Σχετικά αισιόδοξους βρίσκει τους βιομηχάνους η απεργιακή «θύελλα» που επιφυλάσσει η ΓΣΕΕ. Μολονότι το ξεκίνημα του 2005 φάνηκε άσχημο, οι οιωνοί μοιάζουν καλοί, τουλάχιστον σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). H έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Φεβρουάριο, που θα γίνει γνωστή εντός της εβδομάδος, πιστοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία που κατεγράφη τον Ιανουάριο δεν ήταν παροδική. Υστερα από καιρό ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών υπερβαίνει και πάλι τις 100 μονάδες.


Τα «λουκέτα» στη δευτερεύουσα μονάδα χημικών και λιπασμάτων της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη, στη μονάδα αναψυκτικών της Coca-Cola 3Ε στην Αθήνα και στη συμπληρωματική μονάδα ποτηριών της υαλουργίας Γιούλα στην Ελευσίνα τις πρώτες εβδομάδες του 2006 δεν χαρακτηρίζουν λοιπόν το κλίμα προσδοκιών που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία. Αντιθέτως – και ως έναν βαθμό αναπάντεχα – στην πλειονότητά τους οι βιομήχανοι είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι για το μέλλον απ’ ό,τι στις αρχές του 2005.


* Περισσότερες αλλαγές


«Εν αναμονή περισσότερων και ουσιαστικότερων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών», όπως υποθέτει ένας από τους αναλυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία βελτιώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανέλθει σε 99,3 μονάδες έναντι 98,4 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα και 95,6 μονάδων πριν από έναν χρόνο. «Σαφώς υπάρχει βελτίωση, αφού ήδη από τον Ιανουάριο τρεις στις δέκα βιομηχανίες αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους και μόνο μία στις δέκα μείωση» συνοψίζει συνεργάτης του ΙΟΒΕ, έτοιμος να στοιχηματίσει ότι ο δείκτης παραγωγής της μεταποίησης τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2006 θα κινηθεί ανοδικά, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί την ίδια περίοδο πέρυσι. «Από το περασμένο φθινόπωρο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο βιομηχανικός τομέας ανακάμπτει εκ νέου» προσθέτει, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μια σοβαρή εξαγωγική επέκταση».


Ποσοστό 36% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αναμένουν άνοδο των εξαγωγών τους το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου καθώς συνεχίζεται η αξιοσημείωτη κατά το 2005 βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης και εικάζεται ότι το μερίδιο της ελληνικής παραγωγής που κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού ξεπερνά οπωσδήποτε το 20%. «Είναι κάτι που αναμέναμε» αναφέρει αναλυτής του ΣΕΒ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα «λουκέτα» αντανακλούν «διαρθρωτικές προσαρμογές» των επιχειρήσεων και δεν υποδηλώνουν περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας. Τόσο η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερες αλλά πιο παραγωγικές μονάδες όσο και η οδυνηρή ασφαλώς «διακοπή δραστηριοτήτων που δεν έχουν μέλλον» κρίνεται επιβεβλημένη.


«Σε όλες σχεδόν τις χώρες το μερίδιο της εθνικής μεταποίησης στην αντίστοιχη εγχώρια αγορά μειώνεται και το κενό επιχειρείται να καλυφθεί με την αύξηση του μεριδίου της παραγωγής που εξάγεται» πιστεύουν στον ΣΕΒ, θεωρώντας ότι η αναμενόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας κατά το τρέχον έτος θα επηρεάσει εν τέλει θετικά την ελληνική παραγωγική δραστηριότητα, ασχέτως των «λουκέτων» που αναπόφευκτα ίσως θα επιταχυνθούν, καθώς οξύνονται τα χρηματοοικονομικά προβλήματα επιχειρήσεων που από ετών κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.


* Αυξημένη παραγωγή


Οι κλάδοι των πετρελαιοειδών, των βασικών μετάλλων, των μεταλλικών προϊόντων, ορισμένων άλλων τομέων της κατηγορίας των κεφαλαιουχικών αγαθών που συνδέονται με την επενδυτική δραστηριότητα, καθώς και των ειδών διατροφής εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα. Γενικότερα τη μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζουν επιχειρήσεις εκτός του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, οι οποίες ήδη διοχετεύουν αξιόλογο μερίδιο της παραγωγής τους στη διεθνή αγορά, τόσο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Βαλκανίων όσο και προς τον υπόλοιπο κόσμο. «Εξω πάμε καλά, μέσα όχι και τόσο» εξηγεί αναλυτής του ΙΟΒΕ. «Το μέλλον ανήκει κυρίως στις επιχειρήσεις που έχουν διευρύνει τον εξαγωγικό τους ορίζοντα» σχολιάζει και αναλυτής του ΣΕΒ. Εξαγωγικές εκτιμάται ότι είναι κατά κύριο λόγο οι διευρυνόμενες, ως ποσοστό του συνόλου, εταιρείες που δηλώνουν ότι τα επίπεδα των παραγγελιών τους είναι σε ανώτερα του κανονικού για την εποχή επίπεδα.


Ευεργετική εξάλλου για την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα αναμένεται να αποδειχθεί κατά το τρέχον έτος η συνεισφορά της περαιτέρω μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 32% στο 29%, καθώς αυτή παρέχει κάποιες δυνατότητες απορρόφησης του αυξημένου ενεργειακού και μεταφορικού κόστους.