Τα άγρια ζώα οδηγημένα από το βασικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης αλλάζουν συχνά τη φωλιά τους. Για τη διαδικασία αυτή ακολουθούν απαρέγκλιτα την εξής σειρά: φτιάχνουν πρώτα την καινούργια και αμέσως μετά εγκαταλείπουν την παλιά γιατί διαφορετικά θα κινδύνευαν να μείνουν εκτεθειμένα και απροστάτευτα. H κυβέρνηση, υποκινούμενη από ένα άλλο βασικό ένστικτο, εκείνο της εκδίκησης, αμέσως μετά τις εκλογές συκοφάντησε τους μηχανισμούς των φορολογικών ελέγχων και απαξίωσε τους ανθρώπους που τους υπηρετούσαν. Κατέστρεψε αλλά χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσει το νέο. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υπερασπιζόμουν τη δομή των ελεγκτικών μηχανισμών ως την καλύτερη δυνατή και πολύ περισσότερο τις πρακτικές πολλών στελεχών τους. H παραβίαση όμως της αρχής της φύσης για αντικατάσταση πριν από την κατεδάφιση στοίχισε ακριβά στην κυβέρνηση και στη χώρα. Τα δημόσια έσοδα καταβαραθρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες γιατί η ύπαρξη και η ανοδική τους τροχιά εξαρτώνται κυρίως από δύο παράγοντες:


* Την πορεία της οικονομίας.


* Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνολογίας για την είσπραξή τους.


H πορεία της εγχώριας οικονομίας τούς τελευταίους μήνες ούτε κλαίει ούτε γελάει. Κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, συγκριτικά με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά χαμηλότερα από το πρόσφατο παρελθόν και από τις προσδοκίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και από τις ανάγκες των δημοσιονομικών δεδομένων.


Αντιθέτως, δραματικά αρνητικές είναι οι επιδράσεις της διάλυσης της διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών. H πολιτική ηγεσία του υπουργείου:


* Κατήργησε όλους τους διευθυντές (350) και τους μετέτρεψε σε απλούς υπαλλήλους, ενώ συνταξιοδότησε και αντικατέστησε το σύνολο των γενικών διευθυντών.


* Αφαίρεσε από τον έλεγχο 650 άτομα, αφού έκλεισε τα τοπικά ελεγκτικά κέντρα.


* Αδρανοποίησε πλήρως για δέκα μήνες τους 680 ελεγκτές των περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων.


* Εξουδετέρωσε όλους όσοι εργάζονταν στον προληπτικό έλεγχο (1.300 άτομα) μιας και έθεσε, με εξευτελιστικούς υπουργικούς (και πρωθυπουργικούς) χαρακτηρισμούς, σε αδράνεια το ΣΔΟΕ για έναν χρόνο, για να το ανακαλέσει στα… όπλα ξανά, όταν είδε τα έσοδα στα τάρταρα.


* Αφησε στην τύχη τους, χωρίς στόχους, τους 120 ελεγκτές του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου, του ελεγκτικού μηχανισμού των μεγάλων επιχειρήσεων.


Από τους 3.000 ελεγκτές υπαλλήλους επέτρεψε να εργάζονται μόνο οι 120 του ΕΘΕΚ. Ποσοστό αξιοποίησης μικρότερο από 5% του ανθρωπίνου δυναμικού. H κυβέρνηση της χώρας άφησε στη γωνία (από αλαζονεία; από άγνοια;) τον χρυσό παγκόσμιο κανόνα ότι οι μηχανισμοί ελέγχου δεν καταργούνται αλλά αντικαθίστανται από άλλους αξιόπιστους μέσα σε μια νύχτα. Το τίμημα για την παράβαση του κανόνα ήρθε αμέσως και ήταν τσουχτερό:


* Το 2004 τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 2,4 δισ. ευρώ.


* Το 2005 οδεύουμε σε μια υστέρηση, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, παρά τη σκληρή, άδικη και ταξικά άνιση επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων (βλέπε ΦΠΑ, τσιγάρα κτλ.).


H κατασυκοφάντηση και η αδράνεια του ΣΔΟΕ είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική μείωση των εσόδων που προέρχονταν από έλεγχο αλλά και των εσόδων από τον ΦΠΑ. Εξηγούμαι:


* Τα έσοδα μετά από έλεγχο είναι μειωμένα το τελευταίο οκτάμηνο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003/2004.


* H ίδια πορεία παρατηρείται και στον ΦΠΑ. Αντί για αύξηση 8,59% (βλέπε προϋπολογισμός) λαμβάνει χώρα μια δραματική και ανεξέλεγκτη μείωσή του κατά 14%. Από το 1993 είχε να ακολουθήσει πτωτική πορεία ο ΦΠΑ. Το κατάφερε και αυτό η κυβέρνηση.


Παρά την ανεμπόδιστη εφαρμογή των επιλογών της, η κυβέρνηση απέτυχε στον τομέα των εσόδων. H μάχη χάθηκε οριστικά. Ο δανεισμός αυξάνεται ανεπίτρεπτα. Τα χειρότερα θα τα ζήσουμε από τον Σεπτέμβριο, όταν η EE θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα. H κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς θα δείξει για μια ακόμη φορά τα δόντια της στους εργαζομένους. Γι’ αυτό προετοιμάζει το έδαφος με εκθέσεις τύπου ΚΕΠΕ.


Ο κ. Γεώργιος Κανελλόπουλος διετέλεσε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.