Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως δεν σταματά μόνο στα δύο σκληρά μέτρα αλλά προχωρεί και σε άλλου είδους παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις που απαιτεί να γίνουν στον τομέα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στην είσπραξη χρεών πολιτών και επιχειρήσεων σε Εφορία, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, στη διενέργεια ελέγχων κ.τ.λ.
Στο σκέλος των φορολογικών συντελεστών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και τη μείωση του ΦΠΑ. Με δύο βασικές προϋποθέσεις όμως: να υπάρξει αυτό που ονομάζεται δημοσιονομικός χώρος και να εφαρμοστεί ένας ενιαίος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με πλήρη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων. Δηλαδή να μην υπάρχουν ο μειωμένος 13% (τρόφιμα) και ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% (για κατηγορίες φαρμάκων). Αυτό σημαίνει ότι κάποια προϊόντα που χαρακτηρίζονται ήδη πρώτης ανάγκης θα έχουν αύξηση.
Το Ταμείο μέσω της εκθέσεώς του ζητεί αυστηρά μέτρα για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ειδικού λογισμικού όπου επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειάς του για να αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για ποιον λόγο να γίνει αυτό; Για να γίνεται όλη η διαδικασία αυτοματοποιημένα και να μην υπάρχει καμία μεσολάβηση ανθρώπινου παράγοντα.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της φορολογίας και την εδραίωση της κρίσης οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με κατασχέσεις.
Τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκε κατά 9.032 ο αριθμός των κατασχέσεων σε σύγκριση με τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός φυσικών και νομικών προσώπων που εμφανίζονται στα αρχεία της Εφορίας να χρωστούν ανέρχεται σε 3.727.316, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλει ο νέος αριθμός οφειλετών ανέρχεται σε 101,36 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 15,9 δισ. θεωρούνται μη εισπράξιμα, δηλαδή αυτά που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να μπουν στο ταμείο του κράτους διαμορφώνονται σε 85,5 δισ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι νέοι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ, ενώ σε 1.137.235 φορολογουμένους έχει γίνει δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμών. Μόνο κάθε εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου η Εφορία πραγματοποίησε 430 κατασχέσεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9.032 κατασχέσεις. Από την άλλη, 1.694.042 πολίτες βρίσκονται στο «κόκκινο» από πλευράς χρεών στην Εφορία και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητεί την αναβάθμιση των κυριότερων συστημάτων πληροφορικής, καθώς στις περισσότερες Εφορίες ακόμη υπάρχουν υπολογιστές παρωχημένης τεχνολογίας.
Σημαντική είναι η αναφορά στην έκθεση των 83 σελίδων για «ανάπτυξησυστημάτων διαχείρισης των κινδύνων συμμόρφωσης των φορολογουμένων» και «εκσυγχρονισμό των πρακτικών φορολογικού ελέγχου». Ουσιαστικά το Ταμείο λέει στο υπουργείο Οικονομικών να μην αναλώνεται σε μαζικούς και άσκοπους ελέγχους αλλά να επικεντρωθεί σε στοχευμένες υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος που θα έχουν και αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ