Tον δρόμο της εξυγίανσης παίρνει μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις της Ελλάδας, η Ενωση Πεζών, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Πριν από δύο χρόνια η Ενωση είχε έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, αλλά τελικά οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η βασική πιστώτρια τράπεζα, κατέληξαν και η συμφωνία εξυγίανσης υπογράφηκε την Παρασκευή 27.7.2018 και κατατέθηκε προς επικύρωση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια σημαντική αναδιάρθρωση οφειλών και μια από τις μεγαλύτερες που αφορούν συνεταιριστικές οργανώσεις στη χώρα. Τα χρέη που ρυθμίζονται αγγίζουν τα 34 εκατ. ευρώ. «Με τον τρόπο αναδιάρθρωσης που καλείται να επικυρώσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου οι απώλειες για τους πιστωτές περιορίζονται στο ποσό των 7.129.025 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πτώχευσης ή βίαιης ρευστοποίησης της περιουσίας της Eνωσης Πεζών η ζημιά την οποία θα είχαν υποστεί οι πιστωτές θα ανερχόταν στο ποσό των 27.487.625 ευρώ» αναφέρουν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Αναδιάρθρωση οφειλών

Ο τραπεζικός δανεισμός που διατηρεί η Ενωση στην Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, προτείνεται να αναδιαρθρωθεί ως εξής:
Διαγραφή ποσού 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά κεφαλαιοποιημένους τόκους, τόκους υπερημερίας και λοιπά έξοδα. Από εκεί και πέρα ο τραπεζικός δανεισμός χωρίζεται σε δύο μέρη (split balance).

A. Στο Senior Debt: Πρόκειται για εξυπηρετούμενο χρέος ύψους 11 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να εξυπηρετηθεί σε 15 έτη με επιτόκιο Euribor 6 μηνών και περιθώριο (spread) που ξεκινάει από 1% και δεν υπερβαίνει το 2% καθόλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

B. Στο Junior Debt: Το υπόλοιπο μέρους του τραπεζικού δανεισμού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, ως εναπομείναν υπόλοιπο μετά τη διαγραφή του 1,5 εκατ. ευρώ και τη ρύθμιση των 11 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκαν. Στη λήξη του δανείου θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του τότε υπολοίπου έως το ύψος της συνολικής αξίας καλυμμάτων και εξασφαλίσεων, όπως θα προσδιοριστούν από ανεξάρτητους εκτιμητές αποδοχής της Τράπεζας Πειραιώς στη λήξη του δανείου το 2033, και η διαφορά θα διαγραφεί στη λήξη του δανείου.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει με ποσό 400.000 ευρώ την παραγωγική δραστηριότητα της Ενωσης Πεζών. Η συμφωνία προβλέπει και την ανάθεση της εμπορικής λειτουργίας της Ενωσης Πεζών στην ΕΛΓΕΚΑ.
Οι υποχρεώσεις της Ενωσης στο προσωπικό (805.000 ευρώ) θα εξοφληθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, με πρώτη δόση το 2019, οι υποχρεώσεις προς Ελληνικό Δημόσιο (402.000 ευρώ), ασφαλιστικούς οργανισμούς (273.000 ευρώ) και τελωνεία (2,1 εκατ. ευρώ) θα πληρωθούν σε 180 άτοκες δόσεις, ενώ διαγράφονται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Τέλος, οι οφειλές προς λοιπούς ανέγγυους πιστωτές (5,2 εκατ. ευρώ) απομειώνονται κατά 70% και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε 14 ετήσιες ισόποσες δόσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ