Στις αεροπορικές εκθέσεις τα διοικητικά στελέχη της Airbus και της Boeing όταν κλείνουν μια καλή συμφωνία για την πώληση των αεροσκαφών τους δεν χάνουν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν με τους μάνατζερ των αερομεταφορέων κρατώντας μινιατούρες των αεροπορικών μοντέλων και με φόντο όμορφες αεροσυνοδούς που φορούν τις στολές των εταιρειών και τα πιο πλατιά χαμόγελά τους.
Στην εφετινή έκθεση του Φάρνμπορο, στα περίχωρα του Λονδίνου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Airbus, για παράδειγμα, κράτησε μυστικό τον πελάτη της που παρήγγειλε αεροσκάφη συνολικής αξίας 24,4 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής του κλάδου πωλήσεων της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής κοινοπραξίας Ερικ Σουλτς εξήγησε γιατί: «Ο κόσμος σήμερα κυβερνάται από τα μηνύματα του Twitter που λαμβάνουμε κάθε πρωί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Προφανώς η Airbus υπέγραψε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών με κάποια κινεζική αεροπορική εταιρεία. «Κάποιοι πελάτες μας, κυρίως στην Ασία, ζήτησαν από την Airbus να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» είπε ο Σουλτς. Διότι ο «πλανητάρχης» θα μπορούσε να σκεφθεί ότι αφού υπάρχει ολόκληρη Boeing, «τι γυρεύουν οι Κινέζοι με τους Ευρωπαίους;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ