Με αφορμή το άρθρο της 29/7 του αγαπητού μου συναδέλφου κ. Ν. Γ. Χαριτάκη και συμβάλλοντας στην ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κρατικών προμηθειών, παρουσιάζουμε την προσέγγιση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ).


Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την παροχή «Τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω ενιαίου συγκαναλιακού συστήματος». Λόγω της πολυπλοκότητας της προμήθειας, η διακομματική επιτροπή, που έχει συσταθεί για την εν λόγω προμήθεια, ύστερα από πρόταση της σχετικής υπηρεσίας του υπουργείου, ενέκρινε μια ανοιχτή συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους υποψηφίους προμηθευτές προκειμένου να σχολιαστεί το προσχέδιο των τεχνικών προδιαγραφών του έργου. Η ΓΓΕ ακολουθεί μια παρόμοια ­ και ίσως πιο προωθημένη ­ προσέγγιση σε μια εξίσου πολύπλοκη με τον προαναφερθέντα διαγωνισμό προμήθεια, με σκοπό την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος των κρατικών προμηθειών. Από την άλλη πλευρά, οι ισχύουσες διαδικασίες για τα προϊόντα που αγοράζει και κυκλοφορούν στην αγορά οδηγούν ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα με την προαναφερθείσα μέθοδο, δηλαδή της διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους.


Αναλυτικότερα, πριν από την προκήρυξη του έργου των «Ηλεκτρονικών κρατικών προμηθειών», που θα λάβει χώρα το 2002, έχει πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός με σκοπό τη μελέτη και καταγραφή όλων των δεδομένων του συστήματος. Η μελέτη θα οδηγήσει στη διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.


Παράλληλα έχουν προκηρυχθεί τρία πιλοτικά έργα που αναφέρονται σε τρεις διαφορετικές στρατηγικές στον υπό εξέταση χώρο. Η επίδειξη τριών διαφορετικών συστημάτων θα συμβάλει με πολύ άμεσο τρόπο στην ολοκλήρωση των προδιαγραφών του συστήματος. Επίσης πραγματοποιούνται, αυτή την εποχή, σχετικές έρευνες που θα συμβάλουν από την πλευρά τους στον ίδιο σκοπό.


Η ΓΓΕ επιδιώκει ταυτόχρονα την ανταλλαγή απόψεων με τους ενδιαφερομένους, όπως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πολύ πριν από την προκήρυξη του έργου. Τέλος, στο πλαίσιο του υπό εξέταση ανοιχτού διαλόγου, η ΓΓΕ πριν από την προκήρυξη της μελέτης και των τριών πιλοτικών πραγματοποίησε διεθνές συνέδριο στις 17 και 18 Μαΐου. Ολες οι ενδιαφερόμενες διεθνείς και εγχώριες εταιρείες παρουσίασαν τις απόψεις και τις στρατηγικές τους για τις ηλεκτρονικές κρατικές προμήθειες σε εξειδικευμένο κοινό. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ενσωματώθηκαν άμεσα στις προαναφερθείσες διακηρύξεις και αποτελούν βασική γνώση για το σύνολο του έργου. Θα διανεμηθούν δε σε CD κατά την προσεχή ΔΕΘ στη Θεσ/νίκη. Οπότε… προηγούμεθα σε καινοτόμες προσπάθειες με σκοπό τη διαμόρφωση προδιαγραφών για πολύπλοκες προμήθειες!


Ως προς τις ισχύουσες διαδικασίες, με σκοπό τη διαμόρφωση των προδιαγραφών στη ΓΓΕ για προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, εδώ επισημαίνονται τα ακόλουθα. Η ΓΓΕ διαθέτει συγκεκριμένο μηχανισμό εκπόνησης και ελέγχου των προδιαγραφών (με επιτροπές ειδικών επιστημόνων, πανεπιστημιακών κτλ., με επαρκέστατη γνώση της αγοράς).


Επιπλέον, υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός ενστάσεων των ενδιαφερομένων εταιρειών κατά των προδιαγραφών. Ετσι στην περίπτωση της επιλογής ενός συστήματος διαβούλευσης οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προδιαγραφών πριν από την προκήρυξη. Διαφορετικά, οι υποψήφιοι προμηθευτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προδιαγραφών μέσω των ενστάσεων μετά την προκήρυξη. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά το ίδιο. Η πρώτη επιλογή παραμένει χρήσιμη κυρίως για προμήθειες με ιδιαίτερα πολύπλοκα χαρακτηριστικά.


Ο κ. Δημήτρης Μάρδας είναι Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.