Η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες, καθώς οι πληρωμές γίνονται με το… σταγονόμετρο, έδωσαν μια ανάσα στον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση που ετοιμάζεται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για τον προϋπολογισμό και τα μέτρα του 2019 στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Θα είναι ο πρώτος κύκλος συζητήσεων μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου την ερχόμενη Δευτέρα 20 Αυγούστου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα και τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (περίπου 7 δισ. ευρώ).
Τα δημοσιονομικά στοιχεία έχουν ήδη μπει στο… μικροσκόπιο. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.512 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.378 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Ωστόσο κατά την περίοδο αυτή τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 26.623 εκατ. ευρώ, από 24.945 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.109 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 1.105 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 29.450 εκατ. ευρώ, από 29.143 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Από τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κρατάει το ταμείο του Δημοσίου, ενθαρρυντικό σε αυτή την πορεία είναι ότι σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,73 δισ. ευρώ.
Μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα του στενού δημόσιου τομέα όπως απεικονίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό (έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τόκους) στο τέλος Ιουλίου ήταν 6,75 δισ. ευρώ(!).

Το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 5,38 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,917 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως και σε επίπεδο εσόδων προ επιστροφών, οι εισπράξεις κινήθηκαν τον Ιούλιο πάνω από τον στόχο καθώς διαμορφώθηκαν στα 5,476 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,416 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα.
Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος καθοριστικός μήνας λόγω της έναρξης διαδικασίας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς από τις φορολογικές δηλώσεις είχε προκύψει ότι το τελικό ποσό βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων περιορίστηκε κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Βέβαια, παρά τη θετική πορεία του Ιουλίου, και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί καθώς ο πήχης παραμένει ψηλά.
Στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να συγκεντρωθούν 22,99 δισ. ευρώ (ή 4,6 δισ. ευρώ ανά μήνα) σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού ή 25 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ ανά μήνα) σε επίπεδο εσόδων προ επιστροφών.
Τον Αύγουστο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος φυσικά πρόσωπα με συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα όπως επίσης και τα νομικά πρόσωπα που έκαναν φορολογική δήλωση μετά τις 26 Ιουνίου.

HeliosPlus