Είναι δυνατόν η Colgate Palmolive Hellas ABEE, η πανίσχυρη αυτή και δημοφιλής βιομηχανική και εμπορική εταιρεία που όλα τα προηγούμενα χρόνια συμπεριλαμβανόταν στους καλύτερους «πελάτες» των φορολογικών αρχών, να απώλεσε το 2005 το 80% του τζίρου της; Και όμως αυτό συνέβη αν πιστέψουμε τον ισολογισμό της. Οι πωλήσεις της έπεσαν από τα 124,5 εκατ. ευρώ, που ήταν δύο χρόνια πριν, μόλις στα 25,5 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος. Πρώτη το αντελήφθη τον περασμένο Μάρτιο η αρμόδια Εφορία του Πειραιά, η οποία εισέπραξε μόλις 774.000 ευρώ φόρο εισοδήματος, αντί για 11 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει ένα χρόνο πριν.


Τους πήρε αρκετές ημέρες στην Εφορία του Πειραιά ώσπου να συνειδητοποιήσουν ότι αργά ή γρήγορα οι θυγατρικές ή έστω αρκετές από τις ελληνικές θυγατρικές των γιγάντων της διεθνούς οικονομίας θα αλλάξουν ριζικά το μοντέλο της λειτουργίας τους στην Ελλάδα.


Οι φήμες έφεραν μιαν άλλη αμερικανική εταιρεία, τη χημική Dow, να κάνει την αρχή. Την έκανε όμως η Colgate Palmolive, η οποία είχε προετοιμαστεί καταλλήλως από το 2004, ιδρύοντας ταυτοχρόνως μία… μονοπρόσωπη ΕΠΕ και μία ακόμη, συνηθισμένη ΕΠΕ, με κεφάλαιο 18.000 ευρώ εκάστη. Στην πραγματικότητα η ελληνική Colgate Palmolive ABEE τριχοτομήθηκε. Το ίδιο φέρεται να επέβαλε η αμερικανική πολυεθνική σε όλες τις εθνικές εταιρείες της ανά την Ευρώπη των 25 κρατών-μελών, δημιουργώντας μια κεντρική, συντονιστική «εταιρεία-τέρας» εκτός της ζώνης άμεσης επιρροής της EE, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.


«Δεν αλλάζει κάτι σημαντικό, αντιθέτως το αποτέλεσμα των αλλαγών και της αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου είναι να διευκολύνεται η εξαγωγική δραστηριότητα του ελληνικού εργοστασίου, το οποίο έχει αναλάβει την παραγωγή για ανάγκες στην ιταλική αγορά» πληροφορεί ο πρόεδρος της Colgate Palmolive Hellas ABEE κ. B. Αντωνίου. H αλήθεια είναι επίσης ότι οι τρεις πλέον θυγατρικές του αμερικανικού ομίλου στη χώρα μας το 2006 κατέβαλαν ελαφρώς έστω αυξημένους φόρους σε σύγκριση με αυτούς που είχε καταβάλει το 2005 η τότε ενιαία εταιρεία. Διότι η Colgate Palmolive Hellas Εμπορική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και η Colgate Palmolive Hellas Υπηρεσίες ΕΠΕ είναι οι πλέον υπερμεγέθεις και πλουσιότερες ΕΠΕ της χώρας. Σε αυτές «μεταφέρθηκαν», κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, οι πωλήσεις που απώλεσε η άλλοτε ενιαία βιομηχανική και εμπορική εταιρεία. Αυτές ήταν οι εντολές από τη Γενεύη.


Οποια και αν ήταν όμως η επίπτωση των αλλαγών στις επιδόσεις του πρώτου και για τον λόγο αυτόν «μεταβατικού» έτους εφαρμογής των αλλαγών στη δομή της θυγατρικής του αμερικανικού γίγαντα των ειδών προσωπικής υγιεινής και περιποίησης και των ειδών οικιακής καθαριότητας, το μέλλον προβλέπεται πολύ διαφορετικό. H βιομηχανική Colgate Palmolive Hellas ABEE λειτουργεί πλέον με το σύστημα φασόν για λογαριασμό της κεντρικής εταιρείας της Γενεύης, παράγοντας προϊόντα μόνο κατ’ εντολήν της και για λογαριασμό της, έναντι αμοιβής. Στην εταιρεία της Γενεύης, η οποία με τον τρόπο αυτόν είναι σε θέση να ρυθμίζει απολύτως τα οικονομικά τους, «υπάγονται» εν γένει και οι λειτουργίες των δύο ελληνικών ΕΠΕ που της ανήκουν. H βιομηχανική έσπευσε άλλωστε να στείλει ως μέρισμα το ποσό των 21,1 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας σε μόλις 6 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαιά της.


«H ελληνική εταιρεία χάνει ουσιαστικά την επιχειρηματική της ισχύ και αυτήν ακόμη την οντότητά της» είναι η γνώμη ενός πρώην στελέχους της, ο οποίος προεξοφλεί επίσης ότι η οικονομική της κατάσταση «θα καθορίζεται απολύτως στη Γενεύη, όπου σιγά σιγά θα μπορεί εντέχνως να διοχετευθεί ολοένα μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής κερδοφορίας». Οι τρεις θυγατρικές, σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από «τυπικά παραρτήματα» που θα μοιάζουν με «επιχειρήσεις-πιόνια» στην ευρωπαϊκή σκακιέρα του πολυεθνικού οίκου και θα μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους.


Δεν είναι άγνωστο εξάλλου ότι ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές αναζητούν νέα μοντέλα λειτουργίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ικανά μεταξύ των άλλων να «παίξουν» καταλλήλως με τις αποκλίσεις των φορολογικών συντελεστών και τη διαφορετική μεταχείριση διαφόρων νομικών μορφών της επιχειρηματικής δραστηριότητας από χώρα σε χώρα και ασφαλώς να συρρικνώσουν πολλαπλώς το λειτουργικό κόστος. Οι αλλαγές στην Colgate Palmolive είναι ο προάγγελος των εκτεταμένων αλλαγών που θα χαρακτηρίσουν τη λειτουργία αρκετών βιομηχανικών θυγατέρων των πολυεθνικών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. H άλλοτε πλούσια σε κεφάλαια Colgate Palmolive Hellas ABEE δεν θα αργήσει, κατά πληροφορίες, να μετατραπεί και αυτή σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.