Στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παραπέμπει η ΔΕΗ – νίπτοντας τας χείρας της – την επίλυση του θέματος της τιμολόγησης που θα ισχύσει για την ηλεκτροδότηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) και Λάρκο από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους και εντεύθεν.


H ίδια, όπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχός της, δεν πρόκειται να αναλάβει κανενός είδους πρωτοβουλία και απλώς μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης με τις δύο εταιρείες, δηλαδή στις 31 Μαρτίου, θα προσαρμόσει τα τιμολόγιά τους σε αυτά που ισχύουν για τους άλλους, πολύ λιγότερο εξαρτημένους από την ηλεκτρική ενέργεια μεγάλους αλλά όχι τόσο ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές. Το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι στο εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2006 θα ανέλθει σε τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του αλουμινίου, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της τιμής της κιλοβατώρας παροχής ρεύματος στις δύο επιχειρήσεις.


* Μεγάλες απώλειες


Ισόποσο φυσικά είναι το ποσό που θα «λείψει» από τα ταμεία των δύο βιομηχανιών, αν και οι τελευταίες εκτιμούν ότι οι απώλειές τους θα είναι μεγαλύτερες. Το ΑτΕ υπολογίζει ότι θα κληθεί να καταβάλει 22 εκατ. ευρώ επιπλέον, ενώ στη βιομηχανία σιδηρονικελίου Λάρκο υποθέτουν ότι η επιβάρυνση θα υπερβεί ενδεχομένως τα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η ΔΕΗ έχει αφήσει αναπάντητα αιτήματά τους για την καθιέρωση και θέση σε ισχύ από την 1η Απριλίου ενός νέου τιμολογίου που θα αφορά πολύ μεγάλους καταναλωτές, όπως είναι οι ίδιες. Αμφότερες οι βιομηχανίες φέρονται να έχουν προτείνει επίσης τη σύναψη νέων ειδικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει αυτή τη δυνατότητα. «Το θέμα των τιμολογίων υπόκειται στις αρμοδιότητες του υπουργείου και της PAE» ανταπαντούν από τη βιομηχανία ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ υφίσταται σημαντική ζημιά από την ισχύουσα σύμβαση και ότι το βιομηχανικό τιμολόγιό της για μεγάλους καταναλωτές είναι το τέταρτο χαμηλότερο στην ευρωζώνη. Αν και στο πρόσφατο παρελθόν αξιωματούχοι της επιχείρησης άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν την καθιέρωση ενός νέου τιμολογίου για άκρως ενεργοβόρες βιομηχανίες, συναινώντας σε μια «λύση-πακέτο» για την ΑτΕ και τη Λάρκο, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της, λόγω της αλματώδους ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, φαίνεται ότι οδηγεί σε αντίθετες σκέψεις.


* Μεταβατική περίοδος


Τόσο το ΑτΕ όσο και η Λάρκο έχουν ενημερώσει για τις θέσεις τους το υπουργείο Ανάπτυξης και τη PAE, αναμένοντας την παρέμβασή τους, καθώς μάλιστα οδηγήθηκαν σε αποτυχία προσπάθειες για εξασφάλιση εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω δέσμευσης της σχετικής δυνατότητας του δικτύου από την ίδια τη ΔΕΗ. Ειδικότερα το ΑτΕ ζητεί να ισχύσει τουλάχιστον ένα «μεταβατικό» τιμολόγιο διάρκειας έστω 15 μηνών, δεδομένου ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει στα Ασπρα Σπίτια, κοντά στο εργοστάσιο, ελπίζεται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει πλήρως στα μέσα του 2007.


Το ευτύχημα και για τις δύο βιομηχανίες είναι ότι η ούτως ή άλλως σοβαρή αύξηση των ενεργειακών δαπανών τους εκδηλώνεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές των μετάλλων και συνεπώς και τα έσοδά τους κινούνται σε ιστορικά πολύ υψηλά επίπεδα. Με την τιμή του αλουμινίου να βρίσκεται στα 2.450 δολ. ανά τόνο η κερδοφορία του ΑτΕ για το 2006 δεν φαίνεται να απειλείται, αφού τα κέρδη της τον χρόνο που πέρασε είναι πιθανόν να υπερέβησαν τα 70 εκατ. ευρώ. Αν όμως για την εταιρεία αλουμινίου η άνοδος του ενεργειακού κόστους είναι απλώς επώδυνη και επικίνδυνη, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την εξέλιξη των τιμών, το μέλλον φαντάζει ζοφερό για τη φορτωμένη με υψηλά χρέη από το παρελθόν βιομηχανία σιδηρονικελίου που ακόμη αναζητεί, ανεπιτυχώς, λύση απεξάρτησης από τη ΔΕΗ. Λόγω των υψηλών τιμών του νικελίου η Λάρκο είναι πιθανόν να εμφανίσει κέρδη της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για το 2005, ωστόσο η επάνοδός της σε ζημιογόνα αποτελέσματα με το πρώτο «κάθισμα» των τιμών μοιάζει βεβαία, κάτι που γνωρίζουν και παραδέχονται και ιθύνοντες της ΔΕΗ.