Στα €225 εκατ., αυξημένα κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €307 εκατ. στο β’ τρίμηνο 2018 έναντι €152 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οδηγώντας τα αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο στα €473 εκατ. (+25%).
Ο κύκλος εργασιών για το τρίμηνο ανήλθε σε €2,5 δισ. ενώ για το εξάμηνο σε €4,7 δισ., καθώς αντανακλά τις αυξημένες τιμές και τους υψηλούς όγκους πωλήσεων.
Εξαιρώντας την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα συγκρίσιμα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του β’ τριμήνου ανέρχονται στα €187 εκατ. έναντι €228 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2017, με το α’ εξάμηνο στα €336 εκατ. έναντι €457 εκατ.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου ανήλθαν στα €66 εκατ. έναντι €98 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2017, ενώ τα αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα €128 εκατ. έναντι €224 εκατ.

Διαφοροποίηση του περιβάλλοντος διύλισης

Τα λειτουργικά αποτελέσματα στο τρίμηνο αλλά και το εξάμηνο αντανακλούν κυρίως τη διαφοροποίηση του περιβάλλοντος διύλισης, καθώς τα διεθνή περιθώρια μειώθηκαν, ενώ ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση έχει και η ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2, ενώ περιορισμένη επίπτωση είχε η προγραμματισμένη συντήρηση στα Διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε εντός του β’ τριμήνου, με περαιτέρω βελτίωση των μονάδων παραγωγής και σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία από το γ’ τρίμηνο.
Για το σύνολο του α’ εξαμήνου, η παραγωγή ανήλθε στους 7,65 εκατ. τόνους, ενώ οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν τους 8,27 εκατ. τόνους, με κύριο στοιχείο την αύξηση των εξαγωγών κατά 10% στους 5 εκατ. τόνους, συνεισφέροντας το 60% των συνολικών πωλήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ