Σιγή ασυρμάτου τηρούν Τράπεζα Πειραιώς και PwC για τις μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Ιδρυμα Ωνάση και ορισμένα funds, μεταξύ αυτών και η Farallon που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica, έδωσαν το παρών.
Η Πειραιώς και η PwC, η οποία «τρέχει» τον διαγωνισμό, θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες ποιες προσφορές θα περάσουν στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην πρόσβαση στο data room και στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Το Δημόσιο

Οι έλληνες «παίκτες» του κλάδου, δηλαδή Ιατρικό Κέντρο, Ευρωκλινική, Ιασώ, όπως και το private equity fund CVC που έχει ήδη εξαγοράσει το Metropolitan, το Ιασώ General και έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση του Θεραπευτηρίου Υγεία, δεν υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές. Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τις ισορροπίες στον κλάδο αναφέρουν πως οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι «τρόμαξαν» με την κάθοδο στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση και αποσύρθηκαν, καθώς δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με το… Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας πριν από λίγες ημέρες ανέφερε τα εξής: «Συμφωνήθηκε η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος Ωνάση για την επανένταξη του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στον δημόσιο τομέα». Αυτό ερμηνεύθηκε πως το Ιδρυμα Ωνάση θα προσπαθήσει να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό και αν τα καταφέρει να δωρίσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο.
Η Farallon κινείται επιθετικά και επιδιώκει την απόκτηση του «Ντυνάν», καθώς διαβλέπει συνέργειες με τα διαγνωστικά της Euromedica, ενώ μπορεί να βρει, λόγω της εξειδίκευσής της στην αγορά και στη διαχείριση δανείων, μια λύση που να εξυπηρετεί και αυτήν αλλά και την Πειραιώς.

Μερίδια αγοράς

Η ενδεχόμενη ένταξη του «Ντυνάν» στο Δημόσιο, εφόσον επικρατήσει το Ιδρυμα Ωνάση, βολεύει όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και αυτό γιατί αν το έπαιρνε ιδιώτης θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει «υγιή» τζίρο –ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες που πληρώνουν cash κ.ά. –και θα διεκδικούσε μερίδια αγοράς. Επίσης, δεν θα ήθελαν να μπλέξουν με πολεοδομικά ζητήματα που έχει το συγκεκριμένο νοσοκομείο, τα οποία αν περάσει το «Ντυνάν» στο Δημόσιο θα αντιμετωπιστούν με «επιείκεια».
Το «Ντυνάν» σήμερα απασχολεί 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες, αλλά η πληρότητα κινείται κοντά στο 30%, γεγονός που σημαίνει πως τα ζημιογόνα αποτελέσματα θα εξακολουθήσουν και την επόμενη μέρα της εξαγοράς. Σήμερα περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY και αν περάσει στο Δημόσιο θα μετατραπεί σε αμιγώς ΕΟΠΥΥ Hospital. Το «Ερρίκος Ντυνάν» έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό

Στα τέλη του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς είχε επιχειρήσει να πουλήσει για πρώτη φορά το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο ελέγχει μέσω της θυγατρικής της Ημιθέα. Το νοσοκομείο είχε περάσει στην Πειραιώς το 2014 ύστερα από πλειστηριασμό που προκάλεσε η ίδια για να εξασφαλίσει τα δάνειά της. Τα δάνεια του νοσοκομείου –περίπου 96 εκατ. ευρώ –η Πειραιώς τα είχε αποκτήσει από τη Λαϊκή Τράπεζα στο 19% της αξίας τους.
Τότε, η Ευρωκλινική είχε προσφέρει περίπου 70 εκατ. ευρώ πληρωτέα σε αρκετές δόσεις. Η Πειραιώς είχε απορρίψει την πρόταση με το σκεπτικό ότι το νοσοκομείο ανέκαμπτε και έτσι στο μέλλον θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερο τίμημα. Ωστόσο στα χρόνια που ακολούθησαν το νοσοκομείο είχε παθητικό και η Πειραιώς υποχρεωτικά χρηματοδοτούσε τη λειτουργία του. Σήμερα τα δάνεια του «Ντυνάν» προς την Πειραιώς ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ