Τα ομόλογα, ο χρυσός και το πετρέλαιο υποχώρησαν σε σχέση με την περίοδο του πρόσφατου πολέμου, ενώ τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο 15% κατά μέσον όρο παγκοσμίως, απόρροια της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου. Το XA κέρδισε 22% από το τελευταίο χαμηλό στις 31.3.2003 (56% η Εθνική Τράπεζα), ενώ οι χρηματιστές εκτιμούν πως η αγορά έχει εισέλθει σε φάση διαμόρφωσης νέου εύρους διακύμανσης, με τις εξελίξεις να καθορίζονται από τα εταιρικά αποτελέσματα, την αποκοπή των μερισμάτων και την πορεία των ξένων αγορών.


«Ο ρυθμός αύξησης των οικονομικών αποτελεσμάτων θα προσδιορίσει και τα επίπεδα ανόδου των αγορών. Εκτιμούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα εταιρικά κέρδη θα ανέλθουν κατά μέσον όρο 10% εφέτος και 15% στην Ελλάδα. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών αντικατοπτρίζουν ήδη τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, ενώ τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των περισσοτέρων έναντι των ομολόγων και της απόδοσης των καταθέσεων περιορίζουν τον αντίκτυπο ενδεχόμενης πτώσης του Χρηματιστηρίου. Οι κίνδυνοι για τη μη επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα μπορούσαν να προκύψουν είτε από τη μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είτε από την είσοδο της χώρας σε προεκλογική φορά μετά το τέλος της ευρωπαϊκής προεδρίας και για περίπου ένα εννεάμηνο» εκτιμά ο κ. Γ. Κοφινάκος, γενικός διευθυντής της Citigroup Global Markets Ελλάδας.


H προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο έλεγχος των ελλειμμάτων θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δώσουν μια θετική προοπτική για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. H αναδιάταξη της αγοράς εργασίας, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η στρατηγική της εκπαίδευσης σε υψηλής αξίας υπηρεσίες είναι βασικές προϋποθέσεις της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο γενικότερο πλαίσιο οι επισφάλειες είτε από καταναλωτικά είτε από στεγαστικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν όταν τα επιτόκια μπουν σε ανοδική τροχιά.


«H αβεβαιότητα για τις οικονομίες της EE και των ΗΠΑ είναι απίθανο να αρθεί σύντομα, διατηρώντας έτσι τα ομόλογα αυτών των αγορών σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση για υψηλότερες τιμές των ομολόγων και φυσικά και των ελληνικών, που αναμένεται να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα και να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες δανειακές ανάγκες σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα» εκτιμά ο κ. Κοφινάκος. Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα.


Αναφορικά με την πορεία του ευρώ ο ίδιος εκτιμά ότι τεχνικά δείχνει να έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου ακόμη και στο 1,20 έναντι του δολαρίου στο άμεσο διάστημα. H επιβεβαίωση της εξόδου της οικονομίας των ΗΠΑ από την ύφεση και η μείωση της διαφοράς επιτοκίων των δύο αγορών αποτελούν αναγκαίες παραμέτρους για να μεταβληθεί η εικόνα. Προς το παρόν το ευρώ αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι όλων των νομισμάτων. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν μερικώς βελτιωθεί θέτοντας τις βάσεις για πιθανή βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2003. H νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή, μια και ο πληθωρισμός δεν αποτελεί απειλή. H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά χαμηλά για το 2003 αλλά θα είναι σε ετοιμότητα για περαιτέρω χαλάρωση αν η υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη αποδειχθεί περιστασιακή. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να «κόψει» τα επιτόκιά της κατά 0,5% τους επόμενους μήνες (0,25% πιθανότατα τον Ιούνιο).