Ενοποίηση ευρείας κλίμακας, ανοικτή και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων με ισχυρές μάρκες, φαίνεται να σηματοδοτεί η αναμενόμενη επισημοποίηση τoυ «γάμου» Δέλτα – Chipita, καθώς αυτή εντάσσεται, όπως όλα δείχνουν, σε ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας πολυσχιδούς και πολυμετοχικής ελληνικής φίρμας στον τομέα της διατροφής με διεθνή διάσταση και ακτινοβολία.


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται κατηγορηματικά και με ένταση από τραπεζικές πηγές άμεσα αναμεμειγμένες στο «πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά εγχείρημα συγκέντρωσης κάτω από την ίδια επιχειρηματική στέγη μιας ευρείας ποικιλίας από ισχυρές διατροφικές μάρκες», αναμένεται να ανακοινωθεί ότι ενοποιούνται όλες οι θυγατρικές της Δέλτα και ότι το νέο επενδυτικό σχήμα είναι έτοιμο να «χωρέσει» και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ασπάζονται το ίδιο όραμα και είναι πρόθυμες να απομακρυνθούν από το παραδοσιακό οικογενειακό επιχειρηματικό μοντέλο. «Δεν πρόκειται για έναν ακόμη επιχειρηματικό γάμο, αλλά για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιας εταιρείας που συγκεντρώνει κάτω από μία σκεπή μερικές από τις ισχυρότερες μάρκες που εμπιστεύονται εκατομμύρια καταναλωτές» εκτιμά τραπεζικός αναλυτής που δείχνει ενήμερος σε γενικές γραμμές για το πλαίσιο και τη φιλοσοφία όσων θα αρχίσουν από αύριο σταδιακά να ανακοινώνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.


Σε φάση έντονων διεργασιών βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ολόκληρος ο κλάδος της παραγωγής και εμπορίας ελληνικών τροφίμων, καθώς έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί ή και εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες επιχειρήσεις για συμμετοχή στο νέο, πολυμετοχικό και οικονομικά ισχυρό επενδυτικό σχήμα. H φάση ενοποίησης σηματοδοτήθηκε άλλωστε, όπως υποστηρίζεται, από την προ διετίας δήλωση του ομίλου Δέλτα, όταν ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος παραχώρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε επαγγελματία μάνατζερ, ότι ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό των εσόδων του και την ανάδειξή του σε υπολογίσιμη και διακριτή οικονομική μονάδα στην ευρωπαϊκή αγορά, διοικούμενη με σύγχρονες μεθόδους.


«Προκύπτει ένα οικονομικά ισχυρό και χρηματιστηριακά σαφές επενδυτικό σχήμα, που αναπόφευκτα θα είναι πιο ελκυστικό στους επενδυτές και θα έχει ορατή από τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους χρηματιστηριακή διάσταση» δεν διστάζει να υποστηρίξει χρηματιστηριακός αναλυτής που «παρακολουθεί» εκ του σύνεγγυς το εγχείρημα συγκρότησης και εμφάνισης στο προσκήνιο της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής «μιας ισχυρής, πολυμετοχικής και επαγγελματικά διοικούμενης εταιρείας».


Κύκλοι που παραδοσιακά βρίσκονται κοντά στους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος αφήνουν να εννοηθεί ότι σκοπός είναι η δημιουργία «μιας παραγωγικής και διανεμητικής μονάδας ικανής λόγω μεγέθους, προϊόντων και προσόντων να σταθεί ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», με ελληνική αλλά και – γιατί όχι; – και διεθνή μετοχική διάσταση. Προβλέπεται ότι με την ενοποίηση και την ανταγωνιστική ανάπτυξη των ενοποιημένων δραστηριοτήτων θα υπάρχουν «οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του σχήματος αυτού, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον κύκλο και το εύρος των διεθνών συνεργασιών του νέου ομίλου.


Σε πρώτη φάση φυσικά γίνεται λόγος για διεύρυνση του σχήματος επί ελληνικού εδάφους. «Ο κύβος ερρίφθη, οι συνεργασίες είναι μονόδρομος» φαίνονται έτοιμοι να διακηρύξουν οι πρωταγωνιστές της συγκρότησης του νέου επενδυτικού σχήματος. Το νέο σχήμα δεν θα αργήσει να καλέσει και άλλους έλληνες επιχειρηματίες τροφίμων να στέρξουν, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά και άλλες μάρκες, πέρα από όσες ανήκουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό του.


Αναζητείται αντικαταστάτης


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συγχώνευση της Chipita θα ακολουθήσουν οι απορροφήσεις των Goody’s και ενδεχομένως και της Μπαρμπα-Στάθης. Είναι μια αξίωση και των ξένων θεσμικών που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή, αλλά και μια απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να βρεθεί ο «αντικαταστάτης» της Danone στο μετοχικό κεφάλαιο της Δέλτα. Τον νέο συνεταίρο ψάχνει ήδη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Τζάστιν Τζενγκ, στέλεχος επί χρόνια τμημάτων investment banking με πολύ καλές προσβάσεις και γνωριμίες στους κύκλους των πολυεθνικών εταιρειών.