Εξαγωγές που φαντάζουν όνειρο θερινής νυκτός για όλες σχεδόν τις πασίγνωστες βιομηχανικές φίρμες της χώρας πραγματοποίησε τον χρόνο που πέρασε μια φαρμακευτική βιομηχανία η οποία αναμφίβολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βιομηχανία της χρονιάς» του 2005.


Πρόκειται για την Boehringer Ingelheim Ελλάς, θυγατρική της ομώνυμης γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον τη μοναδική ελληνική βιομηχανία φαρμάκων που ανήκει σε πολυεθνικό οίκο, αφού όλες οι θυγατρικές διεθνών φαρμακοβιομηχανιών που διατηρούσαν εργοστάσια στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία είτε τα έκλεισαν είτε τα μεταβίβασαν σε τρίτους.


Οι εξαγωγές φαρμάκων από το εργοστάσιο που διαθέτει η εταιρεία στο Κορωπί ανήλθαν πέρυσι σε 193 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2004 κατά 2,8 φορές ή 142 εκατ. ευρώ, όπως πληροφορεί ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Στ. Στεφανίδης, ο οποίος πριν από μία δεκαετία έπεισε την πολυεθνική να διατηρήσει την ελληνική μονάδα και επενδύοντας σε αυτή να την καταστήσει εξαγωγικό εφαλτήριο. Κάθε 24ωρο του 2005, κατά μέσον όρο, η μονάδα εξήγαγε φάρμακα αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.


Ο συνολικός τζίρος της ελληνικής Boehringer εκτιμάται ότι ανήλθε σε 329 εκατ. ευρώ, προερχόμενος μόνο κατά 41% από τις πωλήσεις των διαδεδομένων φαρμάκων της κάθε κατηγορίας στον ελληνικό χώρο. Το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά για την εταιρεία που οι εξαγωγές της ξεπέρασαν τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, αφού η εξαγωγική της δραστηριότητα άρχισε ουσιαστικά μετά το 1998, όταν ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Με εξουσιοδότηση της γερμανικής μητρικής εταιρείας, η οποία διαθέτει 150 θυγατρικές ανά την υφήλιο, η ελληνική επιχείρηση κάλυψε κατ’ αρχάς αγορές της Μέσης Ανατολής και στη συνέχεια των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ, για να φθάσει πέρυσι να διαθέτει 73 διαφορετικές συσκευασίες φαρμάκων διαφόρων κατηγοριών – καρδιαγγειακά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αλλά και για την αντιμετώπιση του AIDS – σε 63 χώρες, 29 περισσότερες απ’ όσες έναν χρόνο νωρίτερα. Στη μονάδα του Κορωπίου, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα, εντεταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο 2399/2004 επένδυση ύψους 12,6 εκατ. ευρώ,


H επένδυση αφορά την περαιτέρω αναβάθμιση του τεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς προωθείται η ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας και στις ΗΠΑ, αλλά και στην κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων όπου πέραν των άλλων θα μεταφερθούν και οι διοικητικές υπηρεσίες από το Ελληνικό όπου στεγάζονται σήμερα. Ενδέχεται μάλιστα η εταιρεία να υποβάλει συμπληρωματική αίτηση για την ένταξη στον N. 2399/2004 πρόσθετης επένδυσης. Οι εξαγωγές της Boehringer Ingelheim Ελλάς το τρέχον έτος προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ, ποσό που θα την καταστήσει ίσως τον μεγαλύτερο έλληνα βιομηχανικό εξαγωγέα, μετά τον όμιλο Βιοχάλκο και τα διυλιστήρια πετρελαίου.