Κάθε μήνα και έναν φόρο ή και δύο ή ακόμη και τρεις διαφορετικούς θα πληρώνουν από τα τέλη του τρέχοντος μηνός έως και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 οι φορολογούμενοι.
Με τη λήξη της παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, 2.500.000 φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα σε 5 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου να έχουν πληρώσει την 1η δόση του φόρου εισοδήματος. Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εφάπαξ δεν θα έχουν κάποια επιπλέον έκπτωση, καθώς το εν λόγω κίνητρο έχει πλέον καταργηθεί. Μόνο αν επιλέξουν να πληρώσουν μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχουν καθιερώσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, μπορεί κάποιος να πληρώσει έως και 12 άτοκες δόσεις είτε το σύνολο του χρεωστικού εκκαθαριστικού της Εφορίας, είτε χωριστά καθεμία από τις 3 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.
«Καθαρός» Αύγουστος
Η επόμενη δόση για τον φόρο εισοδήματος είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Ο μοναδικός μήνας που ενδεχομένως ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να πληρώσει κάτι στην Εφορία είναι ο Αύγουστος. Τον Σεπτέμβριο, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, θα πρέπει να πληρωθεί και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ και τον Νοέμβριο και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Και εκεί που κάποιος θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε με την Εφορία, έρχεται ο Δεκέμβριος να μας θυμίσει ότι πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας από περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες ΙΧ και η 4η δόση ΕΝΦΙΑ από περίπου 7.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ καθώς και όσες δόσεις έχουν μπει σε πιστωτικές κάρτες ή σε ρύθμιση απευθείας με την Εφορία μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει εγκατασταθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr.
Η επέκταση
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία θα αυξηθούν. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν τους δανειστές να δεχθούν επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και στους απλούς πολίτες, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Καθημερινά οι Εφορίες κατακλύζονται με αιτήματα απλών πολιτών να δεχθεί επιτέλους το υπουργείο Οικονομικών το αυτονόητο. Να μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις που ισχύει σήμερα. Αν γίνει αυτό, και η Εφορία θα εισπράττει κάθε μήνα, και οι ίδιοι δεν θα ζουν με τον φόβο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Το σκεπτικό των δανειστών που δεν δέχονται μια τέτοια ρύθμιση είναι ότι αν επεκταθούν οι δόσεις, τότε αντί να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν.
Στο μεταξύ, οι πολίτες ελπίζουν να κερδίσουν κάποια στιγμή τα 1.000 ευρώ της φορολοταρίας. Για τον Ιούλιο η κλήρωση θα συμπέσει με την τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Μόνο το 12,86% των φορολογούμενων θα λάβει επιστροφή φόρου

Πέντε ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς του Ε1, του Ε2 ή του Ε3, με αποτέλεσμα, αν δεν προλάβουν, να κινδυνεύουν με πρόστιμο. Τις τελευταίες ημέρες η ροή υποβολής των δηλώσεων ξεπερνούσε σε ημερήσια βάση τις 75.000, ενώ έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου, που λήγει η παράταση που έχει δοθεί για την υποβολή των εντύπων της Εφορίας, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί περίπου 6.250.000 φορολογικές δηλώσεις.
Εως την Πέμπτη 19 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5.400.737 δηλώσεις.Από αυτές, περίπου οι μισές ή 2.573.878 (47,66% επί του συνόλου) είναι μηδενικές. Δηλαδή οι φορολογούμενοι ούτε θα πληρώσουν κάποιο επιπλέον ποσό αλλά ούτε θα λάβουν και επιστροφή.
Πολύ μικρός είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν να λάβουν επιστροφή φόρου, καθώς μόλις το 12,86% επί του συνόλου ή 694.644 φορολογούμενοι ή νοικοκυριά θα λάβουν επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 408 ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε επιστροφή φόρου σε 269.459 φορολογουμένους συνολικού ύψους 80,9 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους, αν δεν εκδοθεί άμεσα νέα εντολή πληρωμής, κινδυνεύουν τα όποια ποσά επιστροφής τούς αναλογούν να συμψηφιστούν με τον νέο ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το φορολογικό «μάρμαρο» είναι μέχρι στιγμής 2.132.215 φορολογούμενοι, για τους οποίους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι 4 στα 10 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά και ο πρόσθετος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν ανέρχεται σε 2,37 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.113 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εκτιμάται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο θα ξεπεράσει τα 2.500.000 και το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ