Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για τις σχέσεις της Credit Agricole με την Εμπορική Τράπεζα. Δεν είναι μόνο η στάση που θα κρατήσουν οι Γάλλοι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί τον μήνα αυτόν, αλλά και οι πληροφορίες που προέρχονται από τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας και οι οποίες αναφέρουν ότι στο τέλος Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει η Credit Agricole για την άσκηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ένα επιπλέον 10% των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει η ΔΕΚΑ και προτίθεται να πωλήσει το Δημόσιο. Αυτό, λέγεται, προκύπτει από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Δημόσιο και τη γαλλική τράπεζα το 2000 και που προβλέπει για την άσκηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης καταληκτική ημερομηνία διαφορετική από την ημερομηνία λήξης.


Ωστόσο, τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν καλά τα της συμφωνίας αναφέρουν ότι το δικαίωμα πρώτης άρνησης ισχύει όσο ισχύει η συμφωνία, δηλαδή ως το τέλος του 2007. Ως τότε, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει το ποσοστό της ΔΕΚΑ, θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα στους Γάλλους και να περιμένει την απάντησή τους μέσα σε έναν μήνα. H διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και στην πώληση του πρόσθετου ποσοστού της Εμπορικής που απέκτησε η Credit Agricole από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2002.


* Το ποσοστό της ΔΕΚΑ


Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν και κατά πόσο το Δημόσιο προτίθεται μέσα στο Οκτώβριο, όταν σχεδιάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, να προχωρήσει ταυτόχρονα και στην πώληση του ποσοστού της ΔΕΚΑ δίνοντας στους Γάλλους το διάστημα του ενός μηνός που προβλέπεται στη συμφωνία για την άσκηση του δικαιώματός τους. Σε περίπτωση άρνησης, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να στραφεί σε δεύτερο ή τρίτο ενδιαφερόμενο. Το ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος καθώς η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των Γάλλων στην πώληση των ιδίων μετοχών της Εμπορικής και η δήλωση της εκπροσώπου τους ότι η συμμετοχή της Credit Agricole στη διαδικασία της αύξησης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χρονική διάρκεια της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θεωρούνται ένδειξη των προθέσεών τους για αποχώρηση από την Εμπορική. Παράλληλα οι Γάλλοι έχουν δηλώσει ότι για τη χρονική περίοδο των έξι μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, οι ίδιες συνθήκες που περιγράφηκαν ανωτέρω θα καθορίσουν την απόφασή τους.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές θέτουν τώρα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Alpha Bank και Eurobank την ερώτηση αν θα κινηθούν για την απόκτηση του ποσοστού της Εμπορικής σε περίπτωση που αρνηθούν οι Γάλλοι. H απάντηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων είναι καταφατική, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι στην παρούσα φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.