Η κυρία Μάρω Μπανάκου είναι οικονομολόγος και διαθέτει μάστερ «Investment & Finance» από το Georgetown University of USA. Εχει εργασθεί σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως British Provident, Reuters News Agency και Associated Press – Dow Jones Telerate. Από το 1996 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων προσωπικού Creme de la Creme Human Resources καθώς και της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας και πολιτικού μάρκετινγκ Image Makers Team.





­ Ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής του βιογραφικού σημειώματος;


«Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει πάντοτε να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την εικόνα και την προσωπικότητα του ανθρώπου ο οποίος το συντάσσει, έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια πρώτη γνώμη για τον άνθρωπο τον οποίο πιθανόν να συναντήσει σε μια συνέντευξη. Θα πρέπει να είναι σύντομο και να απαρτίζεται από το πολύ τέσσερις ενότητες, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα αναλυτικά ατομικά στοιχεία του υποψηφίου, το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, την προϋπηρεσία του, εφόσον αυτή υπάρχει, πάντοτε, διότι αν δεν υπάρχει θα πρέπει να γεμίσει το κενό με άλλα προσόντα, όπως ξένες γλώσσες, γνώση υπολογιστών κ.ά. Η περιγραφή κάθε ενότητας είναι βασικό να περιέχει εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον αναγνώστη για να κατανοήσει το ακριβές επαγγελματικό επίπεδο του υποψηφίου, δηλαδή ημερομηνίες απόκτησης των πιθανών τίτλων σπουδών, διάρκεια απασχόλησης και το όνομα του αντίστοιχου εργοδότη, στοιχεία για τα εργασιακά καθήκοντα σε κάθε εργοδότη κτλ. Το βιογραφικό σημείωμα είναι καλό να είναι σύντομο (το πολύ δύο σελίδες). Εχει παρατηρηθεί ότι βιογραφικά σημειώματα τα οποία τείνουν να είναι πάρα πολύ λεπτομερή δεν αντιμετωπίζονται ως καλές απαραιτήτως περιπτώσεις, αντιθέτως κουράζουν τον αναγνώστη και πιθανόν να του δίνουν μια λανθασμένη εικόνα για τον υποψήφιο. Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι έτσι δομημένο, ώστε κατά τη διάρκεια μιας πιθανής συνέντευξης να είναι σε θέση ο υποψήφιος να αναλύσει τι ακριβώς έχει κάνει ως εκείνη τη στιγμή τονίζοντας εκείνα τα σημεία τα οποία είναι απαραίτητα και δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να γίνουν κατανοητά μέσα από ένα κομμάτι χαρτί».


­ Τι σημεία πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στο βιογραφικό σημείωμα προκειμένου να τους προτιμήσουν;


«Η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος καθώς και η γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι επίσημη και ταυτόχρονα λιτή. Δεν πρέπει οι υποψήφιοι να υπερβάλουν στις περιγραφές τους, είτε εκείνες αφορούν το ακαδημαϊκό υπόβαθρό τους είτε την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία τους. Είναι ευρέως γνωστό ότι το 80% των μεγάλων εταιρειών πλέον χρησιμοποιούν συμβούλους επιλογής προσωπικού και είναι πολύ εύκολο κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ενός φουσκωμένου βιογραφικού σημειώματος να διαπιστωθεί αν είναι και τα στοιχεία του αληθή, διότι οι σύμβουλοι γνωρίζουν την αγορά εργασίας. Γράφοντας, τέλος, ένα βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει πάνω σε ένα άψυχο υλικό, το οποίο εκείνη τη στιγμή είναι ένα κομμάτι χαρτί, να αποτυπώσουμε και να σκιαγραφήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα και ακριβέστερα τον εαυτό μας, διότι το άψυχο αυτό υλικό είναι το εισιτήριό μας στην αγορά εργασίας όταν δεν είμαστε ακόμη μέσα, και ομοίως για την αλλαγή μιας θέσεως όταν είμαστε ήδη μέσα σε αυτήν».


­ Ποιος είναι ο ρόλος της συνοδευτικής επιστολής και τα σημεία που χρήζουν προσοχή;


«Η συνοδευτική σελίδα του βιογραφικού σημειώματος είναι καλό να ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα μόνον όταν ο υποψήφιος έχει κάτι ουσιαστικό να διατυπώσει, όπως την παρούσα θέση του και την επιθυμητή θέση για μετακίνησή του ή τον τομέα ο οποίος αποτελεί το ενδιαφέρον του. Σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήσιμη μια τέτοια επιστολή, όταν το μόνο το οποίο αναφέρει ο υποψήφιος είναι η φράση: «Ακολουθεί το αναλυτικό βιογραφικό μου σημείωμα και παρακαλώ όπως το χειρισθείτε με την απόλυτη εχεμύθεια» ή σκέτο «ακολουθεί το βιογραφικό μου σημείωμα…». Σε καμία περίπτωση η συνοδευτική σελίδα δεν πρέπει να είναι εκτενής διότι προκαταλαμβάνει αρνητικά τον αναγνώστη».