Ολοι ευχόμαστε η χώρα μας να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία τους. Να διεξαχθούν με λειτουργική τελειότητα και απόλυτη ασφάλεια, η ανθρωπότητα να απολαύσει τους Αγώνες, τα ρεκόρ και το τελικό αθλητικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλοπρεπές.


H άριστη και ασφαλής διοργάνωση είναι ζητούμενο και από την οικονομική σκοπιά, αφού η χώρα προσβλέπει σε οικονομικά οφέλη κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο τα οποία, σε σχέση με το μικρό της μέγεθος, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξή της. Με τη διεξαγωγή των Αγώνων η χώρα μας – δημόσια διοίκηση και επιχειρήσεις – θα αποδείξει ότι μπορεί να αναλαμβάνει και να διαχειρίζεται με επιτυχία ακόμη και τα πιο σύνθετα και δύσκολα έργα ενώ η παγκόσμια προβολή της θα δράσει ως το ισχυρότερο εργαλείο μάρκετινγκ. Μαζί με τη σημαντική υποδομή των τελευταίων χρόνων σε μεταφορές, δίκτυα και τεχνολογία, μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλώς η οικονομία μας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων λόγω επιλογής της Ελλάδας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, από ξένες εταιρίες ως κέντρου για την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή μας, την εξάπλωση των ελληνικών επιχειρήσεων αφού η υποδομή και η πείρα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και την ισχυρή τόνωση του τουριστικού τομέα, καθώς ο τόπος μας διαθέτει εξαιρετικό κάλλος, ιστορία και πολιτισμό.


Οφέλη όμως όπως αυτά που αντισταθμίζουν και το κόστος της υποδομής και των Αγώνων θα έχουν μακροχρόνιο θετικό αποτέλεσμα αν συνδυαστούν εγκαίρως με ορισμένες κρίσιμες κινήσεις και μέτρα από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις που θα διευκολύνουν και θα στηρίξουν μια αυξημένη ζήτηση. Είναι γνωστά τα προβλήματα που συναντούν όσοι συναλλάσσονται με τη δημόσια διοίκηση για θέματα όπως αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις επενδύσεων. Διαπιστώνουμε επίσης με αυξανόμενη ένταση τα μεγάλα βήματα που απαιτούνται σε όρους ποιότητας και τιμών στον ευρύτατο τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Ακόμη οι επιχειρήσεις μας πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα σε τεχνολογικές προσαρμογές. Ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει να αναφερθούμε εκτενέστερα. Ετσι σημειώνουμε: Μαζί με τους επιτυχείς Αγώνες και τη βελτιωμένη υποδομή χρειάζεται τώρα σημαντική πρόοδος για την εκλογίκευση της δημόσιας διοίκησης και άλλων θεσμών του κράτους σε θέματα επιχειρήσεων και επενδύσεων, για την άρση θεσμικών, τεχνικών και φορολογικών αντικινήτρων, για την εκπαίδευση και ορθή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, για τεχνολογικές μεταβολές, για τη σημαντική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και την αλλαγή νοοτροπίας, ανάμεσα σε άλλα. Διαφορετικά η αυξημένη ζήτηση θα αντιμετωπίσει συμφόρηση στο συνολικό σύστημα, θα μειωθεί σε μέγεθος, αν στο τέλος δεν ακυρωθεί.


Ο κ. Π. Αλεξάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.