Εκτός από τις κλασικές τράπεζες, οι μεγάλοι συστημικοί όμιλοι καλούνται να προφυλάξουν τα μερίδιά τους, κυρίως στον τομέα των πληρωμών και από τα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος που αυξάνουν την παρουσία τους ολοένα και περισσότερο στην ελληνική αγορά. Οι πλατφόρμες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους Ελληνες να αποκτήσουν λογαριασμό με κανονικό IBAN, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμβάσματα και λοιπές συναλλαγές, online και σε ελάχιστα λεπτά, αποφεύγοντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Viva Wallet, η οποία τα τελευταία χρόνια πέτυχε σημαντική ενίσχυση των εργασιών της στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών με τη διάθεση POS σε εμπόρους. Μάλιστα, εδώ και λίγους μήνες προσφέρει μία νέα υπηρεσία αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα, με μηδενικές, υπό προϋποθέσεις, προμήθειες για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει λανσάρει μία νέα χρεωστική κάρτα για την εξυπηρέτηση των πελατών της, επιχειρήσεων και ιδιωτών για αγορές online και offline.
Αδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο ΟΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής του Tora Wallet. Η πρώτη υπηρεσία που θα προσφέρει αφορά την πληρωμή λογαριασμών κάθε είδους. Στη συνέχεια, θα παρέχονται υπηρεσίες για την εκτέλεση εμβασμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού πληρωμών που θα συνοδεύεται από χρεωστική κάρτα. Οι υπηρεσίες της Tora Wallet θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, μέσω των πρακτορείων OΠΑΠ, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας.
Σε διαδικασία απόκτησης της ίδιας άδειας βρίσκεται και η Cosmote, με στόχο την προώθηση νέων υπηρεσιών στη μεγάλη πελατειακή της βάση, τόσο διαδικτυακά όσο και μέσω του μεγάλου δικτύου καταστημάτων της. Εξάλλου, σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και ιδρύματα πληρωμών, τα οποία κάνουν χρήση της άδειας που έχουν λάβει από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, προσφέροντας κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά πορτοφόλια μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές. Ενδεικτική των τάσεων που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα είναι η είδηση ότι το Facebook ζήτησε από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να του δοθεί πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους, για την προώθηση χρηματοικονομικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ