H πολυαναμενόμενη εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις χάλυβος των οικογενειών ΣτασινόπουλουΑγγελόπουλουΜάνεση, δηλαδή τους ομίλους Σιδενόρ, Χαλυβουργικής και Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, δεν εκδηλώθηκε το 2005, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών, πλην όμως η Χαλυβουργική έχει λόγους να αισθάνεται ότι τον περασμένο χρόνο κέρδισε αρκετούς «πόντους» στην εγχώρια αγορά, θέτοντας βάσεις για τη διεκδίκηση «ηγετικού ρόλου», όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει.


Παρ’ όλο που η εταιρεία δεν γνωστοποιεί ακόμη τις οικονομικές επιδόσεις της το έτος 2005, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της Χαλυβουργικής του κ. K. Αγγελόπουλου, σε ό,τι αφορά τα επιμήκη προϊόντα χάλυβος, σημείωσε άνοδο της τάξεως του 40%, καθώς αξιοποιήθηκαν πληρέστερα οι εξ ολοκλήρου νέες μονάδες που εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία στην Ελευσίνα την τελευταία τετραετία. Δεδομένου ότι οι μέσες τιμές σε σχέση με το 2004 παρουσίασαν μικρή άνοδο και οι εξαγωγές ήταν περιορισμένες, συνάγεται ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του όγκου πωλήσεων. Οι ίδιες πηγές προβλέπουν μάλιστα ότι «επίκεινται αναταράξεις και ανακατατάξεις σημαντικής κλίμακας στην ελληνική αγορά σιδήρου μπετόν», καθώς συντελείται ανακατανομή μεριδίων. H συνεχιζόμενη υψηλή εγχώρια ζήτηση αποτρέπει προς το παρόν τις συγκρούσεις σε επίπεδο τιμών αλλά η αναμενόμενη σταδιακή εξασθένηση της ζήτησης θα αλλάξει τα δεδομένα.


H επιχείρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διευρύνει το παραγωγικό δυναμικό της στον τομέα του δομικού πλέγματος, ενώ άρχισε να εξετάζει σοβαρά την υλοποίηση μιας νέας, πολυδάπανης επένδυσης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής πλατέων προϊόντων χάλυβος. «Είναι πρόωρο ακόμη να προδικάσει κανείς ότι αυτό θα γίνει, αφού οι σχετικές επενδύσεις ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η εταιρεία έχει θέσει αυτό τον στόχο» πληροφορεί αρμόδια πηγή. Από το 2005 η επιχείρηση έπαψε την παραγωγή πλατέων προϊόντων, παροπλίζοντας το γηρασμένο παραγωγικό δυναμικό της στον τομέα αυτόν, με σκοπό να την επαναλάβει μόνο εφόσον ανανεώσει πλήρως και αυτές τις μονάδες.


Αυτή την περίοδο η Χαλυβουργική, η οποία εν τω μεταξύ έχει εκσυγχρονίσει τις ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις της που βρίσκονται δίπλα στις παραγωγικές μονάδες της, ετοιμάζεται να διεκδικήσει με αξιώσεις την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει από το υπουργείο Ανάπτυξης συνολικά δύο άδειες για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και συνολική ισχύ 824 MW. «Στην παρούσα φάση η εταιρεία δεν συνεργάζεται με τρίτους, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια» αναφέρει πηγή προσκείμενη στη Χαλυβουργική, προσθέτοντας ότι «αρκετές και επώνυμες επιχειρήσεις του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία». H Χαλυβουργική είναι έτοιμη, όπως αναφέρεται, να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς που θα αρχίσουν να προκηρύσσονται στα μέσα Μαρτίου για τις νέες, ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.