Η καλοκαιρική ραστώνη «χτύπησε» για τα καλά το ελληνικό χρηματιστήριο. Αδιάφορες συνεδριάσεις με τζίρους… περιπτέρου, αφού για να εκτελεστούν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ πρέπει να περάσει μια ώρα.
Η αναβάθµιση του outlook για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας από τη S&P δεν βοήθησε το ελληνικό χρηματιστήριο όπως αναμενόταν, καθώς άφηνε ανοικτό παράθυρο για μια νέα αναβάθμιση σύντομα της επενδυτικής βαθμίδας των ομολόγων, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το QE καθώς γι’ αυτό χρειάζεται το waiver (εξαίρεση). Οπως πρόσθεσε, το waiver υπάρχει όσο υπάρχει πρόγραμμα, μετά τη λήξη του προγράμματος λήγει και το waiver.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός δεν «διαβλέπει» τίποτα θετικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης και τίποτα δεν δείχνει αλλαγή του συναλλακτικού σκηνικού. Πόσω μάλλον που την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εξαιρετικά αδύναμος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια τραπεζοκεντρική αγορά όπως η ελληνική.
Στα επιχειρηματικά νέα ξεχώρισε η επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση στη μάχη για τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα και η επενδυτική κοινότητα περιμένει τις πρωτοβουλίες του νέου μάνατζμεντ. Η συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε το reverse split των μετοχών με αναλογία 10 παλαιές για μία καινούργια μετοχή, ενώ η Τράπεζα Αττικής εξασφάλισε το σύνολο των προβλεπόμενων κεφαλαίων της ώστε να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Για την εβδομάδα που ανοίγει οι προσδοκίες βρίσκονται στο ναδίρ. Την Τρίτη θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, όπου εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ταμείο θα εντοπίζει τέσσερις κινδύνους για τη μεταμνημονιακή περίοδο, που είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι πολιτικές εξελίξεις, η αναιμική ανάπτυξη και η δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα.
Ενδεχομένως το κλίμα στις αγορές να επηρεαστεί θετικά από τη συμφωνία Τραμπ – Γιούνκερ, που προς το παρόν απομακρύνει τον φόβο ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου. Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν για τον εκμηδενισμό των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα. Οσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τους υφιστάμενους δασμούς στο αλουμίνιο και στο ατσάλι από την ΕΕ, ενώ και η ΕΕ θα αποσύρει τα δικά της αντίμετρα.
CNL Capital: Στα 10,4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών CNL Capital στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου. Διατέθηκαν 400.000 μετοχές με τιμή διάθεσης τα 10,4 ευρώ ανά μετοχή και αντλήθηκαν 4,16 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση των τίτλων θα ξεκινήσει στο ΧΑ στις 31 Ιουλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ