Αυξάνοντας την παραγωγή από ανακύκλωση χάρτου και λαμβάνοντας άλλα ειδικά μέτρα αντιμετώπισε ο όμιλος χαρτοβιομηχανιών Ζερίτη τα κοστολογικά προβλήματα διπλασιασμού της τιμής της χαρτόμαζας το 2000, με αποτέλεσμα και οι έξι εταιρείες του ομίλου στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία και στην Αίγυπτο να παρουσιάζουν κέρδη για μία ακόμη χρονιά. Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος διεύρυνε τη συμμετοχή του στη μεγάλη χαρτοποιία της Βουλγαρίας Belovo Paper Mill από 58% σε 68%.


Ανεπηρέαστες από την κρίση έμειναν οι χαρτοβιομηχανίες Piszkei και St Andre της Ουγγαρίας, οι οποίες συνεισφέρουν πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής του ομίλου έναντι περίπου 30% που συμβάλλει η ελληνική Diana – Χαρτοποιία Θράκης και παρόμοιου ποσοστού που εισφέρουν αθροιστικά οι εταιρείες Belovo της Βουλγαρίας και Pyramids στην Αίγυπτο. Το ποσοστό παραγωγής από ανακυκλωμένο χαρτί στις μονάδες της Ουγγαρίας έφθασε το 80%, εξέλιξη που ευνοήθηκε από την εξαγορά της εταιρείας Budafok Recycling στις αρχές του 2000.


Σοβαρά προβλήματα, που ξεπεράστηκαν με αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής ανακύκλωσης, υπήρξαν στην αγορά της Αιγύπτου λόγω έντονης εισαγωγικής διείσδυσης, ενώ στη Βουλγαρία η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών εμπόδισε την αύξηση των πωλήσεων. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κερδοφορίας έπαιξε η αύξηση του βαθμού ανακύκλωσης και στην Ελλάδα, όπου μετά την εγκατάσταση τρίτης χαρτοποιητικής μηχανής με επένδυση 5 δισ. δρχ. το προσωπικό μειώθηκε κατά 20%.


Ο όμιλος απασχολεί 3.000 εργαζομένους και, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του κ. Π. Ζερίτης ο οποίος βραβεύθηκε με το βραβείο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία από το ΕΒΕΑ την περασμένη Τρίτη, είναι περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία το 2001, καθώς η χαρτόμαζα έχει επανέλθει στις προ του 2000 χαμηλές τιμές και το προς ανακύκλωση παλαιόχαρτο, έστω με κάποια υστέρηση, ακολουθεί. Στη σχετική εκδήλωση ο κ. Ζερίτης, σε αντίθεση με πολλούς έλληνες βιομηχάνους που… ξεχνούν πώς ξεκίνησαν, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων το ελληνικό κράτος. «Με γενναιόδωρα κίνητρα μου επέτρεψε να εγκαταστήσω στην ακριτική Θράκη την πρώτη μου βιομηχανική δραστηριότητα» τόνισε. Η Diana – Χαρτοποιία Θράκης ιδρύθηκε στην Ξάνθη το 1980. Τη δεκαετία 1990-2000 παρουσίασε μέσο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων 30% περίπου.