Στη σύσταση ενός νέου ισχυρού οργανισμού ο οποίος φιλοδοξεί να προωθήσει αποφασιστικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα προχωρούν, με νομοσχέδιο που προωθούν στη Βουλή, τα υπουργεία Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης. H επωνυμία του νέου φορέα θα είναι Οργανισμός Τουρισμού Υπαίθρου AE και σύμφωνα με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο «αποστολή του θα είναι η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της αγροτουριστικής πολιτικής και η ανάδειξη νέων μορφών αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν που θα συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας με την παράδοση, την υγιεινή διατροφή, το περιβάλλον και τον πολιτισμό».


Ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία με μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο. Στη γενική συνέλευση θα συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να έχει ευελιξία, τη δε εποπτεία και πολιτική ευθύνη θα έχει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.


Τις μεγάλες προσδοκίες που εμφανίζει ο αγροτουρισμός υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική πολιτική με σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Απ. Κατσιφάρα, βουλευτή του ΠαΣοΚ, ο οποίος μιλώντας προς «Το Βήμα» αναφέρει: «Ελπίζω ο νέος φορέας να μην είναι ένα ακόμη γραφειοκρατικό σχήμα»· και τονίζει: «Ο αγροτουρισμός μπορεί πράγματι να δώσει νέες ευκαιρίες, να ενισχύσει την τουριστική αγορά και να διαμορφώσει νέες προοπτικές στην οικονομία της περιφέρειας, αρκεί ο συντονισμός των πρωτοβουλιών και των δράσεων καθώς και η κατεύθυνση των χρηματοδοτικών μέσων όλων των υπουργείων να υπηρετούν αποτελεσματικά αυτόν τον στόχο».


Το Σήμα Ποιότητας Αγροτουρισμού, που καθιέρωσε η Αγροτουριστική AE, αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, χρηματοδοτούμενη από το κοινοτικό πρόγραμμα Leader Plus. Πιστοποιεί την τήρηση των προδιαγραφών για την ποιότητα των υπηρεσιών τουρισμού που παρέχονται στην ελληνική ύπαιθρο, τις οποίες θέτει η Ελληνική Προδιαγραφή για τον Αγροτουρισμό ΕΛΟΤ 1417 (ο πλήρης τίτλος της είναι «Αγροτουρισμός: Ορολογία και γενικές απαιτήσεις για τους παροχείς υπηρεσιών αγροτουρισμού»).


Για την έκδοσή της συνεργάστηκαν ο ΕΛΟΤ ως κρατικός φορέας τυποποίησης, η Αγροτουριστική AE και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). H Αγροτουριστική είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) φορέας πιστοποίησης αγροτουριστικών καταλυμάτων.


Ποιες επιχειρήσεις όμως αφορά; Σύμφωνα με τους ορισμούς της Προδιαγραφής, αγροτουριστικές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται σε αγροτουριστικούς προορισμούς, σε περιοχές δηλαδή με μικρό πληθυσμό και περιορισμένη ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, και παρέχουν μία από τις παρακάτω υπηρεσίες: διαμονή, εστίαση, περιήγηση στη φύση, ευαισθητοποίηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, επίσκεψη στα ιστορικά και λοιπά αξιοθέατα, συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειες καθώς και παραγωγικές διαδικασίες που έχουν εκλείψει.


H πιστοποίηση των επιχειρήσεων γίνεται από την Αγροτουριστική, ενώ ο χρόνος ισχύος της απόφασης είναι τρία χρόνια. Τα πρώτα δύο καταλύματα που έχουν αποκτήσει το Σήμα Ποιότητας της Αγροτουριστικής είναι ο «Πύργος Ξενιού» στη Δημητσάνα και το «Σπίτι της Θεώνης» στη Δήμητρα Γορτυνίας.


Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί το παράδειγμα τριών αγροτουριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν πρότυπο για τη νέα αυτή δραστηριότητα. Πρόκειται για τον ελαιώνα του Στέφανου και της Μαρίνας Βαλλή στις Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια, τον ξενώνα ΓΕΩΔΗ του Χρ. Παπαγεωργίου και της Ελ. Βαβούλη στο χωριό Αρνα Λακωνίας και το Αγρόκτημα Σμυρνή στους πρόποδες του Ταΰγετου.