«Ολα ξεκίνησαν με ένα φιλί» γράφει το Reuters. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο πάντοτε και με όλους φιλικός και ευπροσήγορος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει την προσωπική του γοητεία και επιρροή στον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόθεσή του ήταν να αποκαταστήσει έναν δίαυλο εμπορικού διαλόγου μεταξύ των δύο παραδοσιακών εταίρων και συμμάχων που εσχάτως ανταλλάσσουν δασμούς στα εκατέρωθεν εισαγόμενα προϊόντα. Από την άποψη αυτή, από το γεγονός δηλαδή ότι οι δύο πλευρές, αντί να ανακοινώνουν περιοριστικά του εμπορίου μέτρα και αντίμετρα, κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ευρω-ατλαντική συνάντηση κορυφής στέφθηκε με επιτυχία.
Σόγια από τις ΗΠΑ

Πέρα από την εκεχειρία, όμως, ο αμερικανός πρόεδρος –που είναι και ο επιτιθέμενος… –δεν δεσμεύθηκε να αποσύρει τους δασμούς 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Ούτε υποσχέθηκε να μην εφαρμόσει τους εξαγγελθέντες δασμούς στις εισαγωγές των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, πέτυχε να αυξήσει τις εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη και μάλιστα σόγιας, που στη συντριπτική πλειονότητά της παράγεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την πώληση μεταλλαγμένων, άρα η συμφωνία πιθανότατα θα «σκοντάψει» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποσχέθηκε επίσης να αυξηθούν οι εισαγωγές στην ΕΕ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Ο Γιούνκερ, ασφαλώς, δεν αναχώρησε με άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο. Επειτα από δίωρες συναντήσεις που είχε, συμφώνησε με τον Τραμπ «να εργαστούν από κοινού για τον μηδενισμό των δασμών, την εξάλειψη των άλλων (εκτός δασμών) εμπορικών φραγμών και την πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα εξαιρουμένων των αυτοκινήτων». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων με στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου και την κατάργηση των εμπορικών φραγμών και διακήρυξαν ότι δεν θα επιβάλουν άλλα εμπορικά περιοριστικά μέτρα όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Ικανοποιημένοι όλοι

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να αποφύγουν έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και να εργαστούν για τη μείωση των δασμών σε συνομιλίες τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε ως γενόμενες σε κλίμα πολύ μεγάλης κατανόησης» σημειώνει το BBC. Ολα τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην ενθουσιώδη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για τον συνομιλητή του και για την Ευρώπη, που προ ολίγων εβδομάδων είχε αποκαλέσει «εμπορικό εχθρό των Αμερικανών».
Τα ξένα ΜΜΕ αποδίδουν τη θεαματική αλλαγή προσέγγισης του Τραμπ στα ευρω-ατλαντικά θέματα εμπορίου στις ισχυρές πιέσεις που υπέστη από τον επιχειρηματικό κόσμο στο εσωτερικό της χώρας του, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος αντιμέτρων που επέβαλαν όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ. Για «αλλαγή σελίδας» από τους δύο εμπορικούς εταίρους έκανε λόγο η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την άποψη ότι στην Ουάσιγκτον έγινε μια «υπέρβαση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ