ΑΜΕΣΑ προωθείται η εκκαθάριση της βιομηχανικής θυγατρικής εταιρείας που διαθέτει στη Ρουμανία η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, η οποία ήδη ελέγχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 82% από τη Philip Morris. H τελευταία, όπως είναι γνωστό, έχει υποβάλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ελληνικής καπνοβιομηχανίας.


H σχετική επένδυση στη Ρουμανία είναι από ετών ζημιογόνος, καθώς η μονάδα δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό από διεθνή σήματα, παρά το γεγονός ότι το 2002 είχε ενισχυθεί με συμπληρωματική μονάδα κοπής καπνού. Οι πωλήσεις της Papastratos Romania τον περασμένο χρόνο, στη διάρκεια του οποίου ξέσπασε «πόλεμος τιμών», είχαν περιοριστεί σε 3,2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στην εταιρεία ζημιά ύψους 2,39 εκατ. ευρώ.


H ελληνική καπνοβιομηχανία είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρουμανία το 1987, ενώ τον Ιούλιο του 1999 έθεσε σε λειτουργία ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στο Βουκουρέστι, δαπανώντας περί τα τρία εκατ. ευρώ. Στο εργοστάσιο αυτό παρήγε τα σήματα Assos International, President, Zet και Papastratos Special για την τοπική αλλά και για την αυστριακή αγορά.