Ισως ήταν εικόνα από το μέλλον. Τα βλέμματα των 271 μετόχων που συμμετείχαν στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την εκλογή νέου στη γενική συνέλευση του ομίλου την περασμένη Τετάρτη ήταν καρφωμένα γεμάτα αγωνία στον ηλεκτρονικό πίνακα που κατέγραφε ψήφο-ψήφο τη διαδικασία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας ήταν ανήμποροι να διαμορφώσουν μια κατάσταση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κρινόταν από τις ψήφους μετόχων μειοψηφίας και κυρίως των ξένων θεσμικών επενδυτών. Η δημοκρατία των μετόχων «μίλησε» και τα αδέρφια Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης είδαν την πρότασή τους για ανάκληση του ΔΣ και εκπαραθύρωση των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα από το day to day management του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας να υπερψηφίζεται.
Η κόντρα των δύο πλευρών τα τελευταία πέντε χρόνια είχε φτάσει στα άκρα με «θύμα» τις επιδόσεις του ομίλου. Κανείς δεν έκανε πίσω ώσπου στις 13 Ιουνίου τα αδέρφια Καλλιτσάντση γνωστοποίησαν την πρωτοβουλία Change4Ellaktor.
Πρότειναν αλλαγή της διοίκησης και εκλογή νέου ΔΣ που δεν θα συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Κούτρας. Ανέπτυξαν το δικό τους business plan για την εξυγίανση του ομίλου, βρήκαν χρηματοδότηση και αγόρασαν μετοχές αξίας 50 εκατ. ευρώ ενισχύοντας το ποσοστό τους από 12% σε 27,3% και κυρίως με αλλεπάλληλα road shows και με σύμβουλο τη Rothschild κατάφεραν να πείσουν για την πρότασή τους την πλειοψηφία των ξένων θεσμικών να συστρατευτούν μαζί τους.
Διαφορά ασφαλείας
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν υπέρ της πρότασης Καλλιτσάντση με ποσοστό 52,91% ενώ κατά ψήφισε το 46,86% των μετόχων. Μια διαφορά ασφαλείας που βραχυπρόθεσμα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον όμιλο και στη νέα διοίκηση που θα έχει τον χρόνο να ξεδιπλώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, αλλά μακροπρόθεσμα, επειδή τα funds έρχονται και παρέρχονται, ενδεχομένως να δούμε σκηνές σκληρού ροκ από την «αντιπολίτευση», που διατηρεί ένα υπολογίσιμο και καθοριστικό για κρίσιμες ψηφοφορίες 28%.
Η συνέλευση, αν και ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, κινήθηκε σε πολιτισμένα πλαίσια και καμία πλευρά δεν είχε ενστάσεις. Σε αυτό συνέβαλε η παρουσία στο προεδρείο της συνέλευσης του έμπειρου δικηγόρου Νίκου Πιμπλή, ο οποίος σε συναντήσεις πριν από τη συνέλευση με τους κ.κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση και Δημήτρη Κούτρα είχε ορίσει το πλαίσιο της διαδικασίας και της ψηφοφορίας. Βεβαίως δεν έλειψαν οι… μπηχτές. Η πλευρά Μπόμπολα κατηγόρησε τον κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση ως τον βασικό υπεύθυνο των μεγάλων ζημιών από τα έργα της Μέσης Ανατολής, ύψους 230 εκατ. ευρώ, και η πλευρά Καλλιτσάντση τον κ. Μπόμπολα για την προσωπική του εμπλοκή σε θέματα Δικαιοσύνης στην Κύπρο και τον κ. Κούτρα για το πρόστιμο που επεβλήθη στην Ακτωρ με την κατηγορία του καρτέλ.
Συλλογικές ευθύνες
Οι ξένοι θεσμικοί που στην πλειοψηφία τους στήριξαν την πρόταση Καλλιτσάντση πείστηκαν πως ο όμιλος στερείται αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και θεώρησαν πως οι τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Μπόμπολα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν με καθυστέρηση. Ο αντίλογος βεβαίως είναι πως όλα αυτά τα χρόνια ο αδερφοί Καλλιτσάντση συμμετείχαν στη διοίκηση και του ομίλου και θυγατρικών και αν υπήρξαν αστοχίες, οι ευθύνες είναι συλλογικές.
Εντύπωση προκάλεσε η στάση των ελληνικών τραπεζών Alpha, Εθνικής και Eurobank που, αν και βασικοί πιστωτές του ομίλου με χορηγούμενα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ελέγχουν περίπου το 5% του μετοχικού κεφαλαίου και η ψήφος τους μπορεί να καταστούσε πανηγυρική τη νίκη των αδερφών Καλλιτσάντση ή να έκανε την ανατροπή υπέρ της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα. Την ουδετερότητα αυτή η αγορά δεν την είδε με καλό μάτι καθώς, όπως λένε, θα έπρεπε τα επιτελεία των τραπεζών να σκύψουν πάνω από τα business plans των δύο πλευρών και να αποφανθούν ποιo υποστηρίζει καλύτερα την ανάταξη του ομίλου και κατ’ επέκταση τα συμφέροντά τους.
Η αποχώρηση
Η επόμενη μέρα της γενικής συνέλευσης δεν βρήκε τον κ. Κούτρα στο γραφείο του. Ο ίδιος με επιστολή του προς το προσωπικό προανήγγειλε την αποχώρησή του από τον όμιλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και ανοίγει ένας μικρός, αλλά νέος κύκλος» για τον ίδιο. Κάποιοι που γνωρίζουν αναφέρουν πως η νέα δραστηριότητα του κ. Κούτρα θα έχει σχέση με την κατασκευαστική εταιρεία Intrakat.
O κ. Λεωνίδας Μπόμπολας αντιθέτως ήταν κανονικά στο γραφείο του και αναμένει τις προτάσεις από την πλευρά Καλλιτσάντση, οι οποίοι πλέον έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Αν δηλαδή θα παραμείνει στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών και έχει την εποπτεία κάποιων εξ αυτών ή θα του ζητηθεί η παραίτησή του.
Στο επιτελείο του κ. Μπόμπολα δεν έχουν συμβιβαστεί με την ήττα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα δείχνει πως με 15 εκατ. ευρώ αγορές μετοχών θα είχαν αντιστρέψει το αποτέλεσμα και θα διατηρούσαν τον έλεγχο ενός ομίλου με 2 δισ. ευρώ τζίρο. Υποτίμησαν τους αδερφούς Καλλιτσάντση που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είχαν κάνει σοβαρή προπαρασκευή για να φέρουν τα πάνω κάτω. Ενοχλημένος με τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο πατριάρχης της οικογένειας κ. Γιώργος Μπόμπολας που μέσα σε έναν χρόνο είδε την εκδοτική εταιρεία Πήγασος να πτωχεύει και την οικογένεια να χάνει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, του δικού του παιδιού που έγινε συνώνυμο της κατασκευής μεγάλων και απαιτητικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με το «καλημέρα» στα δύσκολα η νέα διοίκηση

Την επομένη της γενικής συνέλευσης οι αδερφοί Καλλιτσάντση ήταν από το πρωί κλεισμένοι στα γραφεία τους με τους συμβούλους τους και τα μέλη του νέου ΔΣ. Η κεντρική ιδέα της στρατηγικής τους είναι η εξωστρέφεια. Για να εξυγιανθεί και να μεγαλώσει ο όμιλος θα πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά του στο εξωτερικό, όπως ήδη βεβαίως το κάνει, αφού έχει παρουσία σε 26 χώρες. Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους Γιώργο Προβόπουλο, πρόεδρο, Δημήτρη Καλλιτσάντση, αντιπρόεδρο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο, και μέλη τους Ιορδάνη Αϊβάζη, Τάκη Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνα, Αλέξιο Κομνηνό, Δέσποινα Μαρκάκη και Ελένη Παπακωνσταντίνου (οι τέσσερις τελευταίοι είναι ανεξάρτητα μέλη).

Η νέα διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι η ρευστότητα του ομίλου. Οι χρηματοδοτήσεις για τα ανοίγματα στη Μέση Ανατολή πρέπει να συνεχιστούν και ταυτόχρονα να αποπληρωθούν δάνεια 390 εκατ. ευρώ που είναι συνδεδεμένα με μερίσματα της Αττικής Οδού. Οι ροές δεν επαρκούν και θα πρέπει να συμφωνηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Το δεύτερο είναι ότι ο κλάδος της κατασκευής θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί χωρίς τον Δημήτρη Κούτρα που, είτε καλώς είτε κακώς, ήταν η «ψυχή» των εργοταξίων. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παλαιός υπουργός Υποδομών: «Ο Κούτρας είναι μηχανή παραγωγής κερδών για τον όμιλο».
Προτεραιότητα πάντως των αδερφών Καλλιτσάντση είναι να μειωθούν τα κόστη του ομίλου. Ηδη, όπως έχουν δηλώσει, θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των περίπου 200 νομικών προσώπων του ομίλου, γεγονός όμως που δημιουργεί ανησυχία στους 6.000 εργαζομένους του ομίλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ