Με τη βαρύτερη ποινή που επιτρέπει ο νόμος προτίθενται να τιμωρήσουν οι βρετανικές αρχές τη Facebook, στο οποίο καταλογίζουν κακή διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το Γραφείο της βρετανίδας επιτρόπου Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντένχαμ αποκάλυψε επίσης ότι έχει βάσιμες ενδείξεις πως πολιτικά κόμματα πλήρωσαν χρήματα για να αποκτήσουν δεδομένα βρετανών ψηφοφόρων.
Οπως μετέδωσε το BBC, η επίτροπος Ντένχαμ προτίθεται να επιβάλει στη δημοφιλέστερη ιντερνετική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη πρόστιμο 500.000 στερλινών ή 565.000 ευρώ επειδή δεν εξασφάλισε ότι μια άλλη εταιρεία –συγκεκριμένα η Cambridge Analytica –θα διαγράψει προσωπικά στοιχεία χρηστών της πλατφόρμας της. Το BBC σημειώνει πάντως ότι τη Facebook έχει τιμωρηθεί το 2017 με πολύ βαρύτερο πρόστιμο (110 εκατ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ντένχαμ αναφερόμενη στο ύψος του προστίμου είπε ότι οι εταιρείες δεν ανησυχούν μόνο για τις χρηματικές ποινές αλλά και για τη ζημιά που προκαλούν οι καταδίκες στην επιχειρηματική τους υπόληψη.

Αγόρασαν πληροφορίες

Το Γραφείο της επιτρόπου Πληροφοριών έχει κινηθεί δικαστικά και εναντίον της μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica, SCL Elections. Επίσης η Ντένχαμ υπαινίχθηκε ότι βρετανικά πολιτικά κόμματα αγόρασαν από «διακινητές προσωπικών δεδομένων» ηλεκτρονικά κωδικοποιημένες πληροφορίες για ψηφοφόρους. Κατονόμασε μάλιστα μια εταιρεία που χρησιμοποίησε το Εργατικό Κόμμα, την Emma’s Diary, η οποία παρέχει ιατρικές συμβουλές και διανέμει δωρεάν σε γονείς προϊόντα για βρέφη.
Σε έκθεσή του το Γραφείο της επιτρόπου καταλογίζει επίσης στην εταιρεία Aggregate IQ, η οποία συνεργάστηκε με τους υποστηρικτές του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, ότι επεξεργάζεται στοιχεία βρετανών πολιτών, «κάτι που πρέπει να σταματήσει πάραυτα». Η Ντένχαμ διευκρίνισε ότι στοιχεία που αφορούν τη συμπεριφορά των πολιτών αποκτούν μεγάλη σημασία στις εκλογές, διότι οι ψηφοφόροι γίνονται υποκείμενα στοχευμένης προπαγάνδας από πολιτικούς σχηματισμούς και κόμματα. Εν προκειμένω η Cambridge Analytica επέμεινε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 διέγραψε τα στοιχεία των χρηστών του Facebook. Οι υπηρεσίες της Ντένχαμ όμως έχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία διοχέτευσε αντίγραφα των στοιχείων αυτών σε τρίτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ