«Ξέφυγε επιτέλους η Ελλάδα από την καταστροφή;» Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε άρθρο της ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις πάντως να είναι αρνητικές.

«Η χώρα θα αποχωρήσει από το τελικό διεθνές σχέδιο διάσωσης εντός ολίγων εβδομάδων, αλλά χωρίς κανένα σημάδι ότι το χρέος θα αποπληρωθεί ποτέ, μερικοί φοβούνται μια άλλη κρίση» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, αναφορικά με την επικείμενηολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, στις 20 Αυγούστου.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει τον τόσο αναγκαίο ζωτικό χώρο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον» αναφέρει ο Guardian, υπενθυμίζοντας πως στην παγκόσμια οικονομική ιστορία καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα όσα η Ελλάδα.

«Η διάσωση είχε το τίμημά της. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς παρότι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός ζουρλομανδύας έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους – ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία, τουλάχιστον, για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιωτικό επίπεδο».

Στο ρεπορτάζ σχολιάζεται η στάση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη δημοσιογράφο να τον αποκαλεί «οικονομικό ρεαλιστή» – παρ’ ότι στην αρχή της διακυβέρνησης εμφανιζόταν ως «ένθερμος οπαδός της αντι-λιτότητας» – ενώ κάνει λόγο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται.

Πάντως, η εφημερίδα παρατηρεί ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περίπου κατά 20% και η αισιοδοξία αυξάνεται κατά τα ίδια επίπεδα, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.