ΕΚΑΤΟΝ είκοσι ελληνικές επιχειρήσεις, εξαγωγικές και εισαγωγικές, στρέφουν το βλέμμα τους αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, εν όψει της αναμενόμενης, κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, της χώρας από την οποία τα ΕΛΛΠΕ, η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγική εταιρεία καυσίμων, το 2005 προμηθεύτηκαν το 45% του αργού πετρελαίου που επεξεργάστηκαν. Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό, αλλά η χώρα αυτή το περασμένο έτος ήταν ο βασικότερος προμηθευτής της Ελλάδας σε αργό πετρέλαιο.


H αιωρούμενη απειλή επιβολής περιορισμών στις οικονομικές ανταλλαγές και εν γένει οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, όπως είναι φυσικό, δεν αφήνει αδιάφορες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα Σωληνουργεία Κορίνθου εξάγουν συστηματικά σε αυτή τη χώρα σημαντικές ποσότητες χαλύβδινων σωλήνων, μερικές δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους διοχετεύουν εκεί αξιόλογο μέρος της παραγωγής τους, ενώ ακόμη και τα διυλιστήρια, τα ΕΛΛΠΕ και η Μότορ Οϊλ εφοδιάζουν με δικά τους καύσιμα ιρανικές ναυτιλιακές εταιρείες.


Το ελληνοϊρανικό εμπόριο, δεν είναι εκτεταμένο. Είναι δε άκρως ελλειμματικό για την Ελλάδα, αφού εισάγουμε πετρέλαιο. Οπως εξηγεί εκπρόσωπος του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (KEEM) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πανάρχαιη αυτή χώρα απορρόφησε μόλις το 0,3% των ελληνικών εξαγωγών, αλλά συγκαταλέγεται στις δέκα χώρες όπου σημειώθηκε η ταχύτερη ελληνική εξαγωγική επέκταση το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 58,9 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 173,9%.


Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ιράν, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το 2004, περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο χαλύβδινους σωλήνες (25%), καύσιμα (24%), αλλά και φάρμακα, λέβητες και άλλα μηχανήματα, βασικά έλαια, είδη αρωματοποιίας, προϊόντα χαλκού, είδη από χαρτί, πολυπροπυλένιο καθώς και συσκευές αναπαραγωγής ήχου.


* Το Επιμελητήριο της Τεχεράνης φέρεται να έχει προτείνει στο EBEA την ανάπτυξη επαφών «με στόχο τη δημιουργία Ιρανοελληνικού Επιμελητηρίου». Ενδιαφέρον για την ιρανική αγορά έχουν εκδηλώσει τους τελευταίους μήνες επιχειρήσεις όπως η Noeset, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, η Αμαλία Ξενοδοχειακή, η KSB, η Κατράδης, η Paradox Hellas, η Forbo Swift, η Βογιατζόγλου Systems, αλλά και η τεχνική Ασπρόφος του ομίλου των ΕΛΛΠΕ.