* Πράσινο φως στα βοδινά από Βρετανία Την άρση του δεκαετούς εμπάργκο στις εξαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βρετανία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. H αρμόδια επιτροπή κτηνιάτρων της EE έδωσε το πράσινο φως για την άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο βρετανικό βοδινό κρέας από το 1996 λόγω του φόβου για την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων. Υπολογίζεται ότι το εμπάργκο κόστιζε ετησίως στους βρετανούς κτηνοτρόφους 500 εκατ. στερλίνες (περίπου 800 εκατ. ευρώ). Οπως αναμενόταν, η απόφαση προκάλεσε ανακούφιση στη Βρετανία, η οποία με 10 εκατομμύρια ζώα έχει την τρίτη θέση στον κλάδο μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία και πλέον προσβλέπει στην αναγέννηση του κλάδου. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, η Βρετανία εκπλήρωσε όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για την άρση του εμπάργκο.


* H παραγωγή πετρελαίου του OPEC Θα παραμείνει υψηλή η παραγωγή πετρελαίου του OPEC λόγω της γεωπολιτικής ανησυχίας. Ο OPEC αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα επίπεδα αυτά είναι κοντά στα υψηλότερα της τελευταίας 20ετίας καθώς η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Νιγηρία και στο Ιράν διατηρούν τις τιμές του μαύρου χρυσού άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.


* Τα ιαπωνικά επιτόκια H Τράπεζα της Ιαπωνίας έβαλε τέλος στην πολιτική αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού, μια κίνηση που θεωρείται ότι αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αναπτυξιακή πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων του γεν. Ωστόσο, για να είναι σίγουρη, η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε για την ώρα αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα από το 2001.


* Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ Ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω (και) των εισαγωγών πετρελαίου: ανήλθε στα 68,5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για το εμπορικό ισοζύγιο προϊόντων και υπηρεσιών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν άνοδο, ωστόσο η αύξηση των εισαγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερη, εν μέρει λόγω του υψηλότερου κόστους της ενέργειας.


* H αγορά εργασίας στη Γαλλία Υπό αμφισβήτηση τίθεται η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προωθήσει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα υπονομεύσει τις πιθανότητες επιτυχίας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. H Γερουσία ενέκρινε την αμφιλεγόμενη νομοθεσία εν μέσω διαδηλώσεων, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, όταν επελέγη για τη θέση.


* Το όριο των οικονομικών ενισχύσεων στην EE Στις 150.000 ευρώ από 100.000 σήμερα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανέβει το όριο των οικονομικών ενισχύσεων που δεν συνιστούν κρατικές επιδοτήσεις και άρα δεν χρειάζονται την προηγούμενη ενημέρωση των κοινοτικών αρχών από την πλευρά των κρατών-μελών. H τελική απόφαση της Επιτροπής θα ληφθεί ύστερα από τη γνωμοδότηση των κρατών-μελών και εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.


* H γερμανική ανάπτυξη Θετικές εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη: στο 2,1% προβλέπει το ινστιτούτο IfW ότι θα ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι υψηλότερες από προηγούμενες προβλέψεις του ίδιου και άλλων ινστιτούτων. Ενα ακόμη οικονομικό ερευνητικό ίδρυμα, το RWI, προέβλεψε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,8% αντί του 1,6% που εκτιμούσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.


* Τα επιτόκια της στερλίνας Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 4,5% για έβδομο συνεχή μήνα. Καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, απομακρύνεται η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της χώρας.


* Επίθεση στον προστατευτισμό Ο επικεφαλής του γερμανικού ενεργειακού γίγαντα Ε. ΟΝ εκφράζει εμπιστοσύνη ότι η εταιρεία του θα εξαγοράσει την ισπανική Endesa και επιτίθεται στον προστατευτισμό που επιδεικνύουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει τη μείωση των κερδών της εταιρείας ως και 54% κατά το τρέχον έτος λόγω της χαμηλής ανάπτυξης του κλάδου.


* Τα κέρδη της BMW Στάσιμα παρέμειναν τα κέρδη της BMW κατά το 2005 παρά τις υψηλές πωλήσεις. Αιτία η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για τα μοντέλα της η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος.


* Απειλές για απολύσεις στη Ρωσία Στη Ρωσία ο κίνδυνος του πληθωρισμού αντιμετωπίζεται με απειλές απολύσεων. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Φραντκόφ (φωτογραφία), αν οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική δεν καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο της συγκράτησης του πληθωρισμού στο 8,5% για το 2006, αυτό θα θεωρηθεί επαγγελματική ανικανότητα και ακαταλληλότητα για κυβερνητικά αξιώματα. Και τα πρώτα στοιχεία του νέου έτους δεν είναι καλά για το ρωσικό οικονομικό επιτελείο…