H σύγκλιση της Ελλάδας προς τις οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί το κεντρικό πεδίο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας κάθε κυβέρνησης. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπουν να γίνει μια ευθεία σύγκριση ανάμεσα στην προσπάθεια σύγκλισης που έκανε η τελευταία κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τα αποτελέσματα που πέτυχε ως σήμερα η ΝΔ. Για να είναι η σύγκριση επίκαιρη και ισότιμη, υπολογίζονται οι μέσες επιδόσεις που σημειώθηκαν κατά την τελευταία τριετία της κυβέρνησης Σημίτη, 2001-2003, και οι αντίστοιχες κατά την τρέχουσα τριετία Καραμανλή, 2004-2006. Ολα τα μεγέθη υπολογίζονται με βάση πίνακες της Eurostat και τις Εκθέσεις Προϋπολογισμού της ΝΔ, για να μην αναζητήσει κανείς άλλοθι στο παραμύθι της δήθεν «απογραφής». Η σύγκριση σε όλα τα μεγέθη δείχνει ότι η δυναμική της σύγκλισης ανακόπηκε και υποχώρησε επί ΝΔ.


1. Ανάπτυξη: Στο πεδίο της ανάπτυξης οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ έδωσαν και κέρδισαν μια μάχη τη δεκαετία 1994-2003 και εκεί στηρίχθηκε ο βασικός μηχανισμός της πραγματικής σύγκλισης. Σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχαν τα κράτη της ευρωζώνης, την τελευταία τριετία ΠαΣοΚ η ανάπτυξη υπερείχε κατά μέσο όρο 3,1% ετησίως, ενώ η υπεροχή αυτή μειώθηκε αισθητά την τριετία της ΝΔ. Εάν υποθέσουμε ότι το προβάδισμα που είχε κατακτήσει η χώρα μας επί ΠαΣοΚ απέναντι στην ευρωζώνη συνεχιζόταν και τα επόμενα χρόνια, τότε θα χρειάζονταν εννέα έτη για να πλησιάσουμε το 90% του εισοδήματος της ευρωζώνης και πρακτικά να έχουμε πετύχει τη σύγκλιση. Εάν όμως το προβάδισμα πέσει στο 2,1% που είχε σημειωθεί επί ΝΔ, τότε χρειάζεται σχεδόν ο διπλάσιος χρόνος.


2. Ανεργία: Την τριετία 2001-2003 είδαμε την ελληνική ανεργία να προσεγγίζει με έναν συστηματικό τρόπο το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας της ευρωζώνης. Από σχεδόν τρεις μονάδες παραπάνω που ήταν η ανεργία στη χώρα μας το 2001, μειώθηκε στη μία μόλις μονάδα το 2003, με έντονα πτωτική τάση. Αντίθετα, αυτό το οποίο βλέπει κανείς την τριετία της ΝΔ είναι ότι ξαναρχίζει η ελληνική ανεργία να υπερβαίνει περισσότερο την ευρωζώνη και η διαφορά πλησιάζει ξανά το 2%. Το ίδιο βλέπουμε και στην περιφερειακή διασπορά της ανεργίας. Ενώ την τριετία ΠαΣοΚ η περιφερειακή ανισότητα απασχόλησης μειώθηκε αισθητά και από 4,3% έπεσε στο 3,2%, με την πρώτη χρονιά της ΝΔ ξανασκαρφάλωσε πάνω από το 4%.


3. Πληθωρισμός: Στο μέτωπο του πληθωρισμού ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ψηλότερος από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, με μία όμως σημαντική διαφορά: την τελευταία τριετία ΠαΣοΚ η απόκλιση αυτή δεν ξεπέρασε ποτέ τη μιάμιση μονάδα, ενώ την τριετία της ΝΔ μπορεί να πλησιάσει το 2%.


4. Επενδύσεις: Πού οφείλεται η εξασθένηση στο προβάδισμα ανάπτυξης; Ο πιο καθοριστικός ρόλος είναι οι επενδύσεις. Την τελευταία τριετία του ΠαΣοΚ. Οι ρυθμοί επενδύσεων από χρόνο σε χρόνο ξεπερνούσαν κατά 6, 7 και 12 μονάδες τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων στην ευρωζώνη, ενώ, αντίθετα, την τριετία της ΝΔ η υπεροχή αυτή εξαφανίστηκε. Εδώ βέβαια ο πειρασμός είναι να αποδώσει κανείς αυτήν την ξαφνική μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ με συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύει ότι την περίοδο 2000-2005 οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας, συμπεριλαμβανόμενων των επενδύσεων και της κατανάλωσης που προκάλεσαν, δεν συνεισέφεραν περισσότερο από ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.


Οι ιδιωτικές επενδύσεις την τελευταία τριετία ΠαΣοΚ αυξάνονται κάθε χρόνο. Και πάλι αυτό το φαινόμενο αντιστρέφεται και μετά το 2004 αρχίζει να μειώνεται το μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων.


5. Παραγωγικότητα: Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «25» παρατηρούμε επί τριετίας ΝΔ και σε αυτή την περίπτωση μια μεταστροφή της δυναμικής. Την τριετία 2001-03 υπήρξε μια έντονη προσέγγιση της παραγωγικότητας εργασίας στη χώρα μας με την ευρωπαϊκή. Αυτό είχε ως συνέπεια την τελευταία τριετία ΠαΣοΚ να καλύψουμε 11 μονάδες απόκλισης από τον ευρωπαϊκό δείκτη και από το 89% το 2000 να φθάσουμε στο 100% το 2003. Αντίθετα, την τριετία της ΝΔ ο δείκτης γνωρίζει κάμψη και βελτιώνεται μόλις 2 μονάδες.


6. Βιοτικό επίπεδο: Την περίοδο 2001-03 το βιοτικό επίπεδο μετρούμενο ως κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αντιστοιχιζόμενο με τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκλεισε την ψαλίδα κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη ίσως βελτίωση την οποία παρουσίασε η Ελλάδα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αντίθετα, την τριετία της ΝΔ η βελτίωση εξασθένησε και δεν ξεπερνά τις 3 μονάδες.


7. Δημόσιο χρέος: H ΝΔ προσπαθεί να αντιτάξει ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ πραγματοποιούσαν τις επενδύσεις και τα κοινωνικά προγράμματα με υπερδανεισμό. Την τριετία 2001-03 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,4 μονάδες του εθνικού εισοδήματος, ενώ αντίθετα το 2004-06 η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ήταν μόλις 2 μονάδες.


Ο κ. N. Χριστοδουλάκης είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Οικονομίας.