από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Καμπανάκι από τις τράπεζες για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ανάπτυξη κοντά στο 2% αναμένουν οι συστημικοί όμιλοι για το 2018
Καμπανάκι από τις τράπεζες για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο χαλάρωσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και ανατροπής της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου κρούουν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι διευθύνσεις οικονομικών μελετών των τεσσάρων συστημικών ομίλων αναμένουν ενίσχυση του ΑΕΠ από 1,8% έως 2% για την εφετινή χρονιά, επίδοση που εκτιμούν ότι θα στηριχθεί κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την υψηλή φορολογία η οποία περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, άρα και την κατανάλωση, και δημιουργεί αντικίνητρα για επενδύσεις στη χώρα.
Επιπλέον, αναφέρονται στους κινδύνους που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον, με κυριότερους την αβεβαιότητα στην Ιταλία και την αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Κρίσιμο το 2018 για τη συνέχεια

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνουν ότι η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Οπως τονίζουν σχετικά, η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τα τελευταία τρίμηνα.

Προσθέτουν δε πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενες από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Το βασικό σενάριο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% εφέτος και επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου στο 2,2% την επόμενη χρονιά.

Πάντως, οι αναλυτές της τονίζουν πως οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την αγορά ομολόγων εξακολουθούν να εντοπίζονται στις εντάσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, όπως και στην ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου των αγορών, κάτι που είναι ενδεικτικό του κλίματος κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι

Η Εθνική Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική οικονομία επισημαίνει πως, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργούν τόσο η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου όσο και η αστάθεια στην Ιταλία, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητη την αρχική της πρόβλεψη για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% ετησίως στο σύνολο του 2018.

Οπως εξηγεί, το ενδεχόμενο σημαντικής εξασθένησης των οικονομικών επιδόσεων της Ιταλίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική ανάπτυξη, με την άμεση επίδραση να εκτιμάται έως και -0,2% του ΑΕΠ στο σύνολο του 2018.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank, στο κύριο σενάριο ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,8% για το 2018.

Ενώ σε ένα εναλλακτικό σενάριο ευνοϊκότερης εξέλιξης του κινδύνου χώρας, και συνεπώς των επενδύσεων, η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 2%.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως «η πρόκληση να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης παραμένει. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν μια συνεχιζόμενη βελτίωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αλλά με κάποιες ενδείξεις μετριασμού».

Αναφερόμενοι στην τελευταία απόφαση του Eurogroup για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν ότι «η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια και την αποφυγή αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί μεταξύ 2010-2018».

Και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «τυχόν αποκλίσεις από τις παραπάνω συνθήκες ενδέχεται να επιφέρουν κινδύνους για την επιστροφή του δημόσιου χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Οι προοπτικές για επενδύσεις

Τέλος, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank επισημαίνουν ότι οι δείκτες επενδυτικής ζητήσεως, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών που σημειώνεται καθώς ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, υποδηλώνουν τάσεις ενισχύσεως των επενδύσεων τόσο κατά το τρέχον όσο και τα επόμενα έτη.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σημειώνουν ότι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2018 συνάδει με τις περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες των νοικοκυριών λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης που έχει επιβληθεί τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση, κατά 0,8% το 2018, η οποία θα υποστηριχθεί από την αύξηση της απασχόλησης και την αρνητική μέση ροπή προς αποταμίευση.

Η Alpha Bank εκτιμά με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε επίπεδα περί το 2% το 2018.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πικρή αλήθεια. | 03/08/2018 11:03
  Συμφωνούμε ότι απαιτείται συνέχιση μεταρρυθμίσεων χώρας, όπως ένταξη υπαλλήλων τραπεζών στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων ή στη νομοθετημένη μηνιαία αμοιβή απασχολούμενων 586 ευρώ, για μείωση λειτουργικού κόστους, εξορθολογισμό αποδοχών, ισότητα μισθών εργαζομένων και κατάργηση ασυλίας στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων που χαρίζουν χρήματα-δάνεια κράτους-καταθετών πολιτών σε αφερέγγυους-απατεώνες επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες κατόπιν αντικανονικής πολιτικής παρέμβασης ή παράνομου χρηματισμού-λαδώματος τραπεζικών.Όσο για κίνητρα ε[ενδύσεων-πραγματικής οικονομίας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι φοροδιαφυγή εισφοροδιαφυγή δανειοδιαφυγή χαμηλόμισθη εργασία.
  Άρτεμις
  απάντηση00
   
-