Ασφαλώς δεν είχαν την… εθνική οικονομία στο μυαλό τους την Κυριακή ο Γκριζμάν, ο Εμπαπέ και οι άλλοι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Γαλλίας, όταν αγωνίζονταν στη Μόσχα για να σηκώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και όμως, το όφελος της κατάκτησης του τροπαίου για το γαλλικό ΑΕΠ είναι βέβαιο –το παραδέχθηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητος σε πόσες μονάδες του ΑΕΠ ισοδυναμεί η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα καλό για την ανάπτυξη», είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη 11 Ιουλίου ο Λεμέρ. Τα οφέλη, βέβαια, αναμένονται από την τόνωση της κατανάλωσης.
«Δικαιούμαστε να περιμένουμε μια επιπλέον ώθηση της κατανάλωσης κατά 0,2% το τρίμηνο που διανύουμε, κάτι που μεταφράζεται σε μια ανάπτυξη 1,9% στα τέλη του έτους αντί για 1,8% που είναι οι προβλέψεις», δήλωσε στον «Figaro» ο Λουντοβίκ Σιμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes. Και μια ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,1% σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε μια αύξηση του εθνικού εισοδήματος των Γάλλων κατά 2 δισ. ευρώ, σημειώνει ο Σιμπράν.
Θα παρατηρούσε κανείς ότι και η συμμετοχή και μόνο της Γαλλίας (και των άλλων εθνικών ομάδων κατά κανόνα) έδωσε ώθηση στην κατανάλωση: περισσότερες μπίρες καταναλώνονται στα μπαρ, περισσότερες δέκτες τηλεοράσεων αγοράζουν οι καταναλωτές, περισσότερες πίτσες μοιράζουν οι διανομείς στα σπίτια… Ακόμα και εταιρεία Doublet, που ειδικεύεται στη ραφή σημαιών, ανακοίνωσε προσφάτως ότι οι πωλήσεις της… τεσσαρακονταπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες!

Θρήνος στους κινηματογράφους


Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υποθέτει κανείς ότι τις ημέρες του Mundial πέφτουν κάθετα τα εισιτήρια που κόβουν οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Αλλά η ανόρθωση του εθνικού αισθήματος τονώνει κατά κανόνα το αίσθημα εμπιστοσύνης των νικητών για το μέλλον της Γαλλίας και του κάθε Γάλλου χωριστά. «Είναι βέβαιο ότι οι Γάλλοι θα περιορίσουν τις αποταμιεύσεις τους και θα αυξήσουν την κατανάλωσή τους τις επόμενες βδομάδες του Ιουλίου και τον Αύγουστο», σημειώνει ο Λουντοβίκ Σιμπράν.
Η αγοραστική δύναμη των Γάλλων, όμως, δεν πρόκειται να τονωθεί περισσότερο. Θα παραμείνει ακριβώς η ίδια. Οπότε, «ευλόγως περιμένουμε μια αντιστροφή της τάσης τους φθινοπωρινούς μήνες, κυρίως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», παρατηρεί ο οικονομολόγος των σπορ Πιερ Ροντό. Για τον Ροντό «η επίπτωση της κατάκτησης του Μουντιάλ στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι οιονεί μηδενική».

6% ανάπτυξη το 1998!


Ωστόσο δεν είναι αυτό το πρώτο αστέρι που βάζουν στις φανέλες τους ο Πογκμπά και ο Ουμτιτί. Είναι το δεύτερο. Και η οικονομική εμπειρία της προ 20ετίας κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι άκρως ενθαρρυντική. Το 1998 η γαλλική οικονομία είχε γνωρίσει μια εκτίναξη κατά… 6% του ΑΕΠ της το τρίμηνο που ακολούθησε το θρίαμβο της ομάδας του Ζιντάν, του Λιζαραζού και του Καρεμπέ!
«Τότε όμως τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε αναλάβει η ίδια η Γαλλία. Είχαν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές, τα γαλλικά γήπεδα είχαν προσελκύσει δεκάδες χιλάδες ποδοσφαιρόφιλους τουρίστες. Και επιπλέον είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς τη θετική επίδραση που είχε στην ανάπτυξη το Μουντιάλ από την επίδραση που είχε η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η καθιέρωση του 35ωρου από την τότε κυβέρνηση Ζοσπέν», τονίζει ο Πιερ Ροντό.