H επενδυτική αύρα που έπνευσε στην ελληνική βιομηχανία τα μέσα του 2005, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ο αναπτυξιακός νόμος 2399/2004, δεν έφερε, τελικά, την αναζωογόνηση που πολλοί ήλπισαν, ενώ πενιχρά φαίνεται ότι είναι τα στοιχεία για τις εγκρίσεις και υπαγωγές βιομηχανικών επενδύσεων στον νόμο, κατά τους πρώτους μήνες του 2006.


Μολονότι το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκφράζει συγκρατημένη ελπίδα ότι οι συνολικές επενδύσεις στη μεταποίηση το τρέχον έτος θα ανακάμψουν, πρώτη φορά ύστερα από μια τετραετία καθίζησης οι επιδόσεις του Νόμου 2399 φαντάζουν εξαιρετικά «φτωχές», σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, καθιστώντας αβέβαιη την ανάκαμψη. H μέση επενδυτική δαπάνη των βιομηχανικών σχεδίων που υπάγονται εφέτος στον νόμο, με βάση τα διαθέσιμα, ανεπίσημα στοιχεία, περιορίζεται σε λιγότερο από 900.000 ευρώ, αφού όπως ομολογεί αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων «σπανίζουν τα μεγάλα και ρηξικέλευθα επενδυτικά σχέδια».


* Περιορισμένο ενδιαφέρον


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του ενός χρόνου «λειτουργίας» του νόμου έχουν εγκριθεί και επιχορηγούνται περισσότερα από 340 επενδυτικά- επιχειρηματικά σχέδια βιομηχανικών επιχειρήσεων, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ. «Το ποσό δεν είναι διόλου αμελητέο, αν και αναλόγου ύψους είναι οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2004 μόνο τρεις μεγάλοι όμιλοι» παρατηρεί με σκωπτική διάθεση αναλυτής. Πέραν αυτού, όμως, λίγες είναι οι επενδύσεις που διαφοροποιούν και εκσυγχρονίζουν τη δομή του εγχώριου παραγωγικού ιστού, ενώ η επίδρασή τους στο ισοζύγιο απασχόλησης θεωρείται περιορισμένη.


Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα διαγράφονται κατώτερα των περιστάσεων και των απαιτήσεων, γεγονός που αποτυπώνεται στην εκτίμηση του ΙΟΒΕ, κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε στον χώρο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, για την εξέλιξη των επενδυτικών δαπανών του συνόλου της βιομηχανίας, το 2005. H επενδυτική δαπάνη μειώθηκε τον χρόνο που πέρασε, όπως υπολογίζεται, κατά 18,4%.


Μόλις δύο είναι, με βάση τα διαθέσιμα ανεπίσημα στοιχεία, οι βιομηχανικές επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν στον N. 2399/2004 από τις αρχές του έτους ως τις 15 Μαρτίου. H πρώτη αφορά τη συνδεδεμένη με την εισηγμένη Elbisco εταιρεία ειδών συσκευασίας Μόρνος, η οποία στις εγκαταστάσεις της στη Θήβα επενδύει 6,35 εκατ. ευρώ, επιχορηγούμενη σε ποσοστό 30%, για την παραγωγή φιλμ πολυαιθυλενίου με πολυαμίδιο. H δεύτερη επένδυση επιχορηγείται κατά 50%, είναι ύψους 5,51 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ξυλείας Alfa Wood Πίνδος, η οποία τις επόμενες ημέρες εγκαινιάζει επισήμως στα Γρεβενά, με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλια, την παραγωγή ινοσανίδων.


Μόλις δύο, επίσης, είναι αυτές που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ. Εξελίσσονται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στην Κομοτηνή από τις εταιρείες Septona και Arcadia Digital, αντιστοίχως. H πρώτη επεκτείνει μονάδα προϊόντων υγείας από βαμβάκι, με συνολική δαπάνη 4,37 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, η οποία φέρεται να συνδέεται με την εισηγμένη Sanyo, δαπανά 4,6 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει μονάδα παραγωγής προεγγεγραμμένων οπτικών ψηφιακών δίσκων.


Πέντε είναι, εξάλλου, οι επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ που έλαβαν το ίδιο διάστημα έγκριση και υλοποιούνται με επιχορηγήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 30%-55%. Τα συνδεδεμένα, με την εισηγμένη Ελληνική Υφαντουργία, Κλωστήρια Κιλκίς επεκτείνουν το νηματουργείο τους με επιχορήγηση 30%, δαπανώντας 3,52 εκατ. ευρώ. Επίσης στην ίδια περιοχή μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Snacklines προωθεί επενδυτικό σχέδιο 3,37 εκατ. ευρώ, επιχορηγούμενο κατά 55%, για να ιδρύσει μονάδα παραγωγής προϊόντων σνακ. Στην Κοζάνη η εταιρεία Τεχνομπετόν επενδύει 3,48 εκατ. ευρώ ώστε να είναι σε θέση να παράγει τσιμεντόπλακες σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι ως τώρα, ενώ στην Αρκαδία η Οικοφάρμα Πελοποννήσου υλοποιεί ενδιαφέρουσα επένδυση ύψους 3,34 εκατ. ευρώ, η οποία αποσκοπεί σε κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και εμφιάλωσης βιολογικού και συμβατικού γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Υψηλότερης αξίας είναι η επένδυση που υλοποιεί η κεραμοποιία Ατλας στην Πάτρα, εκσυγχρονίζοντας το δυναμικό της.


* Νέο καθεστώς ενισχύσεων


Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκφράζουν, πάντως, σχετική ικανοποίηση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, έστω περιορισμένης κλίμακας, από εκατοντάδες επιχειρήσεις, αρχίζοντας παράλληλα να διαμορφώνουν τις θέσεις τους για τον επόμενο αναπτυξιακό νόμο, αυτόν που θα αντικαταστήσει τον N. 2399/2004 και θα καλύπτει την περίοδο 2007-2013, βάσει του νέου καθεστώτος ενισχύσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μίνιμουμ επιχορηγήσεις για επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων με βάση τα ευρωπαϊκά μέτρα επιχειρήσεων, δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών βιομηχανιών, προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 30% για τις περισσότερες περιφέρειες και 40% για την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο, αλλά θα μπορούν να ανέλθουν ανάλογα με την επενδυτική δράση και το μέγεθος της επιχείρησης σε 60%, έναντι 55% που προβλέπει κατ’ ανώτατο όριο ο ισχύων νόμος.


Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι οι βιομηχανικές επενδύσεις στη χώρα ενδέχεται να παρουσιάσουν αύξηση περίπου κατά 11% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2005, παρ’ όλο που πιθανολογείται σημαντική υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας στα τρόφιμα και στα ποτά. H άνοδος, αν επιβεβαιωθεί, προβλέπεται να προκύψει κυρίως από επενδύσεις στον κλάδο των μετάλλων. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι επισημαίνουν, όπως και το ίδιο το ΙΟΒΕ άλλωστε, ότι ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις των επιχειρήσεων στο πρόσφατο παρελθόν διαψεύστηκαν. «Οσο λείπουν οι μεγάλες ξένες επενδύσεις, τα αποτελέσματα θα είναι μικρά» συνοψίζει βιομήχανος-μέλος της ηγεσίας του ΣΕΒ, θεωρώντας ότι ο N. 2399/2004 απλώς συγκρατεί την πτωτική πορεία των βιομηχανικών επενδύσεων.