από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Ο Αλαν Γκρίνσπαν ξαναμοιράζει τα χαρτιά

* Οι προθέσεις της Fed «φρέναραν» το ευρώ, αλλά το κρίσιμο τεστ θα είναι στο G7
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

H νέα γλώσσα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και του προέδρου της Αλαν Γκρίνσπαν, ερμηνευόμενη από τoυς αναλυτές ως ένδειξη των προθέσεων της Fed να φέρει τελικά πλησιέστερα από ό,τι αναμενόταν την ημερομηνία που θα αυξήσει τα επιτόκια, ξαναμοιράζει την τράπουλα του παιχνιδιού σε επιτόκια, νομίσματα, μετοχές και ομόλογα παγκοσμίως. Στόχος της Fed η προειδοποίηση ότι πλησιάζει το τέλος του φθηνού χρήματος στις ΗΠΑ, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη από τον Μάιο του 2000 αύξηση των αμερικανικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%.

Οι επαγγελματίες επενδυτές και οι κερδοσκόποι εκεί που σόρταραν το δολάριο άρχισαν να το αγοράζουν καθώς μια αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τη διαφορά από τα επιτόκια των αντίπαλων νομισμάτων και θα προσελκύσει νέα ξένα κεφάλαια στις αμερικανικές αξίες. Ενώ από τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική ως την Ευρώπη τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων βούτηξαν. Δικαιολογημένες οι ανησυχίες των επενδυτών μήπως και φρενάρουν η επιχειρηματική κερδοφορία και οι «τρελές» καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών που έχουν πυροδοτήσει την ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι φόβοι όμως των επενδυτών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών κάπως υποχώρησαν, από την εκτίμηση ότι οι δύο κύριοι πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας θα επωφεληθούν από αυτό που υποδηλώνει μια έναρξη του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων. Οτι δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι και ισχυρή αλλά και διατηρήσιμη. Σημειωτέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, δηλαδή το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών το οποίο παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε 3,1% επί ετησίας βάσεως το 2003 έναντι 2,2% το 2002 και 3,7% το 2000.

Κεραυνός εν αιθρία ήταν πράγματι για τις χρηματοοικονομικές αγορές και για τους αναλυτές σε όλον τον κόσμο το ανακοινωθέν της περασμένης Τετάρτης που συνόδευε την απόφαση της Fed να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα (1%) τα αμερικανικά επιτόκια. Και τούτο διότι υπήρχε η διατύπωση που έλεγε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για «σημαντική χρονική περίοδο». Τη θέση της πήρε η αμφιλεγόμενη διατύπωση ότι μπορεί «να κάνει υπομονή προτού αρχίζει» να αυξάνει το κόστος δανεισμού.

H μεταβολή της γλώσσας στο ανακοινωθέν ερμηνεύτηκε από τις αγορές και τους οικονομολόγους ότι λύνει τα χέρια της Fed για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων συντομότερα από ό,τι αναμενόταν. Εκτιμάται ότι είναι ευκολότερο για τη Fed όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική να δικαιολογήσει την απόφασή της παραλείποντας τη νέα αμφιλεγόμενη διατύπωση της «υπομονής» από την προηγούμενη ευκρινέστερη που αναφερόταν σε «σημαντική χρονική περίοδο».

Από την άλλη, οι νέες προθέσεις της Fed μπορεί να ανέβασαν το δολάριο έναντι του ευρώ αλλά μείωσαν τις έντονες πιέσεις για μείωση των επιτοκίων που δεχόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ προκειμένου να φρενάρει τις ανατιμητικές τάσεις του ευρώ. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου όμως - στασιμότητα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τρίτο κατά σειρά μήνα, νέα άνοδος της ανεργίας στη Γαλλία, μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία - και η νέα άνοδος του ευρώ που προβλέπουν οι οικονομολόγοι απαιτούν τη μείωση των ευρωεπιτοκίων. H Deutsche Bank βλέπει το ευρώ στα 1,25 δολάρια στους τρεις μήνες και στα 1,35 δολάρια σε έναν χρόνο.

H συνάντηση του ομίλου των επτά (G7) όμως θα τεστάρει τις προθέσεις και την επιτυχία των Ευρωπαίων που ζητούν μεταβολή της πολιτικής που αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση του G7 τον Σεπτέμβριο στο Ντουμπάι και η οποία μιλάει για μεγαλύτερη ευλυγισία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι υπουργοί Οικονομίας - Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου συναντώνται την ερχόμενη Παρασκευή στη Φλόριδα των ΗΠΑ.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:

Γναίος Πομπήιος Μάγνος 106-48 π.X.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-