HTAN, λένε αρκετοί στη Λευκωσία, σαν να μην έφυγε ποτέ, αφού σε όλους τους αγώνες των Κυπρίων η συμβολή του ήταν διαρκής και πολυσχιδής, ακόμη και από το βήμα διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η UNESCO τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο για τον όμιλο Λεβέντη, βασικό μέτοχο της δραστηριοποιούμενης παραγωγικά και εμπορικά σε 26 χώρες ανά την υφήλιο Coca-Cola Τρία Εψιλον (3E), η επιχειρηματική «επιστροφή» στην Κύπρο ως εμφιαλωτή της Coca-Cola λέγεται ότι ήταν διακαής, πλην όμως ανομολόγητος, πόθος δεκαετιών. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Δαυίδ, ανιψιός του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, που σε ηλικία 18 ετών το 1920 άφησε τη γενέθλια κυπριακή γη της κατεχόμενης σήμερα ορεινής Λεμίθου και αργότερα μεγαλούργησε επιχειρηματικά στα παράλια της Δυτικής Αφρικής, θέτοντας στη Νιγηρία και στην Γκάνα τα θεμέλια για τη συγκρότηση του γιγαντιαίου σήμερα ομώνυμου ομίλου, σύντομα θα δει αυτόν τον στόχο να γίνεται πραγματικότητα.


Με το μάλλον «τσουχτερό» και κατ’ ορισμένους αναλυτές «απλώς εύλογα υψηλό» τίμημα των 75,4 εκατ. ευρώ η Κύπρος θα γίνει η 27η και μικρότερη σε πληθυσμό, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, χώρα στην οποία η Coca-Cola 3E θα είναι το «αφεντικό» της αγοράς αναψυκτικών.


Το ποσό αυτό προσφέρεται για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Αφοί Λανίτη, η οποία έχει από το 1950 τα δικαιώματα εμφιάλωσης των αναψυκτικών του γίγαντα της Ατλάντας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, καθώς και αρκετές άλλες δραστηριότητες στην αγορά των τροφίμων και των ποτών, όπως η παραγωγή γάλακτος και η διανομή γιαουρτιών και μπίρας. «Αποκτούμε έναν ισχυρό διανομέα, όχι απλώς έναν ακόμη εμφιαλωτή σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 16η κατά σειρά» αναφέρει εκπρόσωπος της Coca-Cola 3E, σκιαγραφώντας το σπουδαιότερο πλεονέκτημα της εξαγοραζόμενης, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, επιχείρησης. Για μία νέα ευκαιρία ανάπτυξης του ομίλου κάνει λόγο και ο γεννημένος στην Κύπρο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Κωνσταντίνου.


* Τα συμφέροντα της εταιρείας


«H γεωγραφική εγγύτητα, οι συνέργειες που προκύπτουν και τα συμφέροντα της εταιρείας, όχι λόγοι καταγωγής ούτε εθνικοί ή εθνικιστικοί λόγοι, μας ώθησαν σε αυτή την πρωτοβουλία» τονίζει εκπρόσωπος του ελληνοκυπριακού ομίλου Λεβέντη. H εξαγορά άλλωστε γίνεται κατόπιν απόφασης που ελήφθη από κοινού με την εταιρεία The Coca-Cola Company. «Ο όμιλος Λανίτη ήθελε να φύγει, ο όμιλος Λεβέντη ήθελε να έλθει και αφού υπήρχαν παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις η συμφωνία ήταν εύκολη υπόθεση» αποφαίνεται ελληνοκύπριος χρηματιστής, κάνοντας λόγο για «μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης» της κυπριακής μονάδας.


Ενώ πιθανολογείται ότι η επιχείρηση δεν θα αργήσει να ανακοινώσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της με άλλη εξαγορά στις αγορές του φυσικού μεταλλικού νερού της Ιταλίας και της Ρωσίας, καθώς και κάποιες ακόμη επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια, υπολογίζεται ότι με την εξαγορά της εταιρείας Αφοί Λανίτη όλα θα έχουν τελειώσει σε ένα δίμηνο περίπου. H πρόταση εξαγοράς έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Κύπρο, λόγω και της ταυτότητας του επενδυτή, παρ’ όλο που η εισηγμένη εταιρεία θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο. Ηδη την έχει αποδεχθεί ο βασικός μέτοχός της κ. Βλ. Λανίτης, κάτοχος μεριδίου άνω του 50%. Εδώ και αρκετά χρόνια η Μεγαλόνησος αποτελεί την έδρα θυγατρικών της Coca-Cola 3E, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Τα στελέχη της δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρίτη επιχείρηση, όπως άφησε να εννοηθεί, να υποβάλει αντίστοιχη δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Αφοί Λανίτη. Αντιθέτως προετοιμάζονται για την «ομαλότερη ένταξη της εταιρείας στον όμιλο και την υλοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν».


*Οι τιμές των αναψυκτικών


Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, αξίζει να σημειωθεί, ορισμένοι έμποροι, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, εισήγαγαν συστηματικά από την Κύπρο φορτία με Coca-Cola, κατόπιν αγορών που πραγματοποιούσαν από αλυσίδες σουπερμάρκετ, καθώς οι τιμές των αναψυκτικών στο νησί είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι στη χώρα μας. Για τον ίδιο λόγο προϊόντα της εταιρείας Λανίτη μπορούσε να βρει κανείς πέρυσι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προφανώς δεν άρεσε ούτε στους άλλους ευρωπαίους εμφιαλωτές Coca-Cola ούτε στην ίδια την εταιρεία της Ατλάντας.


H κυπριακή εταιρεία αντιπροσωπεύει από ετών στην τοπική αγορά το νερό Avra της Coca-Cola 3E, ενώ διανέμει μπίρες του γκρουπ Heineken, στο πλαίσιο κοινοπρακτικής εταιρείας. Αντιμετωπίζει όμως και αυτή στον κύριο τομέα δραστηριότητάς της εισαγόμενο ανταγωνισμό, αφού τον χρόνο που πέρασε έγιναν στην Κύπρο αξιόλογες εισαγωγές αναψυκτικών, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών. Για τον λόγο αυτόν πέρυσι διεύρυνε σε 6,1 εκατ. ευρώ την αξία των εξαγωγών αναψυκτικών της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


H φίρμα Λανίτη, η οποία προβάλλει ως «η μεγαλύτερη και η πλέον σύγχρονη εταιρεία διανομής στην Κύπρο» και δραστηριοποιείται επιπλέον στη διανομή καρτών κινητής τηλεφωνίας, υπολογίζεται ότι ελέγχει περί το 62% της αγοράς αναψυκτικών, ενώ έχει μερίδια 35% στους χυμούς και 32% στο γάλα. Λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος ο ετήσιος όγκος των πωλήσεών της στα ανθρακούχα αναψυκτικά και στους χυμούς είναι της τάξεως των 15 εκατ. κιβωτίων.


Απασχολεί συνολικά 620 εργαζομένους, ενώ διαθέτει περί τα 350 οχήματα παντός τύπου και έχει εγκαταστήσει στην αγορά σχεδόν 11.500 ψυγεία καθώς και 250 αυτόματες μηχανές πώλησης. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Λευκωσία και οι επενδύσεις της σε πάγιο εξοπλισμό την τελευταία 15ετία ανήλθαν σε 79,6 εκατ. ευρώ. Οσο για τον τζίρο της το 2004, αυτός ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ, αποφέροντας μεικτά κέρδη ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, αλλά καθαρό κέρδος μετά τους φόρους μόλις 815.000 ευρώ.


Παρ’ όλο που η Coca-Cola 3E θεωρεί πρόωρη κάθε πρόβλεψη για την έκταση και τον χαρακτήρα της αναδιάρθρωσης που αναμφίβολα θα απαιτηθεί για να τονωθεί η κερδοφορία, αναλυτές προεξοφλούν ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν θα καταστήσουν την επιχειρηματική «επιστροφή» του ομίλου Λεβέντη στις ρίζες του, εκεί όπου το Ιδρυμα A. Γ. Λεβέντη αποτελεί από ετών σημαντικό συντελεστή κοινωνικής και πολιτιστικής συνεισφοράς, σαφώς κερδοφόρο.