Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία υπέγραψαν την Τρίτη τη μεγαλύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο, που καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και περί τα 600 εκατ. πολίτες-καταναλωτές.
Στην κορυφή των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα εξάγονται στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι τα γαλακτοκομικά, ενώ στην κορυφή των ιαπωνικών εξαγωγών προς την ΕΕ είναι τα αυτοκίνητα.
Πρόκειται για μια ευρω-ιαπωνική «απάντηση» στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ με την ύψωση εμπορικών τειχών γύρω από την αμερικανική επικράτεια και την επιβολή όλο και βαρύτερων δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, όπως μεταδίδει το BBC.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι αυτή αποδεικνύει τις αμοιβαία επωφελείς λύσεις που προσφέρει το ελεύθερο εμπόριο.
«Υπογράφοντας τη συμφωνία αυτή οικοδομούμε ένα μέλλον ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και δείχνουμε σε όλο τον κόσμο ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού γινόμαστε ισχυρότεροι και ανθεκτικότεροι. Το εμπόριο δεν έχει να κάνει με σύνορα και φραγμούς. Έχει να κάνει με αξίες, αρχές και λύσεις επωφελείς για όλους τους συμβαλλομένους», τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιουνκέρ.
Σε μια εποχή που τα μέτρα προστατευτισμού πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, η υπογραφή της ευρω-ιαπωνικής συμφωνίας δείχνει στον κόσμο ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή πολιτική βούληση για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός για την Οικονομική Αναζωογόνηση Τοσιμίτσου Μοτέγκι.
Επί 18 συναπτούς μήνες η κυβέρνηση Ομπάμα είχε συνομιλίες με την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες για την υπογραφή μιας ευρείας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, αλλά αμέσως μετά την εκλογή του ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις –ήταν μια από τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις που πήρε ως πρόεδρος της χώρας.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξάγουν σήμερα προϊόντα και υπηρεσίες αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων στην Ιαπωνία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.