Το εργοστάσιο της Αθήνας, που κατασκευάστηκε πριν από 35 και πλέον χρόνια, είναι το τέταρτο εργοστάσιο που κλείνει στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία τετραετία η Coca-Cola Τρία Εψιλον (3Ε), στο δυναμικό της οποίας, ως το 2001, περιλαμβάνονταν ένδεκα εργοστάσια. Στο διάστημα αυτό η «βασίλισσα» της ελληνικής αγοράς αναψυκτικών, η οποία δραστηριοποιείται παραγωγικά σε 26 χώρες με πληθυσμό 535 εκατομμυρίων αλλά οφείλει στην εγχώρια αγορά, αναλογικά, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, συνέχισε να επενδύει στην Ελλάδα, δαπανώντας άνω των 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα μείωνε τον αριθμό των εργοστασιακών της μονάδων.


Μετά την Κέρκυρα, λοιπόν, το Μεσολόγγι και τη Ρόδο, όπου τα εργοστάσια μετατράπηκαν σε κέντρα διακίνησης, την περασμένη Πέμπτη ήλθε η ώρα του λουκέτου και για τη μονάδα της Αθήνας.


* Αναδιάρθρωση και ενοποίηση


H σχετική ανακοίνωση της εταιρείας δεν ξάφνιασε ιδιαίτερα όσους αναλυτές είχαν καταγράψει στη μνήμη τους τις δηλώσεις της το 2005, ότι «στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η παραγωγική ενοποίηση και αναδιάρθρωση», αν και αρκετοί υπέθεταν ότι η επιχείρηση, ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά έχει αποδειχθεί γι’ αυτήν κυριολεκτικά «χρυσοφόρος», θα επέλεγε άλλες λύσεις και θα απέφευγε τον συμβολισμό που δημιουργεί το κλείσιμο του αρχικού, μεγάλου εργοστασίου των Αθηνών που «γέννησε» τα υπόλοιπα. Τον περασμένο Αύγουστο εξάλλου «Το Βήμα» είχε επισημάνει ότι επίκειται περαιτέρω περιστολή του αριθμού των εργοστασίων της εταιρείας. H απάντηση στα πολλαπλά σχόλια που προκάλεσε το «λουκέτο» περιλαμβάνεται τρόπον τινά στην αναλυτική ανακοίνωση της 3E, στην οποία τονίζει ότι «θεωρεί χρέος της να αντιμετωπίσει εγκαίρως όλα τα θέματα που μπορεί να παρεμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Ελλάδα».


Εν τω μεταξύ εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο Δευτέρα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εντός του επομένου διμήνου αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι της Coca-Cola 3Ε, την ίδια ώρα που το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απειλούσε με μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας.


* Υποχωρούν τα κέρδη


Σε μήνυμά του προς το προσωπικό στα τέλη του 2005 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Κωνσταντίνου είχε σημειώσει ότι το 2006 αποτελεί έτος-πρόκληση για την 3E «ώστε να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική αγορά». Χρόνο με τον χρόνο, από το 2002 και εντεύθεν, η επιχείρηση βλέπει τα κέρδη της στην Ελλάδα να υποχωρούν. Αυτό συνέβη και το 2005 και θα συμβεί ενδεχομένως και το 2006. «Οσο τα κέρδη μεγάλωναν η εκτεταμένη και ως έναν βαθμό μη ορθολογική παραγωγική οργάνωση δεν ήταν πρόβλημα για την εταιρεία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια» εκτιμά ένας από τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της εταιρείας, την οποία κατηγορεί, κάπως πικρόχολα ίσως, ότι «γέμισε την Ελλάδα με εργοστάσια για να αλώσει την αγορά και αφού την άλωσε διαπίστωσε ότι δεν της είναι όλα αναγκαία».


Κάποιοι άλλοι αναλυτές, που απορούσαν για τους λόγους για τους οποίους η 3E διατηρούσε δύο μεγάλα εργοστάσια σε απόσταση μόλις 35 χλμ., αυτό της Αθήνας και αυτό που βρίσκεται στο Σχηματάρι, όπου θα μεταφερθεί από την Αθήνα ο κύριος όγκος παραγωγής, ήταν ενήμεροι εξάλλου ότι η μονάδα αυτή εξελισσόταν σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Coca-Cola Τρία Εψιλον, απορροφώντας επί σειρά ετών όλο και περισσότερα κεφάλαια και ξεπερνώντας σε παραγωγική δυναμικότητα αυτή των Αθηνών. H επιχείρηση δεν είχε παραλείψει να αναφέρει, πρόσφατα, ότι από τα άνω των 80 εργοστάσια που διαθέτει σε 26 χώρες, «ένα στην Ελλάδα και από ένα στην Ιταλία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία είναι μονάδες-πρότυπα». Το ελληνικό δεν είναι άλλο από τη μονάδα στο Σχηματάρι, η οποία εκτείνεται σε 98,7 στρέμματα και αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη του ομίλου επί ελληνικού εδάφους.


* H μονάδα στο Σχηματάρι


«Είναι απλώς ανοησίες όσα λέγονται για μεταφορά παραγωγής από την Ελλάδα στα Βαλκάνια» σημειώνει χωρίς περιστροφές εκπρόσωπος του ομίλου, συμπληρώνοντας ότι «η μονάδα στο Σχηματάρι, όπου μεταφέρεται η παραγωγή, είναι ολοκαίνουργια, ενώ αυτή της Αθήνας συγκριτικά πεπαλαιωμένη». Επισήμως, αν και τα σενάρια για το μέλλον και άλλων μονάδων της εταιρείας δίνουν και παίρνουν, η παραγωγική ενοποίηση και αναδιάρθρωση εξαντλείται με το λουκέτο της αθηναϊκής μονάδας. Μόνο 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποδεχθούν «πακέτο» εθελουσίας εξόδου, υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους με το κλείσιμό της και το παράλληλο κλείσιμο των αποθηκών που η 3E διατηρούσε στην Κέρκυρα, στο Μεσολόγγι και στη Ρόδο. Παραμένουν εν λειτουργία επτά εργοστάσια – στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Αίγιο, στον Βόλο, στο Ηράκλειο Κρήτης (δύο) και βέβαια στο Σχηματάρι, ενώ το σύνολο των εργαζομένων μαζί με τους πωλητές και υπαλλήλους ανέρχεται σε 2.400 άτομα, έναντι 41.530 ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο συνολικά σε 26 χώρες.


«H εξοικονόμηση πόρων διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με εντατικούς ρυθμούς στην Ελλάδα, άλλωστε σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με 150 επιπλέον άτομα το δίκτυο των πωλητών μας τη διετία 2006-2007» διακηρύσσει εκπρόσωπος της 3E, προσθέτοντας ότι εφέτος η επιχείρηση θα δαπανήσει περί τα 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μονάδας της στην Κρήτη. Στον χώρο των στελεχών και εργαζομένων αναρωτιούνται πάντως, καθώς η κατανάλωση αναψυκτικών συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, αν είναι πολύ μακριά η ημέρα που ένα ακόμη από τα αναπομείναντα επτά εργοστάσιά της θα κριθεί «περιττό».