O όμιλος της Ελλάκτωρ βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς στην επικείμενη γενική συνέλευση, στις 25 Ιουλίου, θα συγκρουστούν οι βασικοί μέτοχοι με «έπαθλο» τη διοίκηση της εταιρείας. Από τη μία πλευρά τα αδέλφια Καλλιτσάντση και από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Ο τελευταίος μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» και εξηγεί γιατί η δική του πρόταση μπορεί να δώσει αξία στην εταιρεία και στους μετόχους, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» την πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση για ανάκληση του ΔΣ και υποστηρίζει πως το όραμά του είναι να μετατρέψει την Ελλάκτωρ σε μια ελληνική Vinci.
Ολα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάκτωρ και η αγορά αυτό το ενθαρρύνει. Να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη των βασικών μετόχων και στην ακινησία που προκαλούσε στα διοικητικά του ομίλου. Μήπως η πλευρά Καλλιτσάντση, που ανακίνησε το θέμα με την ανάκληση του ΔΣ, έχει ένα προβάδισμα στα μάτια των μετόχων του ομίλου;
«Ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι ένα σύνθετο επιχειρηματικό σχήμα που συνεχώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, μεταβάλλεται και αναπτύσσεται. Για τον λόγο αυτόν προχωράει με ταχείς ρυθμούς η αναδιοργάνωση με τη συνδρομή ειδικού συμβούλου, της Roland Berger.
Πράγματι, όπως είπατε, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Η κίνηση που έγινε από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, με τον τρόπο που εκδηλώθηκε, είναι έξω από τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά ήθη και πλήττει σημαντικά την εικόνα του ομίλου. Αυτές οι επιθετικές συμπεριφορές δεν αντιμετωπίζονται θετικά από κανέναν, και αυτός που τις υιοθετεί αναλαμβάνει την ευθύνη. Εξάλλου η αγορά και οι μέτοχοι γνωρίζουν ποιοι εργάζονται για την οργανική ανάπτυξη του ομίλου και φέρνουν κέρδη και υπεραξίες».
Η εικόνα είναι ότι στα διαρθρωτικά μέτρα, στην εταιρική διακυβέρνηση, στην τοποθέτηση ανεξάρτητων μελών κ.λπ. οι δύο πλευρές λένε περίπου τα ίδια. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι τα business plans του καθενός και πώς θα δώσουν αξία στον όμιλο και στη μετοχή.
«Δεν είναι ίδιες οι προτάσεις. Το δικό μας ΔΣ αποτελείται από έναν συνδυασμό έμπειρων μελών με γνώση των δραστηριοτήτων του ομίλου και προσωπικοτήτων με ξεχωριστή επαγγελματική πορεία που εγγυώνται τη σταθερότητα, τη σωστή διακυβέρνηση και τη μελλοντική προοπτική, στοιχεία που δεν υπάρχουν στην άλλη πρόταση.
Η Ελλάκτωρ εστιάζει στους τομείς στους οποίους έχουμε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και όπου είμαστε αναμφισβήτητοι ηγέτες, δηλαδή Κατασκευή, Παραχωρήσεις και Περιβάλλον.
Είμαστε ένας όμιλος με κυρίαρχη θέση στην κατασκευαστική αγορά και ηγέτης στον τομέα των Παραχωρήσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικά μερίδια από τα νέα έργα παραχωρήσεων αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.
Επίσης στο Περιβάλλον (συνδυασμένα στερεά απόβλητα και λύματα) είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές παγκοσμίως ώστε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας.
Η επιλογή μας είναι να επικεντρωθούμε σε αυτούς τους τομείς αξιοποιώντας τα σαφή πλεονεκτήματά μας, ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξίες. Παράλληλα θα περιορίσουμε ορισμένες δραστηριότητες απλοποιώντας το σχήμα μας και εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους. Αυτή είναι η δική μας Ελλάκτωρ.
Η Ελλάκτωρ, αντί μόνο να υπόσχεται αποτελέσματα, εφαρμόζει ήδη ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης για να πραγματώσει τα οφέλη των συνεργειών, οικονομιών κλίμακας και ελέγχου κόστους.
Παράλληλα με τα επιχειρησιακά μέτρα, το πλάνο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ αποσκοπεί κυρίως α) στη μείωση του δανεισμού του ομίλου, β) στη σταδιακή επαναφορά της μερισματικής απόδοσης/επαναγοράς μετοχών και γ) στην προετοιμασία για τις επενδυτικές ανάγκες σε έργα προστιθέμενης αξίας (συγκεκριμένα στις Παραχωρήσεις)».
Από την ημέρα που τέθηκε θέμα αλλαγής ΔΣ στη συνέλευση, η πλευρά Καλλιτσάντση έχει προχωρήσει σε αγορές μετοχών και έχει ενισχύσει το ποσοστό της. Θα ακολουθήσει κάποια αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά σας μέχρι τη γενική συνέλευση;
«Οι αδελφοί Καλλιτσάντση ψήφισαν την έκθεση εταιρικής διακυβέρνησης διαβεβαιώνοντας μετόχους και εργαζομένους ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αμέσως μετά προχώρησαν στο «πραξικόπημά» τους. Παραιτήθηκαν, ανακοίνωσαν το «κίνημά» τους και άρχισαν της επιθέσεις στον όμιλο. Η κίνηση αυτή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες έχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια για αγορά μετοχών, αφού απ’ ό,τι φαίνεται δεν κατάφεραν να πείσουν κανέναν να τους υποστηρίξει. Εμείς που είμαστε συγκεντρωμένοι στη διοίκηση και στους στόχους του ομίλου αιφνιδιαστήκαμε και βρεθήκαμε σε θέση άμυνας μπροστά σε αυτή την αήθη επίθεση. Πιστεύουμε ότι έχουμε πείσει την πλειοψηφία των μετόχων και προετοιμάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας».
Στις 25 Ιουλίου, στη γενική συνέλευση θα υπάρξει νικητής και ηττημένος, καθώς θα εκλεγεί νέο ΔΣ. Αν επικρατήσετε, θα επιδιώξετε να αγοράσετε το ποσοστό των αδελφών Καλλιτσάντση ώστε να μην υπάρχει μετοχική «αντιπολίτευση»; Αν χάσετε, θα επιδιώξετε να πουλήσετε τη συμμετοχή σας στην άλλη πλευρά;
«Η ζωή γράφει τα δικά της σενάρια. Την επομένη της γενικής συνέλευσης θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις και θα χαραχθούν τα βήματα για τη συνέχεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο όμιλος θα βγει χαμένος από αυτή την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε. Πάντα προσπαθούσα να λειτουργήσω με συναίνεση. Πλέον αντιλαμβάνομαι πως ήταν μεγάλο μου λάθος το ότι έδειξα πλήρη εμπιστοσύνη στους συνεταίρους μου. Σε κάθε περίπτωση και στο μέλλον θα λειτουργήσω με γνώμονα το καλό των μετόχων και των εργαζομένων. Θεωρώ ότι η επικράτηση της πρότασης Καλλιτσάντση κρύβει σοβαρές δυσλειτουργίες και μεγάλους κινδύνους για τον όμιλο».
Πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάκτωρ να γίνει Πήγασος.
«Οι προσωπικές μομφές απέναντι σε εμένα και στην οικογένειά μου έχουν γίνει συνήθης τακτική. Τουλάχιστον αυτή τη φορά έγινε απευθείας και όχι μέσω ορισμένων γνωστών ΜΜΕ που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη σπίλωση του ονόματός μου.
Εγώ δεν συνηθίζω να ακολουθώ τέτοιες τακτικές και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Καθένας έχει την προσωπική του πορεία και το δικό του ήθος.
Η Ελλάκτωρ ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια και έχει διαγράψει μια εκπληκτική πορεία με εμβληματικά έργα και ιστορικές επιτυχίες οδηγώντας τη στην κορυφή των ελληνικών εταιρειών στους κλάδους των κατασκευών και των υποδομών, στηριζόμενη στα στελέχη της, σε καινοτομίες, νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, έμπνευση και όραμα. Φιλοδοξώ να συνεχίσει αυτή η πορεία και να φτάσει στις κορυφαίες του κλάδου στην Ευρώπη και –γιατί όχι; –και στον κόσμο.
Το δικό μας όραμα είναι να κάνουμε την Ελλάκτωρ μια ελληνική Vinci».

«Η πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος θα εξαρτηθεί από το τίμημα»

Η διαμάχη των δύο πλευρών προϋπήρχε, αλλά η αφορμή για να πάρει διαστάσεις ήταν η απόφαση για την πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος. Εκτιμάτε ότι η δική σας πλευρά εξάντλησε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες (π.χ. πώληση παραχωρήσεων ή τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων) προτού καταλήξετε στον Ανεμο;
«Εμείς θεωρούμε ότι η δραστηριότητα των αιολικών πάρκων βρίσκεται στην κορύφωσή της και τα επόμενα χρόνια με τις νέες διαδικασίες δημοπράτησης θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός. Διαπιστώσαμε ότι τα διεθνή funds που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα έλκονται από εταιρείες όπως ο Ανεμος που δεν έχουν εμπλοκές με την ελληνική γραφειοκρατία και περίπλοκες διαδικασίες. Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ρευστοποιήσουμε μια συμμετοχή σε έναν τομέα στον οποίο δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ δεν υπάρχουν και ιδιαίτερες συνέργειες.
Η ρευστότητα που θα αντληθεί θα κλείσει οριστικά τις ζημιές της Μέσης Ανατολής απελευθερώνοντας δυνάμεις και πόρους στους τομείς στους οποίους πρωταγωνιστούμε. Η απόφαση του ΔΣ που υλοποιούμε είναι να συγκεντρώσουμε τις πλέον συμφέρουσες προσφορές και αυτές να τεθούν στην έγκριση της γενικής συνέλευσης. Η απόφαση λοιπόν δεν είναι οριστική, όλα εξαρτώνται από το τίμημα και τις συνθήκες».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ