» Ραγδαία η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών «


Ο ανταγωνισμός στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θα αποφέρει περαιτέρω μείωση των τιμών αλλά και ραγδαία ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Lannet Communications κ. Σ. Παπαπαναγιώτου μιλώντας στο «Βήμα». Επισημαίνει ακόμη ότι η ανάπτυξη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών θα συνεχιστεί από τους εναλλακτικούς παρόχους μέσω της εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα κοινά (target groups), ενώ παράλληλα θα επέλθει το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς καθώς κάποιες εταιρείες έχουν ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες του χώρου. Και προσθέτει ότι ο αρχικός στόχος της Lannet να είναι η πρώτη εταιρεία από πλευράς κίνησης αλλά και τζίρου έχει ήδη επιτευχθεί.


– Πώς διαμορφώνεται σήμερα η αγορά των τηλεπικοινωνιών και ποιες είναι οι τάσεις; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της;


«H εμφανής αύξηση του ανταγωνισμού που παρατηρείται σήμερα στην αγορά τηλεπικοινωνιών προβλέπεται να αποφέρει μείωση στις τιμές, καθώς και ραγδαία ανάπτυξη νέων υπηρεσιών. Επιπροσθέτως η ανάπτυξη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται να επέλθει μέσω της εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα κοινά (target groups) καθώς και μέσω της επίτευξης ταχύτερης σύγκλισης υπηρεσιών φωνής και δεδομένων. Παράλληλα έχει επέλθει το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς καθώς κάποιες εταιρείες έχουν ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες του χώρου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών έχουμε δει αρκετά φιλόδοξα σχέδια να αποτυγχάνουν, είτε γιατί δεν είχαν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό είτε γιατί δεν είχαν ξεκάθαρη στρατηγική είτε γιατί δεν είχαν αρκετά κεφάλαια για να υποστηρίξουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα. H Lannet Communications έχοντας ξεκάθαρη στρατηγική από τα πρώτα της βήματα κατάφερε να βρεθεί από την πρώτη στιγμή στην κορυφή της αγοράς, όπου βρίσκεται ως και σήμερα».


– Ποια είναι η θέση της Lannet έναντι των υπολοίπων εναλλακτικών παρόχων;


«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, φαίνεται ότι οι εταιρείες που έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις έχουν ξεκάθαρη εμπορική πολιτική και οι σωστές υπηρεσίες ξεχωρίζουν. H Lannet δεν ηγείται των άλλων εταιρειών μόνο σε λεπτά κίνησης. Στόχος μας από την αρχή ήταν να είμαστε η πρώτη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, κάτι που και από πλευράς κίνησης αλλά και τζίρου έχουμε ήδη επιτύχει. Σε αυτή την κούρσα πολλαπλών ταχυτήτων, όπως θα χαρακτηρίζαμε την αγορά σταθερής τηλεφωνίας, η Lannet βρίσκεται στην pole position. H εταιρεία συνεχίζει να έχει την πρώτη θέση στην αγορά και, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, δεν κινδυνεύει να χάσει αυτή την πρωτιά. Αποτέλεσμα αυτής της εμπιστοσύνης των πελατών μας είναι η καλή οικονομική κατάσταση της εταιρείας αλλά και μια επιβράβευση των εργαζομένων στην εταιρεία για τη σκληρή προσπάθειά τους».


– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και της συνδρομητικής βάσης αλλά και για τη διαμόρφωση του μεριδίου αγοράς στο σύνολο του τρέχοντος έτους;


«H Lannet, έχοντας επενδύσει με συνέπεια στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, εμφανίζει υγιή οικονομική ανάπτυξη: μηνιαίως το μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) διαμορφώνεται σε περισσότερα από 45 ευρώ και η μέση κίνηση ανά πελάτη σε 750 λεπτά. Αντιστοίχως το μέσο έσοδο ανά γραμμή (ARPL) διαμορφώνεται σε 13 ευρώ και η μέση κίνηση ανά γραμμή σε 230 λεπτά μηνιαίως.


Βάσει των παραπάνω δεδομένων ο κύκλος εργασιών της Lannet για το 2003 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 45.000.000 ευρώ. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η εταιρεία ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους και παρά τις δυσμενείς συγκυρίες παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία, αν εξαιρέσει κανείς τις επιπτώσεις της μείωσης της αξίας των συμμετοχών. Εκτιμώ ότι για το σύνολο του έτους η εταιρεία θα παρουσιάσει λειτουργική κερδοφορία. Στο τέλος του Μαρτίου οι συνδέσεις της Lannet ξεπέρασαν τις 300.000, ενώ οι πελάτες της ανέρχονται σε 91.679, εκ των οποίων οι 7.125 είναι εταιρικοί».


– Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της Lannet για την περίοδο 2003-2005 και από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια για την υλοποίησή του;


«Κάθε μήνα μέσα από το δίκτυο της Lannet περνούν πλέον περισσότερα από 140 εκατομμύρια λεπτά τηλεπικοινωνιακού χρόνου. Συνεπώς μία από τις κυριότερες μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας είναι η αύξηση της χωρητικότητας καθώς και η επέκταση του δικτύου της Lannet για την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης τηλεπικοινωνιακής κίνησης. Επιπροσθέτως μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας εντάσσεται η σταδιακή ανάπτυξη ενός μικροκυματικού δικτύου, καθώς και η αγορά συστημάτων για την ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. H άντληση κεφαλαίου για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Lannet πρόκειται να επέλθει από τα κέρδη που θα αποφέρει η ίδια η εταιρεία, καθώς επίσης και από το κεφάλαιο των βασικών μετόχων».


– Ποιοι είναι οι στόχοι της Lannet σε επιχειρηματική βάση;


«H στρατηγική της Lannet για την επίτευξη των στόχων της είναι σαφώς προσδιορισμένη από την αρχή της λειτουργίας της και δεν έχει αποκλίνει σε τίποτε από το αρχικό σχέδιο. H ισχυροποίησή μας δεν βασίζεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά αντίθετα τα βήματά μας πατούν σε στέρεο έδαφος για να μπορέσουμε να επεκταθούμε δυναμικά αλλά και με σιγουριά.


Οι κυριότεροι στόχοι μας είναι: η ενίσχυση της πελατειακής μας βάσης, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (εκμεταλλευόμενοι τη σύγκλιση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών), η ισχυροποίηση της παρουσίας μας στο εξωτερικό (Λονδίνο, Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια, Κύπρος), η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του εξωτερικού και η αγορά δικαιωμάτων διελεύσεων σε υποβρύχια και επίγεια δίκτυα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (RoU, RoW). Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε το 5% της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς ως το 2005».


– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εταιρεία όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών προεπιλογής φορέα;


«H Lannet στις αρχές Μαρτίου 2003 υπέγραψε τη σύμβαση προεπιλογής φορέα με τον OTE και ήδη παρέχει την υπηρεσία στους συνδρομητές της για όλες τις κατηγορίες κλήσεων. Πιστεύουμε πολύ στη συγκεκριμένη υπηρεσία που θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο εύχρηστη υπηρεσία για τους συνδρομητές μας καθώς δεν χρειάζεται πλέον να πληκτρολογούν τον τετραψήφιο κωδικό».


– Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ADSL και ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας;


«Η Lannet πρόκειται σύντομα να εισέλθει στην παροχή υπηρεσιών ADSL μέσα από την προσφορά DSL υπηρεσιών μέσω των δικών της υποδομών, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2003, ενώ ως τότε εξετάζουμε τη δυνατότητα μεταπώλησης υπηρεσιών».