Ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μέσα από την τριμηνιαία έκθεσή του. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο συντονιστής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και θα είμαστε στο στόχαστρο των αγορών, που παραμένουν καχύποπτες με την Ελλάδα». Ο κ. Κουτεντάκης αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για παροχές και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να προσέξει ώστε να μην επέλθει δημοσιονομική εκτροπή. Εκτός από τον εσωτερικό πολιτικό κίνδυνο, στην ανάλυσή του το Γραφείο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία και εντοπίζει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της προσφυγικής κρίσης και της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισής της ως γεγονότα που ενδεχομένως θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.
Γι’ αυτό σχετικά με τα σχέδια εξόδου στις αγορές ο κ. Κουτεντάκης εκτιμά πως «δεν υπάρχει θέμα βιασύνης και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα».
Η έκθεση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο εξάμηνο είναι αυξημένο
κατά 613 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
«Η εκτέλεση του προϋπολο-γισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνει μια σχετικά σταθερή υπέρβαση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με δεδομένο ότι το περυσινό αποτέλεσμα ήταν κοντά στο 4% του ΑΕΠ, τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του στόχου για το 2018. Ωστόσο η υπέρβαση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (με δεδομένο μάλιστα ότι ο εφετινός στόχος είναι διπλάσιος του περυσινού)» σημειώνεται στην έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι
η διανομή μερίσματος όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι εξασφαλισμένη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ