Περισσότερες από 6.222.000 είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εφέτος από περίπου 8.500.000 φορολογουμένους (ενεργά ΑΦΜ) και 4 στα 10 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, δηλαδή 2.528.401 πολίτες και νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο συνολικού ύψους 3,33 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που προέκυψε είναι 1.316 ευρώ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται την Τρίτη 31 Ιουλίου και τις υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.
Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει οικονομία και κατήργησε την έκπτωση του 1,5% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Κατά συνέπεια δεν συμφέρει κανέναν να πάει και να πληρώσει το σύνολο του ποσού, αλλά να το εξοφλήσει σε δόσεις.
Μάλιστα, μέσω των ειδικών προγραμμάτων των τραπεζών μπορεί κάποιος με πιστωτική κάρτα να εξοφλήσει είτε το σύνολο του ποσού είτε χωριστά σε έως 12 άτοκες δόσεις. Υπάρχει όμως μία παγίδα εδώ στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Αν κάποιος δεν πληρώσει στην ώρα της την άτοκη δόση στην τράπεζα, τότε κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με ετήσιο επιτόκιο που φθάνει το 17% ή και παραπάνω.
Επίσης, οι 2.528.401 φορολογούμενοι που έχουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο μπορούν μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet να τον εξοφλήσουν σε 12 δόσεις πριν το ποσό γίνει ληξιπρόθεσμο. Ωστόσο, σε αυτή τη ρύθμιση μπαίνει το σύνολο του φόρου που έβγαλε το εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι κάθε δόση χωριστά, και επίσης επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Αν πάλι κάποιος χάσει την πρώτη δόση, τότε αυτή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και τότε μπορεί να μπει σε ρύθμιση με ετήσια επιβάρυνση 8,75% ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκκαθάρισης των εφετινών δηλώσεων, περίπου 46 στις 100 δηλώσεις (κάτω από τις μισές) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα. Δηλαδή οι πολίτες ούτε θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο ποσό, αλλά ούτε και θα έχουν επιστροφή φόρου. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι 2.885.987 πολίτες που έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης δεν σημαίνει ότι μέσα στο προηγούμενο έτος δεν πλήρωσαν φόρους. Το αντίθετο: στους περισσότερους γινόταν παρακράτηση φόρου εισοδήματος στην… πηγή, δηλαδή στον μισθό ή στη σύνταξή τους κάθε μήνα, δηλαδή προπλήρωναν κάθε μήνα τον φόρο που αναλογούσε στα εισοδήματά τους. Μάλιστα, από 1η Ιανουαρίου 2018 καταργήθηκε και η έκπτωση 1,5% που απολάμβαναν λόγω του ότι προπλήρωναν τους φόρους τους ακόμη και 17 μήνες νωρίτερα από τους υπόλοιπους φορολογουμένους.
Από την άλλη, μόλις το 12,6% των φορολογουμένων, δηλαδή 781.592 συμπολίτες, θα έχει την τύχη να λάβει επιστροφή φόρου. Το ποσό επιστροφής, κατά μέσο όρο, ανέρχεται σε 459 ευρώ.

HeliosPlus