Υποβασταζόμενος από τον γιο του κ. Δημ. Δασκαλόπουλος ο αείμνηστος Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής της Δέλτα, εισήλθε στην αίθουσα του εορτασμού των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της αρχόντισσας της αγοράς γάλακτος της Μακεδονίας, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν ίσως το τελευταίο επαγγελματικό ταξίδι της ζωής του. Με θέρμη που ξάφνιαζε αρκετούς από τους καλεσμένους, ο ηλικίας 81 ετών σήμερα ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ κ. K. Χατζάκος είχε σπεύσει να τον υποδεχθεί όχι ως ανταγωνιστή όπως είπε, αλλά ως συναγωνιστή, ενώ στην αίθουσα πλανιόταν το ερώτημα ποια ανάγκη έκανε τον σημαδεμένο από τον χρόνο ιδρυτή της Δέλτα να ανηφορίσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να δώσει το παρόν, αυτός μόνον από όλους τους γαλατάδες της χώρας, στη γιορτή της υπερήφανης εταιρείας, η οποία δεν δίστασε να επεκταθεί «επιθετικά» και στην Αθήνα, στον ζωτικό χώρο της Δέλτα.


Το ημερολόγιο έδειχνε Μάιος του 2000. Τότε άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την ενοποίηση, η οποία βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Καθώς ο κ. K. Χατζάκος αποσυρόταν από το επιχειρηματικό προσκήνιο και είχε μεταβιβάσει σε μέλη της οικογενείας του το πακέτο του 57% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ, τις τύχες της οποίας αναλάμβαναν πια ο σύζυγος της κόρης του Νίκης κ. Δημ. Συμεωνίδης και η κόρη του κυρία Μαίρη Χατζάκου-Παπαδοπούλου από κοινού με την οικογένεια Χρ. Χατζηθεοδώρου, η οποία κατείχε το υπόλοιπο 43%, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος έτεινε χείρα συνεργασίας. Για χρόνια, λένε οι γνωρίζοντες, ο ένας δάνειζε χρήματα στον άλλον. H μακρόχρονη και αδιατάρακτη φιλία και συνεργασία τους δεν τους επέτρεπε να μπουν σε λεπτομέρειες, αλλά ήταν «παρακαταθήκη για το μέλλον». Συμφώνησαν να αφήσουν τη λύση στον πανδαμάτορα χρόνο και στα παιδιά τους.


* Από σαράντα κύματα


H λύση αυτή ίσως περάσει από σαράντα κύματα, αν και είναι αρκετοί στη Θεσσαλονίκη αυτοί που φέρνουν στη μνήμη τους τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων μετόχων της Goody’s όταν η Δέλτα «έβαλε στο χέρι» μέρος των μετοχών της και πιστεύουν ότι απλώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.


H μέχρι πρότινος διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ κυρία Μαίρη Χατζάκου, κάτοχος συνολικού μεριδίου, το οποίο ανέρχεται κατ’ άλλους σε 23% και κατ’ άλλους σε τουλάχιστον 26%, έκανε την αρχή. Υπέγραψε με τη Δέλτα προσύμφωνο πώλησης του 21%, με τίμημα που λέγεται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, πράγμα που ανεβάζει την αξία του 100% στα 71,4 εκατ. ευρώ.


* H γενική συνέλευση


Αλλοι μέτοχοι της εταιρείας όμως που συνέπηξαν «μέτωπο» και ελέγχουν σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το 66% των μετοχών – ενδεχομένως, όπως αναφέρουν υποστηρικτές τους, το ποσοστό να είναι περί το 69,5% – δεν δείχνουν διατεθειμένοι επί του παρόντος να συναινέσουν. Ισως και επειδή ανταγωνιστές έσπευσαν να γνωματεύσουν ότι η Δέλτα πρέπει να βάλει αρκετά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επικαλούμενοι μάλιστα ένα παρωχημένο και μαχητό, κατά τη Δέλτα, άρθρο του καταστατικού της εταιρείας αμφισβητούν τη νομιμότητα κάθε μεταβίβασης εφόσον δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των μετόχων, ενώ η Δέλτα διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου επί του 21% των μετοχών και ίσως παραστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της την προσεχή Τετάρτη.


«H ενοποίηση στο πλαίσιο της Δέλτα είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ» πιστεύουν και η κυρία Μαίρη Χατζάκου και η αθηναϊκή γαλακτοβιομηχανία. Αν η πρώτη εκχωρήσει και το επιπλέον ποσοστό που κατέχει πέραν του 21% και πράξει το ίδιο και η μητέρα της κυρία Καίτη Χατζάκου όσον αφορά ένα άλλο μερίδιο (ενδεχομένως της τάξεως του 7,5% που είναι στην κατοχή της), η Δέλτα μπορεί να προσβλέπει κατ’ αρχάς στον έλεγχο ποσοστού ικανού να επηρεάσει καίρια την πορεία της ΜΕΒΓΑΛ, τερματίζοντας μια περίοδο αναζήτησης αγοραστών-συνεταίρων αλλά και εσωτερικών αντιπαραθέσεων στην εταιρεία. Δεν αποκλείεται ωστόσο η διαφορά να αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οπως συμβαίνει ήδη με τη διένεξη ανάμεσα στην κυρία Μαίρη Χατζάκου και τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Π. Παπαδάκη, από τον οποίο με αγωγή της ζητεί αποζημίωση της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε συμφωνία σχετικά με τον από κοινού διοικητικό έλεγχο της επιχείρησης.


Πριν από πέντε εβδομάδες τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου «πέρασαν» από την κυρία M. Χατζάκου στον ως πέρυσι πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Δημ. Συμεωνίδη, όταν ο κ. Παπαδάκης ανακάλεσε την υποστήριξή του προς το πρόσωπό της. Σύζυγος της κυρίας Ασπας Χατζηθεοδώρου, η οποία κατέχει μερίδιο 19%, όπως και η αδελφή της κυρία Ουρανία Χατζηθεοδώρου-Καλουπτσίδου, ο νέος πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ διαχειρίζεται συνολικά το 43% των μετοχών της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς ελέγχει ένα επιπλέον ποσοστό 5%, ενώ η κυρία Νίκη Χατζάκου, σύζυγος του κατέχοντος ελάχιστες μετοχές κ. Δ. Συμεωνίδη, διατηρεί κατ’ άλλους περί το 23% και κατ’ άλλους περί το 26% των μετοχών.


«Ολα θα γίνονταν διαφορετικά αν ζούσε ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος και ήταν μάχιμος ο Κώστας Χατζάκος» αποφαίνεται ένας ανταγωνιστής. Κάποιοι άλλοι όμως θεωρούν ότι η Δέλτα ή μάλλον η Vivartia, όπως θα ονομάζεται και επισήμως μετά από λίγες ημέρες ο επιχειρηματικός γίγαντας που προκύπτει από τη συγχώνευση των ομίλων της Δέλτα και της Chipita, είχε πολύ σοβαρούς λόγους για να προχωρήσει εσπευσμένα στη «δέσμευση» του 21% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ. Ο σκοπός της ήταν να «κλείσει» τον δρόμο σε μια πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες προσέφερε «γην και ύδωρ» σε ορισμένους από τους μεγαλομετόχους της μακεδονικής εταιρείας προκειμένου να πράξουν κάτι ανάλογο με αυτό που με περίσσευμα θάρρους και υψηλό ρίσκο αποτόλμησε η κυρία Μαίρη Χατζάκου.