Το σημειώσαμε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της παρουσίασης των 10 βιομηχάνων που ετοιμάζονται να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών: η επιχειρηματική κοινότητα έχει πολλές προσδοκίες από το Χρηματιστήριο. Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα παρουσιάζοντας δέκα (10) νέα πρόσωπα που βρίσκονται επικεφαλής εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Οι επιχειρηματίες αυτοί, ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούν σημαντικές παρουσίες στην οικονομική ζωή της χώρας, έχουν συνδέσει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους με την ένταξη των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Πιστεύουν σε αυτό θεωρώντας ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από τη δημόσια εγγραφή θα τους βοηθήσουν να εξυγιάνουν τη χρηματοοικονομική υγεία των εταιρειών τους, να τις εκσυγχρονίσουν και να προβούν στις αναγκαίες εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων. Ας επιχειρήσουμε όμως να «φωτογραφίσουμε» τα πρόσωπα αυτά, την επιχειρηματική πορεία τους, καθώς επίσης και την πορεία των εταιρειών που είναι έτοιμες να περάσουν την πύλη της οδού Σοφοκλέους.




ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Ipirotiki Software & Publications ΑΕ


Γεννημένος στο Κομπότι Αρτας το 1963, ο κ. Χαρίλαος Μανιώτης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς (νυν Πανεπιστήμιο Αθηνών).


Βασικός μέτοχος της Ipirotiki Software & Publications ΑΕ. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία και έκτοτε εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.


Το 1999, σε συνεργασία με 500 λογιστές-φοροτεχνικούς του Νομού Αττικής, ίδρυσε τον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών και ως σήμερα κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή.


Ασχολείται ενεργά με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικού του ΣΕΠΕ. Είναι εκδότης του εβδομαδιαίου ειδικευμένου επιχειρηματικού περιοδικού «Account». Με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ο κ. Μανιώτης θα είναι ο μικρότερος ηλικιακά επιχειρηματίας εισηγμένης εταιρείας. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία από το ΧΑΑ θα διατεθούν για την ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη λογισμικού, τον εξοπλισμό αιθουσών σεμιναρίων, τη συμμετοχή σε παρεμφερείς εταιρείες και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας.


Σε ό,τι αφορά πάντως τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης οι πωλήσεις της κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 1,8 δισ. δρχ. και τα κέρδη της στα 500 εκατ. δρχ.


ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΣΗΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Cosmote


Η Cosmote, ένας από τους τρεις σημαντικούς παίκτες της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας, είναι έτοιμη από άποψη μεγεθών να εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Και ο κ. Νίκος Μανασής, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης από τον Φεβρουάριο του 1998, δεν έχει λόγο να κρύψει την ικανοποίησή του: το 1999 τα κέρδη της επιχείρησης θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. δρχ. ενώ οι συνολικές επενδύσεις της επιχείρησης στα δύο χρόνια ζωής της ανέρχονται στο επίπεδο των 120 δισ. δρχ.


Σημαντικό τμήμα αυτής της επιτυχίας αναλογεί και στον κ. Μανασή. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στον τομέα των ηλεκτρονικών. Ξεκίνησε την καριέρα του στον ΟΤΕ (1972-1991) και στη συνέχεια (1991-1998) εργάστηκε στην Panafon. Κατόπιν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, η οποία, ως γνωστόν, είναι θυγατρική του ΟΤΕ. Σήμερα ο ίδιος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων είναι: η διεύρυνση της χωρητικότητας του δικτύου, η επέκταση των κέντρων για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού συνδρομητών, καθώς επίσης και νέες επενδύσεις σε θέματα υποδομών.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Ερμής Security


Τη δική του εταιρεία security θα αποκτήσει σύντομα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με την είσοδο της Ερμής Security, που διευθύνεται από τον κ. Ιωάννη Μαυραπόστολο. Ο 42χρονος σήμερα κ. Μαυραπόστολος είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εργάζεται στην εταιρεία από τη σύστασή της, έχοντας έτσι αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον τομέα υπηρεσιών ασφαλείας. Ο κ. Μαυραπόστολος είναι επίσης γενικός διευθυντής της Ερμής Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού ΕΠΕ καθώς επίσης και διευθύνων σύμβουλος της Ερμής Securicleaning και της Brink’s Ερμής ΑΕ.


Η επιχειρηματική πορεία του κ. Μαυραπόστολου έχει στεφθεί με επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα της Ερμής Security: το 1999 οι πωλήσεις της υπερέβησαν τα 3 δισ. δρχ. και τα κέρδη της τα 300 εκατ. δρχ. Στόχος της διοίκησης είναι οι πωλήσεις της επιχείρησης κατά το 2000 να φθάσουν τα 3,7 δισ. δρχ. και τα κέρδη τα 389 εκατ. δρχ. Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει το γεγονός ότι τις υπηρεσίες της Ερμής Security αξιοποιούν σημαντικοί φορείς και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και το μετρό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής, σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς επίσης και οι μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί.


Με την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ένα μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα αξιοποιηθεί στην πανελλαδική επέκταση της εταιρείας καθώς επίσης και στην εξαγορά ομοειδών επιχειρήσεων. Επίσης στον σχεδιασμό της διοίκησης περιλαμβάνεται και η επέκταση των υπηρεσιών της στα Βαλκάνια, όπου ήδη δραστηριοποιούνται ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αλλά και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.


ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ


Ο κ. Αλέξιος Κοιμήσης δεν είναι «αλεξιπτωτιστής» στον χώρο του τουρισμού. Από τότε που έφθασε η ώρα των επιλογών για το μέλλον ο τουρισμός αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική επιλογή του. Ο ίδιος σπούδασε στην Αγγλία διοίκηση ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ αμέσως μετά τις σπουδές του εργάστηκε αρκετά χρόνια σε υψηλές διοικητικές θέσεις σε κορυφαίες τουριστικές επιχειρήσεις του Λονδίνου. Μεταξύ αυτών και το Trust House Fort και το Grand Metropolitan Hotel. Εχοντας ως φιλοσοφία το να ανεβαίνει στην ιεραρχία δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας όλα τα «πόστα», ο σημερινός γενικός διευθυντής του «Αστέρα» έμαθε τον τουρισμό βιώνοντάς τον και όχι στη θεωρία. Εχοντας περάσει από διευθυντικές θέσεις σε μεγάλα και σημαντικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας αλλά και από εκείνες του διευθυντή «ΕΟΤ» Βρετανίας και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, ο κ. Κοιμήσης ανέλαβε τα ηνία του «Αστέρα» το 1995. Από εκείνη τη στιγμή φαίνεται ότι πέτυχε το «ακατόρθωτο». Υλοποίησε το σχέδιο αναβάθμισης του «Αστέρα» καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα. Επέτυχε επίσης ο «Αστέρας» να ανακτήσει την παλαιά αίγλη του κατορθώνοντας παράλληλα να είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση στα πρότυπα των ιδιωτικών εταιρειών. Ας σημειωθεί ότι ο «Αστέρας» είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα μεικτά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν από 1,9 δισ. δρχ. το 1998 σε 2,3 δισ. δρχ. το 1999. Στην πραγματικότητα τα κέρδη του «Αστέρα» είναι πολύ υψηλότερα αφού μετά την απόσχιση ο Αστέρας Βουλιαγμένης επωμίστηκε και το κόστος αφομοίωσης των εξόδων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ομίλου. Οι πωλήσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης κατά το 1999 αναμένεται να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 9,1 δισ. δρχ. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε λιγότερο από έναν μήνα η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης παίρνει τον δρόμο για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κερδίζοντας και εκεί μια θέση που της αξίζει.


ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ


Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Singular ΑΕ


Η σωστή κάθε φορά επιλογή των επιχειρηματικών στόχων ήταν και παραμένει η μεγάλη πρόκληση για τον ιδρυτή της Singular Αντώνη Κυριαζή. Δικαιολογημένα, αφού η Singular, η εταιρεία που ίδρυσε το 1984 μαζί με τρεις ακόμη φίλους και ως σήμερα ισότιμους συνεργάτες και βασικούς μετόχους, κινείται στην αγορά πληροφορικής, η οποία διακρίνεται για τις υψηλές ταχύτητές της, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τη μεγάλη ειδίκευση. Το «στοίχημα του σήμερα» για τον κ. Κυριαζή είναι η είσοδος στο ΧΑΑ μιας εταιρείας του ομίλου, της Singular International (πρώην Singular Βορείου Ελλάδος), που διευθύνεται από τον κ. Αναστάσιο Τζήκα.


Η 15ετής πορεία της Singular στην ελληνική αγορά είναι ενδεικτική των επιτυχημένων επιλογών του κ. Α. Κυριαζή και των συνεργατών του. Η εταιρεία ξεκίνησε ως κατασκευάστρια τυποποιημένου λογισμικού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου κατέλαβε γρήγορα ηγετική θέση, για να εξελιχθεί σε προμηθεύτρια ολοκληρωμένων πληροφορικών συστημάτων λογισμικού και ειδικευμένων υπηρεσιών πληροφορικής, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο μεγάλων έργων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Γεννημένος στο Καρλόβασι της Σάμου, ο Αντώνης Κυριαζής τελείωσε τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και συνέχισε τις σπουδές του στη στατιστική και στην επιχειρησιακή έρευνα στα πανεπιστήμια Lancaster και Sussex της Αγγλίας.


Μεταξύ των σημαντικών κινήσεων που θα επηρεάσουν θετικά τη μελλοντική εξέλιξη της Singular ο ίδιος κατατάσσει την ίδρυση της θυγατρικής One World, της πρώτης ελληνικής εταιρείας πληροφορικής με αποκλειστικό αντικείμενο τη δημιουργία και παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών και λύσεων Internet, την πιστοποίηση της Singular κατά το πρότυπο TickIT-ISO 9001 για όλες τις δραστηριότητές της στον τομέα της πληροφορικής, καθώς και την υπογραφή αποκλειστικής συνεργασίας με την ολλανδική εταιρεία ΒΑΑΝ για τη διάθεση στην Ελλάδα και στην Κύπρο του ΒΑΑΝ IV (ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα λογισμικού της παγκόσμιας αγοράς που καλύπτει την εμπορική διαχείριση και τη διαχείριση παραγωγής, έργων, διανομών). Μετά δε τη μετάταξη της Singular στην κύρια αγορά του ΧΑΑ, σκοπός της εταιρείας είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με την κυκλοφορία προϊόντων νέας τεχνολογίας και επιπλέον η διεύρυνση της παρουσίας της στις ξένες αγορές, με προτεραιότητα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτούς τους στόχους θα συμβάλει και η συγχώνευσή της με τη Δέλτα Πληροφορική του ομίλου της Alpha Τράπεζας Πίστεως.


ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ


Πρόεδρος της εταιρείας πληροφορικής CD Media


Γεννημένος το 1963 στην Αθήνα, ο Αλέξης Πρωτονοτάριος είναι από τους ιδρυτές της εταιρείας πληροφορικής CD Media, που επίσης έχει κάνει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο ίδιος αποφοίτησε το 1985 από το Boston College με Bachelor of Arts με ειδίκευση στην Ιστορία και το 1987 αποφοίτησε από το University of Reading με Master of Arts και ειδίκευση στη δορυφορική τηλεόραση. Από το 1987 ως το 1989 εργάστηκε στην Αγγλία. Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στην ομάδα που δημιούργησε τον τηλεοπτικό σταθμό Antenna TV. Ως τα τέλη του 1993 συμμετείχε ως παραγωγός ή διευθυντής παραγωγής σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά και συγγράφει έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Το 1993 δημιουργεί μαζί με τον κ. Γιαμά τη CD Media. Είναι εκλέκτωρ στην Greenpeace και μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης. Οι σημερινές επιχειρηματικές επιλογές του κ. Πρωτονοτάριου συνδέονται με τις αντίστοιχες του κ. Σπύρου Γιαμά, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της CD Media. Ο κ. Γιαμάς, γεννημένος το 1962 στη Ζάμπια της Αφρικής, αποφοίτησε το 1984 από το University of Leeds με Bachelor of Science with Honors με την ειδικότητα του χημικού-μηχανολόγου και με ειδίκευση στα καύσιμα και στα θέματα ενέργειας. Από το 1984 ως το 1987 εργάστηκε στη Ν. Αφρική ως διευθυντής Εξαγωγών χαλυβουργικής μονάδας, υπεύθυνος πωλήσεων για 20 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το 1987 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε ανώνυμη εταιρεία που εμπορεύεται χαλυβουργικά προϊόντα από τη Ν. Αφρική και την Ιταλία. Το 1993 δημιουργεί μαζί με τον κ. Πρωτονοτάριο τη CD Media, που πλέον αναζητεί νέα κεφάλαια για την ανάπτυξή της στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ


Διευθύνων σύμβουλος της FORTHnet


Ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης γεννήθηκε το 1962 στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης. Το 1984 απέκτησε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με εκπόνηση Master of Computer Sciences στο Brooklyn College of CUNY. Εκείνη την περίοδο υπήρξε σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής (Senior Consultant) στο Kingsburg Community of CUNY, καθηγητής σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Adelphi Institute και μεταπτυχιακός βοηθός στο Brooklyn College. Από το 1988 είναι ενεργό μέλος των διεθνών επιτροπών Ebone Action Team και Ripe.


Την ίδια εποχή εργαζόταν ως υπεύθυνος των δικτύων υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα συμμετείχε στο Network Operation Group του EARN/ΒΙΤΝΕΤ ως τεχνικός συντονιστής του EARN στην Ελλάδα (το European Academic Research Network ήταν το κυριότερο διεθνές δίκτυο υπολογιστών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή). Από το 1988 ως και το 1994 εργάστηκε ως επίκουρος έκτακτος καθηγητής Πληροφορικής στα ΤΕΙ Ηρακλείου. Το 1990 ανέλαβε στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) τον συντονισμό του Τεχνικού Τμήματος του δικτύου FORTHnet του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ενώ το 1994 ανέλαβε υπεύθυνος του FORTHnet και συντόνιζε τις ενέργειες για την εξέλιξή του σε φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η σύσταση της FORTHnet ΑΕ πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1995 από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου.


Ο Παντελής Τζωρτζάκης από την ίδρυση της FORTHnet ΑΕ ως σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Επίσης πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία FORTHe-com που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το επόμενο επιχειρηματικό βήμα για τον κ. Τζωρτζάκη είναι η επιτυχημένη είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.


ΠΑΥΛΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ


Πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων Aspis


Σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναπτύξει προς την κατεύθυνση της οδού Σοφοκλέους και ο όμιλος Ασπίς, που διευθύνεται από τον επιχειρηματία κ. Π. Ψωμιάδη. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί το θέμα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια Ζημιών και Ασπίς Εστία.


Ο όμιλος αναπτύσσεται συνεχώς ακολουθώντας δημιουργική και αποδοτική πορεία. Από τους σημαντικότερους ομίλους στον χώρο των υπηρεσιών, οι βασικές δραστηριότητές του αφορούν τον κλάδο των ασφαλίσεων. Η Ασπίς Πρόνοια, η εταιρεία-βάση του ομίλου, ακολουθεί τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά και προετοιμάζεται για την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι επενδύσεις αφορούν την αναδιάρθρωση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου στους διάφορους κλάδους (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια Ζημιών, Ηνίοχος για ασφαλίσεις αυτοκινήτων), τόσο με εφαρμογή σύγχρονης μηχανογραφικής υποδομής και μείωση του λειτουργικού κόστους όσο και με διεύρυνση των δραστηριοτήτων, με σχεδιασμό νέων ασφαλιστικών σχεδίων στους κλάδους συνταξιοδοτικών και ασφαλίσεων υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ασπίς Πρόνοια είναι από τις λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν επεκτείνει τη δράση τους στο εξωτερικό. Η Ασπίς Πρόνοια εδώ και οκτώ χρόνια δραστηριοποιείται στην Κύπρο, όπου λειτουργεί η Ασπίς Πρόνοια ΛΤΔ (Κύπρου) με όλα τα προϊόντα του κλάδου ζωής και με προοπτική να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους γενικών ασφαλειών. Εχει επίσης ιδρυθεί υποκατάστημα ασφαλειών ζωής στη Σουηδία, ενώ στη Γερμανία πωλούνται ασφάλειες ζωής στις εκεί ελληνικές κοινότητες υπό το νομικό καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Τέλος, η Ασπίς Πρόνοια, κάτω πάντα από την επίβλεψη και την καθοδήγηση του προέδρου της, έχει προχωρήσει σε επαγγελματικές συζητήσεις και διευρύνσεις για μελλοντική δραστηριοποίηση στον βαλκανικό χώρο. Ηδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη η πρακτοριακή εταιρεία BBC (Balkan Brokerage of Insurance), η οποία προωθεί τη συνεργασία του ομίλου Ασπίς με τον γιουγκοσλαβικό ασφαλιστικό όμιλο Dunav. Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για νέες δραστηριότητες, ο όμιλος Ασπίς πραγματοποιεί κινήσεις εξαγορών έχοντας εντάξει στους «κόλπους» του την ασφαλιστική εταιρεία Ηλιος από το 1994 και το 1997 το χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής Ζωής, ενώ προτάσεις και σχέδια για νέες συγχωνεύσεις υπάρχουν για το μέλλον. Στον χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών δε στόχος του κ. Ψωμιάδη για την Aspis Bank είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και σε εμπορικές εργασίες. Σήμερα, μετά μάλιστα την είσοδό της στο ΧΑΑ, η τράπεζα επικεντρώνεται στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της, μια σημαντική επένδυση για περίπου 25 καταστήματα ανά την Ελλάδα.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου


Ο επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ανδρέας Ηλιάδης είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογενείας του. Γεννημένος το 1955 στον Αγιο Επίκτητο Κυρήνειας, αποφοιτά το 1973 από το τοπικό γυμνάσιο. Τη διετία 1973-1975 υπηρετεί ως ανθυπολοχαγός στην 33η μοίρα καταδρομών του κυπριακού στρατού. Το 1975 ξεκινάει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών και τις ολοκληρώνει στη London School of Economics.


Η επιχειρηματική πορεία του ξεκινά το 1980 με την είσοδό του στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Σε αυτό αποκτά γνώσεις και εμπειρίες από διάφορες θέσεις ευθύνης με ειδίκευση στον τομέα των χορηγήσεων. Το 1991, όταν η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αποφασίζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης αναλαμβάνει τη διεύθυνση χορηγήσεων ενώ ένα έτος αργότερα του ανατίθεται το σύνολο των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Από τον Ιούνιο του 1998 αναβαθμίζεται σε γενικό διευθυντή συγκροτήματος με κύρια ευθύνη την ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο. Ταυτοχρόνως είναι μέλος της διοίκησης της ABC Factors, της Κύπρου Leasing και της Κύπρου Αμοιβαία Κεφάλαια. Ο ίδιος είναι παντρεμένος με την κυρία Αθηνά Ηλιάδη, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερις γιους.


Η παραπάνω πορεία αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι στην Κύπρο εμπιστεύονται ιδιαίτερα τον κ. Ηλιάδη, ο οποίος έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητές του. Αλλωστε η θεαματική πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα, που οφείλεται και στη δική του συμβολή, αποτελεί το ισχυρότερο πειστήριο. Τώρα το εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας ο «δαιμόνιος Κύπριος» είναι η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Στη δημόσια εγγραφή θα εκδοθούν περίπου 39 εκατομμύρια μετοχές, που αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού κεφαλαίου. Από την έκδοση αυτή υπολογίζεται να υπερδιπλασιαστούν η κεφαλαιουχική βάση και τα αποθεματικά του συγκροτήματος.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΡΒΟΣ


Διευθύνων σύμβουλος της Datamedia ΑΕ


Μία από τις εταιρείες πληροφορικής που αναμένεται να εισέλθει στο ΧΑΑ είναι η Datamedia ΑΕ, που διευθύνεται από τον κ. Ανδρέα Ζερβό. Ο ίδιος και οι άμεσοι συνεργάτες του κατόρθωσαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μετατρέψουν την Datamedia σε μια σημαντική εταιρεία του κλάδου με έντονη παρουσία στο εξωτερικό. Ο κ. Ζερβός, γεννημένος στο Αργος το 1949, είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου και πτυχιούχος πανεπιστημίου της Γαλλίας με ειδικότητα στον Αυτόματο Ελεγχο Συστημάτων. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Paris ΧΙΙΙ, καθώς επίσης δίπλωμα διδάκτορος μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Paris VI. Ο ίδιος υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά και επιμελητής στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο.


Ο κ. Ζερβός είναι ο ιδρυτής της Datamedia ΑΕ και της Offitech ΑΕ καθώς επίσης και του υποκαταστήματος της Datamedia στη Θεσσαλονίκη. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη κατά την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η συνολική αύξηση του τζίρου της Datamedia την πενταετία 1994-1998 φθάνει το 275%. Το 1998 (δηλαδή, την τελευταία δημοσιευμένη χρήση) η εταιρεία είχε εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 45%. Εμφάνισε, δηλαδή, συνολικές πωλήσεις 4,5 δισ. δρχ. και κέρδη 250 εκατ. δρχ.


Το 1999 οι πωλήσεις της Datamedia ανήλθαν σε 6,8 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας έτσι αύξηση της τάξεως του 50%. Η ενίσχυση της κερδοφορίας της φαίνεται ότι ακολούθησε πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις πωλήσεις.


Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή, που ιδρύθηκε το 1978 και που 10 χρόνια μετά συγχωνεύθηκε με την εταιρεία Unico, έχει έντονη παρουσία σε διεθνείς αγορές. Πολύ λίγοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι η Datamedia έχει έντονη παρουσία στην τουρκική αγορά. Μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τράπεζες αλλά και τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί έχουν αναθέσει στην ελληνική επιχείρηση σημαντικά έργα. Αυτά εστιάζονται κυρίως στους τομείς φορητών υπολογιστικών συστημάτων και διαχείρισης εγγράφων. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί την Datamedia στην υλοποίηση σημαντικών έργων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στην Κύπρο.