ME ΤΖΙΡΟ περί τα 2,5 δισ. ευρώ το 2005, ο μεταλλουργικός όμιλος Βιοχάλκο των 8.350 εργαζομένων προσδοκά ότι το τρέχον έτος, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετάλλων και την αναμενόμενη υψηλότερη απόδοση των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει, μπορεί να τον αυξήσει κατά 500 εκατ. ευρώ στα τρία δισ. ευρώ. Προφανώς η προοπτική αυτή δεν είναι άσχετη με το πρόσφατο ράλι των μετοχών του συγκροτήματος και το φημολογούμενο διεθνές ενδιαφέρον για «στρατηγική τοποθέτηση» στον όμιλο.


Καθώς οι τιμές του χαλκού καταγράφουν ρεκόρ όλων των εποχών, του αλουμινίου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και του χάλυβος έχουν ανακάμψει μετά την «κοιλιά» που παρουσίασαν το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο όμιλος ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να βελτιώσει εκ νέου την κερδοφορία του, η οποία το 2005, κυρίως λόγω της πτώσης των κερδών του τομέα του χάλυβος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ, παρουσίασε σημαντική υποχώρηση.


Οι διεθνείς πωλήσεις του, που εκτιμάται ότι πλησίασαν τα 1,6 δισ. ευρώ το 2005, προβλέπεται ότι θα σημειώσουν ταχεία άνοδο, αφού ο όμιλος αναμένει ότι αν όχι το 2006 πάντως από το 2007 η ελληνική αγορά θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 30% και ίσως μόνο το 25% των πωλήσεών του.


* Εντείνεται ο ανταγωνισμός


Το περιβάλλον των υψηλών τιμών στις αγορές του αλουμινίου και του χαλκού δεν χαροποιεί πάντως τον μεγαλύτερο έλληνα εξαγωγέα, αφού αυτό συχνά συνεπάγεται ένταση του ανταγωνισμού και ενδεχομένως συμπίεση των περιθωρίων κατεργασίας, λόγω αναπόφευκτης συγκράτησης της ζήτησης, ενώ προκαλεί αύξηση των δανειακών αναγκών για πρόσθετα κεφάλαια κινήσεως.


Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το 2005 ούτε ο τομέας του χαλκού ούτε ο τομέας του αλουμινίου μπόρεσαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να αναπληρώσουν την αναμενόμενη, ως έναν βαθμό, απώλεια κερδών του χαλυβουργικού τομέα. Ωστόσο ο όμιλος αναμένει σημαντικά οφέλη από τη διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων του, μέσω της εταιρείας αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Δυτική Ευρώπη και της ναυπηγικής στην Απω Ανατολή. H ΕΛΒΑΛ, όπως εξηγεί στέλεχός της, τον χρόνο που πέρασε παρουσίασε υστέρηση σε ορισμένα μεγέθη της, ωστόσο ετοιμάζεται να υπογράψει νέο συμβόλαιο τριετούς συνεργασίας με την αυτοκινητοβιομηχανία BMW για τον εφοδιασμό της τελευταίας με εξειδικευμένα προϊόντα του εργοστασίου των Οινοφύτων, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων για την έναρξη συνεργασίας.


* Τα Σωληνουργεία Κορίνθου


Υστερα από μακρά περίοδο ζημιών, εξάλλου, κερδοφόρος αναμένεται ότι θα είναι το 2006 και η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου. H επιχείρηση επωφελείται από την επιτάχυνση της εκτέλεσης ενεργειακών έργων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες λόγω των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες που καλύπτουν ολόκληρο σχεδόν το τρέχον έτος, σε ικανοποιητικές τιμές, ενώ εξακολουθεί να συμπιέζει το κόστος λειτουργίας της. «Το τέλος του 2005 σήμανε και το τέλος των ζημιών της εταιρείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη των σωληνουργείων, τα οποία κατά 76,6% ανήκουν στη χαλυβουργία Σιδενόρ.


H χαλυβουργία δηλώνει ικανοποιημένη από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του σιδήρου μπετόν, αφού αυτά «αφήνουν λεφτά», καθώς και από τη ζήτηση, ευελπιστώντας ότι για τουλάχιστον 6-9 μήνες ακόμη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.


Παράλληλα διευρύνει τις εξαγωγές της σε άλλες – βαλκανικές κυρίως – χώρες, ενώ εντείνει την επενδυτική της δραστηριότητα στη θυγατρική χαλυβουργία πλατέων προϊόντων Stomana στη Βουλγαρία, η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2007 θα είναι σε θέση, όπως αναφέρεται, να παράγει ετησίως σίδηρο μπετόν και άλλα επιμήκη προϊόντα άνω των 500.000 τόνων. Για τον σκοπό αυτόν εγκαθίσταται νέο έλαστρο, που αντιπροσωπεύει επένδυση 30 εκατ. ευρώ.


Ιδιαίτερο βάρος, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του ομίλου Βιοχάλκο, δίδεται εφέτος στην επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, όπου νέος γενικός διευθυντής έχει αναλάβει ο ως πρόσφατα τεχνικός διευθυντής κ. Λ. Βαρούχας. Το 2005 η εταιρεία βελτίωσε τις επιδόσεις της στην κατηγορία των ειδών συσκευασίας, επεκτείνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές της στην Ιταλία και στις ΗΠΑ, αν και σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του προηγούμενου μάνατζμεντ και εν γένει της εταιρείας ήταν κατώτερες των προσδοκιών των μετόχων. «Το κλίμα τώρα είναι καλύτερο, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε ειδικά προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και αναμένουμε άνοδο των περιθωρίων» πληροφορεί στέλεχός της, υπενθυμίζοντας ότι ο όμιλος Βιοχάλκο γενικότερα δραστηριοποιείται στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν προσδοκίες για «μαγικές εξελίξεις».


H βιομηχανία επεξεργασίας χαλκού Χαλκόρ, αντιμέτωπη με το ράλι των τιμών του μετάλλου, υλοποίησε πέρυσι με επιτυχία τη μεταφορά της παραγωγής πλατέων προϊόντων από τις ελληνικές εγκαταστάσεις της στη θυγατρική ομοειδή εταιρεία Sofia Med στη Βουλγαρία, αρχίζοντας στην Ελλάδα την παραγωγή τιτανιούχου ψευδάργυρου και διευρύνοντας την γκάμα των σωλήνων χαλκού. Δηλώνει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα επιτύχει βελτιωμένο περιθώριο κέρδους, καθώς ο όγκος των πωλήσεών της στη διεθνή αγορά, όπου «ο ανταγωνισμός έχει αγριέψει», προβλέπεται ότι θα συνεχίσει και το 2006 να αυξάνεται. Στον τομέα των καλωδίων εξάλλου φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στρατηγικές κινήσεις που περιλαμβάνουν νέες συνεργασίες.