από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΤΗΛΕ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2005-2010 Νέες επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας

H πενταετία 2005-2010 θα είναι για την αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μια περίοδος στρατηγικών επαναπροσδιορισμών. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο η αστάθεια του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, οι νέες τεχνολογίες σταθερών επικοινωνιών, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς και οι ανάγκες της αγοράς για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα αυτών των στρατηγικών επαναπροσδιορισμών θα είναι νέες επενδύσεις τόσο σε συστήματα τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών για την απλούστευση της αρχιτεκτονικής των δικτύων (με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων) όσο και πληροφορικής με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών. Παράλληλα θα αναπτύσσονται και θα διατίθενται στην αγορά όλο και περισσότερες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Κάποιες από αυτές θα βασίζονται στην τεχνολογία VoIP.

H τεχνολογία VoIP (Voice over Internet Protocol) δεν είναι κάτι καινούργιο στις τηλεπικοινωνίες. H μετάδοση φωνής μέσω Internet υπάρχει στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία και αναπτύσσεται σε συνδυασμό με την εξάπλωση του Internet. Με βασικό χαρακτηριστικό το πολύ μικρό κόστος κλήσεων έχει ήδη αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο από την αγορά των διεθνών κλήσεων. Τεχνικά προβλήματα όμως που έχουν σχέση με την ποιότητα της προσφερόμενης επικοινωνίας, την αξιοπιστία (η επιτυχία σύνδεσης απέχει κατά πολύ από το 99,999% που ισχύει στις συνδέσεις PSTN) και την ασφάλεια των κλήσεων (μέσω Internet) δεν έχουν επιτρέψει στην τεχνολογία VoIP να αποσπάσει ακόμη σημαντικά μερίδια στην αγορά των εθνικών κλήσεων και των κλήσεων προς κινητά. Καθώς η τεχνολογία VoIP ωριμάζει χρόνο με τον χρόνο στα θέματα ποιότητας και ασφαλείας (στηριζόμενη και στην αύξηση των ταχυτήτων που επιτυγχάνονται λόγω των ευρυζωνικών τεχνολογιών) ενώ παράλληλα προσθέτει νέα χαρακτηριστικά στις παραδοσιακές τηλεφωνικές υπηρεσίες, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Στο ερευνητικό κέντρο του ΟΤΕ ήδη γίνονται έρευνες πάνω σε σχετικές τεχνολογίες οι οποίες, εκτός από πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, εξυπηρετούν και άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. η λήψη τηλεοπτικού σήματος σε μορφή data.

Καθώς η τάση της αγοράς είναι προς τις υπηρεσίες VoIP, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευρυζωνικότητα, αναγνωρίζεται η επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Γι' αυτό στις προτεραιότητες του οργανισμού την επόμενη διετία είναι η προώθηση της τεχνολογίας αυτής. Τους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει ήδη στις σχετικές επενδύσεις ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει διαθεσιμότητα στην πρόσβαση ADSL όποτε και όπου του ζητηθεί.

Συγκεκριμένα:

* Μέσα σε 19 μήνες λειτουργίας το ADSL έχει αποκτήσει μερίδιο 10,7% περίπου στις συνδέσεις Internet, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των συνδέσεων Internet (όχι προπληρωμένες κάρτες και Pay As You Go), ο οποίος πανελλαδικά ανέρχεται σε 600.000 περίπου.

* Τον τρέχοντα Μάρτιο (2005) οι συνδέσεις ADSL ανέρχονται σε 64.000 περίπου, με τη ζήτηση να κυμαίνεται γύρω στις 2.000 νέες αιτήσεις ανά εβδομάδα.

* Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα προσβάσεων ADSL σε 204 κόμβους του δικτύου του πανελλαδικά με περίπου 120.000 εγκατεστημένες «πόρτες»-παροχές, και

* Καλύπτει το 65% του πληθυσμού της Ελλάδας (δηλαδή όχι μόνο πρωτεύουσες νομών αλλά και πόλεις άνω των 7.000 κατοίκων).

Σήμερα, με τη συντριπτική πλειονότητα των νέων αιτήσεων να παραδίδεται εντός μιας εβδομάδας, την ύπαρξη διαθέσιμων παροχών σε όλα τα σημεία πρόσβασης για την κάλυψη νέων αιτήσεων και τις εκκρεμότητες σε αιτήσεις και βλάβες να αγγίζουν το μηδέν (παρά τον διπλασιασμό σε ζήτηση), στόχος του ΟΤΕ είναι στο τέλος της χρονιάς να έχει εγκατεστημένες από 430.000 έως 630.000 παροχές.

O Γ. Ιωαννίδης είναι Γενικός διευθυντής Τεχνικών Θεμάτων ΟΤΕΟικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-