Το Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε πάλι σε ρηχά νερά με αναιμικούς τζίρους και αμελητέες διακυμάνσεις, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Τρίτης, όταν οι συναλλαγές άγγιξαν τα 44 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η αναταραχή στις διεθνείς αγορές εν όψει ενός δεύτερου γύρου στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας επηρέασε τις αγορές στον ευρωπαϊκό Νότο –κυρίως Ιταλία και Ελλάδα –με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να ξεπερνά το 4%.
Οι ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν και τον σχεδιασμό της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων στις αγορές μετά και την τελική απόφαση της Bundestag, που αφορά το πράσινο φως της εκταμίευσης των τελευταίων 15 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ.ευρώ.Η αναταραχή προέκυψε μετά την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς 25% σε αγαθά που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στην αμερικανική αγορά.
Το γεγονός της εβδομάδος για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα ήταν η επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της Folli Follie. Συνολικά τα πρόστιμα στην εταιρεία και σε εννέα φυσικά πρόσωπα, μέλη του ΔΣ και των οικονομικών υπηρεσιών, ανήλθαν στα 4.020.000 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος είχαν ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος με 1.240.000 ευρώ και ο Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος επίσης με 1.240.000 ευρώ.Ο κ. Φραγκίσκος Γρατσώνης, πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, θα κληθεί να πληρώσει 180.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα αφορούν την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου που περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017. Τις παραπάνω αποφάσεις αναμένεται να ακολουθήσει η άμεση παραπομπή της υπόθεσης στον Εισαγγελέα.Επίσης, και η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.
Σε άλλα νέα, η Moody’s αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτιμώντας ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% εφέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως κυρίως ο τουρισμός.

OTE: Αναβάθμιση από S&P

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του ΟΤΕ από ΒΒ σε ΒΒ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας θετικό outlook.

Σύμφωνα με την S&P, η βελτίωση του ΑΕΠ, που εκιμάται ότι θα κινηθεί στο 2%-2,5% την επόμενη διετία, αναμένεται να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ