Συνεργασία με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων


H οικονομική διπλωματία της Ελλάδος κινείται πλέον στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής που συμπεριλαμβάνει τέσσερα σημαντικά για την εθνική οικονομία ανοίγματα:


1. Την ενίσχυση του δικτύου μας στις βαλκανικές χώρες.


2. Την εντατικοποίηση της παρουσίας μας στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στον εμπορικό και στον ενεργειακό τομέα.


3. Τη βελτίωση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων με την Τουρκία.


4. Την αναθέρμανση των εμπορικών, αναπτυξιακών και γενικότερα διμερών οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου και βεβαίως με το Ισραήλ.


Στο πλαίσιο του μεσογειακού ανοίγματος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα Μεσογειακό, Διακυβερνητικό, Αναπτυξιακό και Επενδυτικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 17 εκπροσώπων κυβερνήσεων, 450 επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής καθώς και πολλών διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Διεθνής Τράπεζα, EBRD, ΕΙΒ κ.ά.).


Σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι και η εντατικοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ για δύο κυρίως λόγους:


* Είναι χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση επενδύσεων στη Ελλάδα, και μάλιστα επενδύσεων που δεν στοχεύουν μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως καλά δικτυωμένο κέντρο μιας ευρύτερης αγοράς (ευρωπαϊκή, βαλκανική, παρευξείνια κτλ.), στην οποία θα μπορούσαν εύκολα να προωθήσουν τα προϊόντα τους.


* Τα διεθνή εμπορικά δίκτυα που διαθέτει το Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι απολύτως χρήσιμα για την προώθηση των εξαγωγών μας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί το 2004 ξεπερνώντας τα 337 εκατ. δολάρια. Το εμπορικό ισοζύγιο όμως παραμένει αρνητικό σε βάρος της Ελλάδος με αναλογία 1 προς 2. Παρά τη μικρή αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές μας στο Ισραήλ το 2004, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των ισραηλινών εξαγωγών προς την Ελλάδα.


Στον τομέα προστασίας των επενδύσεων και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καλύπτονται από τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ το 1995.


H ταχεία αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων και συνεργασιών στην περιοχή σε διάφορους τομείς, όπως ο γεωργικός, η βιομηχανία και έρευνα, ο κατασκευαστικός, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά. Αντίστοιχα η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί o σημαντικότερος τουριστικός προορισμός για το Ισραήλ.


Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών καλύπτει τις περισσότερες πτυχές ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Ωστόσο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης. Αυτό που ίσως θεωρείται σκόπιμο είναι η συστηματικότερη διοργάνωση επιμελητηριακών και επιχειρηματικών επισκέψεων, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και των δύο χωρών, η διοργάνωση συνεδρίων και η περαιτέρω ενημέρωση της ισραηλινής αγοράς, τόσο για την ποικιλία όσο και για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, πρωτοβουλίες που στοχεύει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση.


H Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας. H παράλληλη ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, εμπορικών και επενδυτικών, από και προς την Ελλάδα, τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με την αγορά και τα διεθνή δίκτυα του Ισραήλ, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των εθνικών επιχειρηματικών κοινοτήτων, οι οποίες θα συμβάλουν περαιτέρω στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής.


O κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι υφυπουργός Εξωτερικών.