«Sky is the limit now.
Oh, sky is the limit
how can we fail…»
Εκατοντάδες φορές έχει παίξει το «Sky is the limit» των αγαπημένων του Fleetwood Mac (από το άλμπουμ «Behind The Mask» του 1990) ο διάσημος DJ D-Sol. Τώρα που ο κατά (τραπεζικόν) κόσμον Ντέιβιντ Σόλομον ετοιμάζεται να καθίσει στην καρέκλα του μάνατζερ της Goldman Sachs, είναι βέβαιο ότι θα το σφυρίζει και στο μπάνιο του.
Δεν είναι δα μια οποιαδήποτε τράπεζα η Goldman Sachs. Είναι η μοναδική που ξεπέρασε αβρόχοις ποσί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τού 2008. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή κυβερνά ακόμη και τον κόσμο ολόκληρο –κατά το ευπώλητο βιβλίο του ανταποκριτή τής «Le Monde» στις Βρυξέλλες Μαρκ Ρος.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη, πάντως, η παράδοση του «δαχτυλιδιού» της Goldman Sachs στον Σόλομον από τον εμβληματικό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Λόιντ Μπλάνκφεϊν.
Ο επί μία 12ετία εμβληματικός μάνατζερ, ο οποίος το 2009 στην κορύφωση της κρίσης είχε σπάσει το φράγμα της οίησης δηλώνοντας ότι δεν είναι «τίποτα περισσότερο από ένας τραπεζίτης που κάνει τη δουλειά τού Θεού», εκπαίδευσε ο ίδιος προσωπικά τον Ντέιβιντ Σόλομον για να τον διαδεχθεί (την 1η Οκτωβρίου 2018).

Τεκτονικές αλλαγές

Η αναχώρηση του Μπλάνκφεϊν συμπίπτει άλλωστε με τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην Goldman Sachs αλλά και στη Wall Street. Ξεκινώντας από τις αλλαγές στη Wall Street, αυτές συνίστανται στην έκρηξη της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών εν γένει που παρεμβαίνουν σε τομείς όπως η διαιτησία, για παράδειγμα. Περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα εξαφανιστεί έως το 2025 λόγω της επέλασης των ρομπότ, υπολόγισε μια άλλη μεγάλη τράπεζά της, η Citigroup.
Ταυτόχρονα οι αντικριστές της Wall Street, οι περίφημοι traders, χάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους προς όφελος των τραπεζιτών που ειδικεύονται στον κλάδο παροχής συμβουλών στις επιχειρήσεις (για την αγοραπωλησία μετοχικών μεριδίων κυρίως). Η αλλαγή φρουράς στην Goldman Sachs συμπίπτει και με την αλλαγή φυσιογνωμίας της κορυφαίας τράπεζας της Wall Street.
Ο ίδιος ο Σόλομον, άλλωστε, είναι ένα από τα στελέχη που εργάστηκαν για τη στροφή της επιχείρησης από την επενδυτική τραπεζική προς πιο «κλασικές» δραστηριότητες (χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καταθέσεις, λιανική τραπεζική εν γένει). Η τράπεζα, άλλωστε, κατέβαλε πρόστιμο 5,1 δισ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στη φούσκα των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και το σκάσιμο της αγοράς ακινήτων το 2008.
«Ο Ντέιβιντ είναι το σωστό πρόσωπο για να ηγηθεί της Goldman Sachs» διαβεβαιώνει ο Μπλάνκφεϊν για τον μουσικόφιλο διάδοχό του. Ο ηλικίας 56 ετών Σόλομον σταδιοδρόμησε επί σειρά ετών στην επενδυτική τραπεζική.
Παρά ταύτα, είναι εκείνος που θα συντονίσει την προσπάθεια να πετύχει η Goldman Sachs τον στόχο να φθάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ενεργητικό της από τον «πρωτόγνωρο» για αυτήν κλάδο της καταναλωτικής τραπεζικής τα 5 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι τα έσοδα της τράπεζας από τον κλάδο διαπραγμάτευσης μετοχών έχουν υποχωρήσει κατά 20,8 δισ. δολάρια από το 2009.
Σύμφωνα με το Reuters, τα στελέχη της Goldman Sachs πανηγύρισαν τον διορισμό του Σόλομον και κυρίως για την επικράτησή του στην κούρσα της διαδοχής έναντι του πρώην διευθυντή λειτουργιών της τράπεζας, Γκάρι Κον, που παρείχε τις υπηρεσίες του για περίπου ενάμιση χρόνο στον Ντόναλντ Τραμπ –τόσο άντεξε –ως επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Διότι, εκτός των άλλων, η Goldman Sachs «θρέφει» και πολιτικά πρόσωπα. Μήπως λείπει, άραγε, κάποιος DJ από τον Λευκό Οίκο;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ