Ισόγεια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων σε γειτονιά του Βύρωνα βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί την Τετάρτη 25 Ιουλίου. Τιμή πρώτης προσφοράς 9.500 ευρώ, 95 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο δηλαδή ή λιγότερο από όσο πωλείται σήμερα ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού. Αν και ο ιδιοκτήτης της κατοικίας χρωστάει σχεδόν 400.000 ευρώ σε τράπεζες και στην Εφορία, το ακίνητο εκποιείται από τον Δήμο Αθηναίων για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5.344,77 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον και βρεθεί αγοραστής για την κατοικία, τότε ο οφειλέτης θα ξεχρεώσει στον δήμο αλλά θα εξακολουθεί να εμφανίζεται κόκκινος στις τράπεζες και την Εφορία.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το ακίνητο αυτό να έχει την τύχη χιλιάδων ακινήτων που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί. Σχεδόν τα μισά ακίνητα που εκποιούνται παραμένουν στα αζήτητα.

Δεν εμφανίζεται κανένας ενδιαφερόμενος που να θέλει να τα αποκτήσει, με αποτέλεσμα οι πλειστηριασμοί να κηρύσσονται άγονοι. Η κατοικία του Βύρωνα θα μπορεί να βγει ξανά στο ηλεκτρονικό σφυρί ύστερα από 40 ημέρες στην ίδια τιμή. Εάν όμως και πάλι ο πλειστηριασμός λήξει άκαρπος, τότε το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για τρίτη φορά μετά από λίγες ημέρες.

Η τιμή εκποίησης δεν θα είναι μόνο πολύ χαμηλότερη από την εμπορική, αλλά «σκοτωμένη». Οποιος ενδιαφερθεί τότε για τη συγκεκριμένη κατοικία θα την πάρει σχεδόν τσάμπα.

Από τον Σεπτέμβριο το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλάζει. Ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών.

Τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές αξίες. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων»